MENU
Enter Title

Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας

Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας

Στο Διεθνές Κέντρο θα γίνεται η πρακτική άσκηση των :

 1. Προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων
 2. Προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
 3. Προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των Τμημάτων του ΔΠΘ
 4. Πρακτική Άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ καθώς και άλλων προγραμματικών συνεργασιών του ΔΠΘ.

 
Το Κέντρο θα παρέχει μελλοντικά πλήρη ενημέρωση για θέματα προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, σίτιση και στέγαση για βραχυχρόνιες επισκέψεις (2-3 διανυκτερεύσεων) στους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας.

Επίσης στους σκοπούς του Κέντρου είναι η δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έχει στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών του Κέντρου. Για το λόγο αυτό το ΔΠΘ βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση συλλογής εκθεμάτων.

Η λειτουργία της περιβαλλοντικής βιβλιοθήκης θα δώσει την δυνατότητα να συγκεντρωθούν το σύνολο των συγγραμμάτων, εργασιών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών που αφορούν την περιοχή της Ροδόπης και του Παρθένου Δάσους ειδικότερα.

Το ΔΠΘ στα πλαίσια του νέου Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης θα δημιουργήσει σε υφιστάμενο χώρο του Δασικού Χωριού Ελατιάς τις προϋποθέσεις για οργάνωση αναγνωρισμένων σεμιναρίων σε ομάδες επαγγελματιών που σχετίζονται με την προστασία και διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Τέτοιες ειδικότητες είναι οι δασεργάτες, δασοφύλακες, δασοπόνοι, δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, δάσκαλοι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, κα. Ειδική μέριμνα θα είναι η συνεχής κατάρτιση των εν ενεργεία υπαλλήλων των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ολιγάριθμες και μικρής χρονικής διάρκειας σεμινάρια. 

Επιπλέον το Κέντρο θα ιδρύσει μελλοντικά Σχολή Υλοτόμων η οποία θα απευθύνεται σε μέλη των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τις υλοτομίες στα δάση.

Στόχος επίσης είναι η διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων & εκδηλώσεων για να αποκτήσει το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής - Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Ελατιάς Δράμας εμβέλεια μέσα και πέρα από τα σύνορα της χώρας. 

Το ΔΠΘ προσπαθεί ήδη εδώ και χρόνια να αναδείξει το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πλεονέκτημα της περιοχής το Παρθένο Δάσος, καλώντας ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια σε συνεργασία για την υποβολή προγραμμάτων χρηματοδότησης γνωστοποιώντας τους το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει. Στόχος μας είναι η προσέλκυση ελλήνων και ξένων επιστημόνων σε μια συντονισμένη ερευνητική προσπάθεια. Αναζητεί με εξωστρέφεια συνεργασίες όπως με το Φορέα της Οροσειράς της Ροδόπης όσο και με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στόχος η ανάπτυξη στο μέλλον ενός σύγχρονου αθλητικού – προπονητικού κέντρου με την άμεση εμπλοκή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. Το κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας τα οφέλη του μεγάλου υψομέτρου για τη σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της σωματικής απόδοσης αλλά και για την αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών μέσω της άσκησης. Παράλληλα το κέντρο θα παρέχει προγράμματα άθλησης στη φύση για όλους με στόχο την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής του γενικότερου πληθυσμού. Επιπλέον, θα οργανώνονται αθλήματα περιπέτειας όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατική ποδηλασία, ιππασία για ολιγομελείς ομάδες.    
 

Κτιριακές Υποδομές

Για την λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικής - Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας απαιτείται να αλλάξουν χρήση μερικά από τα υφιστάμενα κτίρια δωματίων σε:

 • Αίθουσες διδασκαλίας

 • Νησίδα Υπολογιστών
 • Εργαστήριο Οικολογίας
 • Αίθουσα διαλέξεων – προβολών
 • Εκθεσιακό χώρο – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
 • Αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης
 • Βιβλιοθήκη
 • Αίθουσα συνεδριάσεων
 • Γραφείο εκπαιδευτών και γραμματειακής υποστήριξης
 • Ενεργειακό Κέντρο
 • Κέντρο ενημέρωσης

 

Απόφαση Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Απόφαση Συγκλήτου Αποδοχής Παραχώρησης Κτιρίων Δασικού Χωριού Ελατιάς Δράμας