MENU

Εκδηλώσεις

Το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας παρουσιάστηκε στο Δ.Π.Θ. σε εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη
/ Κατηγορίες: Εκδηλώσεις

Το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας παρουσιάστηκε στο Δ.Π.Θ. σε εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας παρουσιάστηκε στο Δ.Π.Θ. σε εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Το Δίκτυο Ορολογίας για την Ελληνική Γλώσσα και Μετάφραση παρουσιάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε ειδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις πόλεις της Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή τη Δευτέρα 21/3, και στην Ξάνθη την Τρίτη 22/3.

Το Δίκτυο Ορολογίας για την Ελληνική Γλώσσα και Μετάφραση δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης έγιναν με στόχο την παρουσίαση της πρωτοβουλίας και της προόδου που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη λειτουργία του Ελληνικού Δικτύου, ως μέρους του Διεθνούς Δικτύου, για την ορολογική υποστήριξη των Υπηρεσιών για την ελληνική μετάφραση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. που επεκτείνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη δημόσια διοίκηση και άλλους φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι παρουσιάσεις οργανώθηκαν από το Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Europe Direct Ξάνθης και το Γραφείο Αθηνών της Γ.Δ. Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτές συμμετείχαν καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες, διδακτικό προσωπικό, ΕΕΔΙΠ, στελέχη της διοίκησης του Δ.Π.Θ. που ενημερώθηκαν από τον κ. Παναγιώτη Αλεβαντή, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις παρουσιάσεις του ο κ. Αλεβαντής περιέγραψε τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας, το οποίο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού προηγήθηκε μια περίοδος προετοιμασίας, από το 2014, όταν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ορολογίας ομαδοποιήθηκε η εμπειρία και συστηματοποιήθηκε το υλικό που συγκεντρώθηκε. Μέλη του Δικτύου είναι δημόσιοι φορείς, επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις, ιδρύματα και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γλώσσας, της μετάφρασης και της ορολογίας, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους ελληνόφωνους μεταφραστές των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Η λειτουργία του Δικτύου βασίζεται σε μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που επιλύει τα ζητήματα της ορολογίας και τροφοδοτεί τη μεγάλη βάση δεδομένων της Ε.Ε.

Παράλληλα ο κ. Αλεβαντής εξήγησε τους λόγους που επιβάλλουν την ύπαρξη του Δικτύου, με παραδείγματα που αφορούν στον τεράστιο όγκο της νομοθεσίας που διέπει την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων Πολιτών σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, που απαιτεί ακριβή μετάφραση και υποστήριξη από ένα δίκτυο που ρυθμίζει τα θέματα ορολογίας και απαντά αξιόπιστα.

Τη δεδομένη στιγμή στο Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας, όπου συμμετέχουν ήδη 126 μέλη, υπάρχουν 5 ομάδες εργασίες για την Οικονομία, την Τεχνολογία, τη Χημεία, τους Φυσικούς Πόρους και το Δίκαιο.

Το ΔΠΘ είναι μέλος του Δικτύου και παρέχει κάθε διευκόλυνση στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την πρόσβαση και συμμετοχή στο δίκτυο.

Κομοτηνή 23/03/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Εκτύπωση
Ημερολόγιο
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567