Συνέδρια - Ημερίδες

Συνέδριο «Εκπαιδεύοντας για τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία: διδάσκοντας ιστορία στη σύγχρονη Ευρώπη»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου διοργανώνει διεθνές περιφερειακό σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη στις 11-12 Οκτωβρίου 2016.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο διακυβερνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαιδεύοντας για τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία: διδάσκοντας ιστορία στη σύγχρονη Ευρώπη», το οποίο είναι τετραετές και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Στις εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν μέρος 37 ειδικοί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες (υπεύθυνοι χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, σχεδιαστές αναλυτικών προγραμμάτων, συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων και εκπαιδευτικού υλικού, καθηγητές πανεπιστημίων ειδικευμένοι στην ιστορική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν ιστορία, σύμβουλοι εκπαίδευσης, εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και μη κυβερνητικών οργανώσεων), καθώς και η ηγεσία του Τμήματος για την Ιστορική Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας «Safe Evros 2016

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας «Safe Evros 2016: «Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας», που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου 2016».

Το Συνέδριο διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με συνδιοργανωτές το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. και το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις εργασιών και στρογγυλά τραπέζια με θεματολογία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο των συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και δημοσιογράφων. Κοινή διαπίστωση και πρόταση αποτελεί η ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο τόσο της οργάνωσης όσο και της άσκησης της πολιτικής προστασίας από την κεντρική κυβέρνηση και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον συμμετοχής στο σεμινάριο με θέμα την Αντισεισμική Προστασία των Σχολικών Μονάδων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθώς και η συνάντηση εργασίας με τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας που εντάσσονταν στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Γεώργιος Παυλίδης ο αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Δ.Π.Θ. Παντελής Μπότσαρης, ο αναπληρωτής Πρύτανη Υποδομών Δ.Π.Θ. Ιωάννης Μουρμούρης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Ιάκωβος Γκανούλης, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο Βουλευτής Έβρου Δημήτριος Ρίζος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ΠΑΜΘ Ελένη Δημούδη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτριος Εμμανουλούδης, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης κ.α.. Μήνυμα απέστειλαν ο Επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Οι διοργανωτές του Συνεδρίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έδωσαν την «σκυτάλη» στην Αθήνα όπου και θα πραγματοποιηθεί το 4ο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας 2017.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών Δ.Π.Θ. και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του “SafeEvros 201”:6 κ. Φώτιος Μάρης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επιστημονικό επίπεδο των εργασιών και ευχαρίστησε τους χορηγούς ΤΑΡ (μέγας χορηγός) και τους ΤΡΑΠΕZΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, COSMOTE, ΟΑΣΠ, ΔΕΘ HELEXPO, ΟΑΣΠ, TECHNOPOLIS, SCIENT ACT, MARATHON DATA SYSTEM και INFOREST για τη στήριξη και την πολύτιμη συνεργασία τους.

Αποτελέσματα της εκδήλωσης της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Δ.Α.ΣΤΑ. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με τίτλο «Τεχνολογίες CERN, επιχειρηματικές ευκαιρίες» που διοργάνωσαν η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ. και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι που παρευρέθησαν ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Business Incubator Cetner στη Θεσσαλονίκη, μιας νέας θερμοκοιτίδας με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί από το CERN, για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από νεοφυείς επιχειρηματίες.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Δ.Α.ΣΤΑ, Δ.Π.Θ. κ. Παντελής Μπότσαρης και ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Τζήκας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα του Δ.Π.Θ.

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΔΑΣΤΑ Δ.Π.Θ. αποτελεί πλέον κόμβο ενημέρωσης και υποστήριξης νέων επιχειρηματικών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τεχνογνωσία και τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο CERN για να αναπτύξουν τη δικής τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνεδριο υπο την αιγίδα του Δ.Π.Θ. ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Με την συμμετοχή περισσότερων από 300 εκπροσώπων της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, εταιρικών φορέων και επιστημόνων πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου τέθηκε το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, τόνισε μεταξύ άλλων την κρισιμότητα που έχει η σωστή διαχείριση των αποβλήτων όχι μόνο για την περιοχή της Θράκης αλλά για ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο, και επεσήμανε την αναγκαιότητα να δράσουν οι φορείς αποτελεσματικά ακόμη και έξω από εθνικά σύνορα, καθώς και το γεγονός ότι η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίησή των αποβλήτων μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Πρύτανης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι το Δ.Π.Θ. είναι το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο το οποίο αναγνωρίζοντας το μείζον πρόβλημα επιρροής του ανθρώπου στο περιβάλλον πριν χρόνια, ίδρυσε και λειτουργεί στη χώρα μας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, έχοντας στις τάξεις του καταξιωμένους επιστήμονες–ερευνητές

Κομοτηνή 18/01/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.