Δραστηριότητες 2016

Συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 24η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετείχε στην 24η Πανελλήνια “Έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2016” που πραγματοποιήθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2016, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχοντας ως στόχο και άμεση προτεραιότητα την σύνδεσή του με την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, συμμετείχε ενημερώνοντας τους επισκέπτες τόσο για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του, τις δράσεις εξωστρέφειας όσο και για θέματα που άπτονται στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε κατά την λειτουργεία της Έκθεσης ημερίδα με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αειφορία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», κατά την οποία ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Παντελής Μπότσαρης, ως επιστημονικά υπεύθυνος του έργου REUNI (Renewables for Sustainable Student Living), εισηγήθηκε το θέμα «Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ-Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας». Παράλληλα, φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δ.Π.Θ. πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια για την Ενέργεια σε παιδιά δημοτικού που επισκέφτηκαν την Έκθεση.

Αξίζει να αναφερθεί και η παρουσίαση, σε ξεχωριστό περίπτερο, μέρους της Λαογραφικής Συλλογής του Πανεπιστημίου η οποία μεταφέρθηκε εκεί μετά από την έκθεσή της για δύο περίπου μήνες στο Κατάστημα της Eurobank στην Κομοτηνή.

Εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, παρόντος της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η μελέτη του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και δημόσιου βίου του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η πραγμάτωση ερευνητικών προγραμμάτων, η διοργάνωση συνεδρίων και η χορήγηση υποτροφιών σε πτυχιούχους ΑΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στα πλαίσια των ενδιαφερόντων του Ινστιτούτου.

Κατά την τελετή των εγκαινίων απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος έκανε αναφορά στην προσπάθεια της ίδρυσης του Ινστιτούτου, εξήρε τη σημασία της ιστορίας της Θράκης, παρατηρώντας την ανάγκη για την ανάδειξή της. Ακολούθως ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νεοτουρκικό επεκτατισμό, την εξ ανατολών επιχείρηση για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, την καπηλεία της ιστορίας της Θράκης από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους ενώ κατέληξε στην αδήριτη ανάγκη ύπαρξης του Ινστιτούτου.

Ακολούθησε ημερίδα στο πλαίσιο των εγκαινίων, με εισηγήσεις από τον Καθηγητή του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη με θέμα: «Οι Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Ν.Α. Μεσόγειο», τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο με θέμα «Θράκη: Ονομάτων επίσκεψις» και του Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου με θέμα: «Ο εδαφικός διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάνης και η νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά του παραδέχτηκε την ύπαρξη του κενού που ήρθε να αναπληρώσει το Ινστιτούτο, την ανυπαρξία ενός φορέα μελέτης της ιστορίας της Θράκης και συνεχάρη τους εμπνευστές της δημιουργίας του Ινστιτούτου. Καταλήγοντας βέβαια αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν περί «συνόρων της καρδιάς του» υπογραμμίζοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όχι συναισθηματικά γιατί αυτό αντίκειται στους κανόνες του Δικαίου και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των χωρών».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της επιγραφής του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών που στεγάζεται στο ‘Μύλο Μασούρα’. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε και ο Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, ενώ παραβρέθηκαν φορείς από όλη τη Θράκη.


- ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗ ΔΠΘ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ
- ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
- ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΘ.ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΖΗ
- ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΘ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΡΟΥΠΟΛΗΣ κ. ΛΑΜΠΑΚΗ

Εγκαίνια της έκθεσης λαογραφικού υλικού του Δ.Π.Θ.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης λαογραφικού υλικού του Πανεπιστημίου «Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως του εκθέτειν και επικοινωνείν», στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας με τη στήριξη του Ομίλου Eurobank.

Την έκθεση σχεδίασε και επιμελήθηκε ομάδα στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, η κ. Βάλια Κράββα, Λέκτορας του ίδιου Τμήματος, η κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Δρ Λαογραφίας και η κ. Νάγια Δαλακούρα, Δρ Λαογραφίας και Μουσειολόγος, ενώ στην υλοποίησή της συνέβαλαν σημαντικά τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του ΔΠΘ, όσο και η Τεχνική Υπηρεσία της Eurobank, η χορηγία της οποίας κατέστησε εφικτή την πραγματοποίησή της.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων, εκθειάζοντας τη σημασία της έκθεσης στην εξωστρέφεια τόσο του ΔΠΘ, όσο και της Τράπεζας. «Η έκθεση αυτή ένα άλλο σχολείο για να μας διδάξει τις ρίζες, την ομορφιά και τη σεμνότητα των πατέρων και των παππούδων μας» επεσήμανε.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τμήμα της Λαογραφικής Συλλογής του ΔΠΘ βλέπει το φως και καθίσταται επισκέψιμο μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, σε αυτή την περιοδική έκθεση που γίνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 25 ετών από τη λειτουργία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας» σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, υπενθυμίζοντας ότι το υλικό αυτό προέρχεται από τον ευρύτερο θρακιώτικο χώρο και η συγκέντρωσή του ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τότε Πρύτανη και Καθηγητή της Νομικής κ. Μαυρόγιαννη το 1978. «Η περιοδική αυτή έκθεση είναι ένα από τα δείγματα της αμφίδρομης σχέσης του ΔΠΘ με την περιοχή, και μια απόδειξη πως δεν αποτελεί μόνο τον πνευματικό φάρο μετάδοσης γνώσης στην περιοχή, αλλά και ότι έχει άρρηκτους και διαχρονικούς δεσμούς με την κοινωνία της» σημείωσε, για να εκφράσει στην συνέχεια την ελπίδα πως τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα της λαογραφικής συλλογής του Πανεπιστημίου, τα οποία όπως είπε «είναι όλα δείγματα της πολύμορφης προσφοράς του ελληνισμού της Θράκης στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας ολόκληρης, όπως αυτά διασώθηκαν από το ΔΠΘ» κάποια στιγμή να βρουν μόνιμη στέγη ώστε να είναι επισκέψιμα από το κοινό. Στα σχέδια μάλιστα της πρυτανικής αρχής είναι να εγκαταστήσουν μόνιμα, εφόσον και ο Δήμος το αποδεχτεί, ένα σημαντικό μέρος της συλλογής στην Τσανάκλειο, ένα κτίριο που συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο για το Πανεπιστήμιο. Τέλος ο κ. Καραμπίνης δεν παρέλειψε να εξάρει τη στήριξη του Ομίλου Eurobank, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Ενδιαφέρον όμως για τη συλλογή εξέφρασε και από την πλευρά της Eurobank η Επικεφαλής Τομέα Δικτύου Καταστημάτων Eurobank Βορείου Ελλάδος κυρία Κωνσταντία Παπαποστόλου, η οποία εξέφρασε την επιθυμία να υπάρχει μια μόνιμη έκθεση της λαογραφικής συλλογής στην Τράπεζα, την οποία και θα μπορούν τα στελέχη της να επιδεικνύουν στους επισκέπτες. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο χώρο της Τράπεζας μια τόσο σημαντική ιστορικής και λαογραφικής σημασίας πρωτοβουλία» τόνισε η κα Κωνσταντία Παπαποστόλου.

Στην επέτειο της συμπλήρωσης των 25 χρόνων λειτουργία του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης, τονίζοντας πως στόχος του συνόλου των επετειακών εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν και θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα είναι «να δείξουμε αφενός μεν τι έχουμε προσφέρει αυτά τα 25 χρόνια και αφετέρου να δείξουμε ότι εμείς είμαστε εδώ διότι ό,τι μελετούμε είναι πάντα σε συνδυασμό και με την πλούσια ιστορία και παράδοση της Θράκης».

Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση από τις κυρίες Νάγια Δαλακούρα και Νάντια Μαχά.

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου και θα εκτίθεται στον 3ο όροφο του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην Κομοτηνή.

Αγιασμός στο Δ.Π.Θ.

Αγιασμός τελέστηκε το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα στο κτίριο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για το νέο ακαδημαϊκό έτος, παρουσία του Πρύτανη Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, των Αναπληρωτών Πρύτανη, των Κοσμητόρων των Σχολών και των Προέδρων των Τμημάτων.

Ο Σεβασμιότατος απηύθυνε μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης της τοπικής εκκλησίας στο έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τόνισε την σημαντικό ρόλο του στην κοινωνία και στην προβολή της Θράκης, και ευχήθηκε στον Πρύτανη και στα μέλη της Συγκλήτου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο Πρύτανης ευχαρίστησε εκ μέρους της Συγκλήτου και της Πανεπιστημιακής κοινότητας τον Σεβασμιότατο και δεσμεύτηκε ότι παρά την κρίση, το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει, με συλλογική προσπάθεια όλων των μελών του, να στοχεύει πάντα στην ακαδημαϊκή αριστεία και παράλληλα να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία της Θράκης αφουγκραζόμενο και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της.

Συμμετοχή του Δ.Π.Θ. στη ΔΕΘ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δίνει για πρώτη φορά δυναμικά το παρών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Συμμετέχει με αυτόνομο εκθεσιακό χώρο, στο περίπτερο 15 stand Α9, στο πλαίσιο της AKADEMIA, ενός θεματικού αφιερώματος για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας

Στον εκθεσιακό χώρο του Δημοκριτείου παρουσιάζεται το έργο των ακαδημαϊκών Τμημάτων και Σχολών και εκτίθενται ερευνητικά αποτελέσματα και μοντέλα νέων τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν στο Δ.Π.Θ.

Ταυτόχρονα, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, δίνεται στο ευρύ κοινό η δυνατότητα ενημέρωσης για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρονται στο Πανεπιστήμιο καθώς και για όλες τις δράσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας των τελευταίων ετών.

Ήδη το περίπτερο του Δ.Π.Θ. έχουν επισκεφθεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου, η Αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη, και δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, και τους Αναπληρωτές Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη και Παντελεήμονα Μπότσαρη.

Το στίγμα του το Δ.Π.Θ. δίνει και στο περίπτερο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μέσω του πειραματικού πρωτότυπου του Ελληνικού Πολιτικού Μη-επανδρωμένου Αεροχήματος HCUAV RX-1, αποτέλεσμα της συνεργασίας, σε επίπεδο ερευνητικού προγράμματος, του ΑΠΘ με το ΔΠΘ και ελληνικών εταιρειών που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ - ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.

Διεθνής κινητικότητα του Δ.Π.Θ. στο πλάίσιο του προγράμματος Erasmus

Το παρόν του θα δώσει φέτος για πρώτη φορά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην 81Η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2016. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου γίνεται στο πλαίσιο της AKADEMIA, ενός θεματικού αφιερώματος για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Το περίπτερο του Δ.Π.Θ. θα βρίσκεται στο pavilion 15 stand Α9.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι :

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9 & ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9: 10:00-22:00

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 16:00-22:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9 & ΚΥΡΙΑΚΗ 18/9: 10:00-22:00

Eπικήδειος για τον Γιάννη Ρουκούνη

Σεβασμιότατε,

Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλει να αποφύγει να βιώσει ορισμένες καταστάσεις και στιγμές ειδικά στιγμές που αφορούν στην απώλεια προσφιλών προσώπων και μάλιστα όταν η απώλεια αυτή έρχεται ξαφνικά όπως ένας κεραυνός στην καθαρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που τίποτα δεν προϊδεάζει για την απώλεια και που η ανθρώπινη φύση θέλει να θεωρεί ότι όλα θα μείνουν έτσι ανέφελα αιώνια.

Κάπως έτσι σαν κεραυνός δίπλα μας, μας συγκλόνισε η απώλεια από την παρούσα ζωή του εκλεκτού συναδέλφου του καθηγητή του Τμήματος Πολ. Μηχανικών και υπέροχου ανθρώπου Γιάννη Ρουκούνη τον οποίο αποχαιρετούμε σήμερα.

Ενός από τα πλέον διακεκριμένα στελέχη του Πανεπιστημίου μας αλλά και της πόλης αυτής με μακρόχρονη και σπουδαία παρουσία στην εκπαίδευση στην τέχνη και στον πολιτισμό. Ενός από τους πρωτεργάτες για την σωτηρία της παλιάς πόλης και την ανάδειξη του πολιτισμού στην Ξάνθη με σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς αυτούς που ειδικά στην δεκαετία του 70 αποτελούσαν άθλους.

Του πρωτοπόρου και διορατικού καθηγητή που από τις αρχές της δεκαετίας του 80 ξεκίνησε την εισαγωγή των ψηφιακών απεικονίσεων στην διδασκαλία των πολιτικών μηχανικών.

Του συναδέλφου με το απαράμιλλο ήθος, την ταπεινότητά, την ευγένεια και τους τρόπους του, ο οποίος ων από την πρώτη γενιά των δασκάλων του Πανεπιστημίου μας αγάπησε και πίστεψε σε αυτό και στο κοινό όραμα μας και το υπηρέτησε με πίστη και συνέπεια για πολλές δεκαετίες συνεισφέροντας στην επιτυχίες της Πολυτεχνικής Σχολής και στη μόρφωση και εκπαίδευση χιλιάδων συναδέλφων μηχανικών. Με πολλές γνώσεις πάνω σε μια ευρύτητα θεμάτων, πρόθυμος πάντοτε να προσφέρει και να βοηθήσει σε όποιον συνάδελφο η σπουδαστή είχε ανάγκη.

Ενός ήρεμου και διακριτικού επιστήμονα που ήθελε να μιλούν τα έργα του για αυτόν.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευγένειά του, την συνεχή προσφορά του, τις γνώσεις του, την ευθύτητά του, το χαμόγελο, το χιούμορ του και την καλή και πάντα φιλική του διάθεση.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ας προσευχηθούμε ο Κύριός να δώσει δύναμη και κουράγιο στη σύζυγό του, την εκλεκτή συνάδελφο μας Μάρω, και στα δυο υπέροχα παιδιά του, τη Νατάσα και το Μπάμπη.

Καλό σου ταξίδι φίλε μας Γιάννη, είμαστε υπερήφανοι που υπήρξαμε τόσες δεκαετίες συνάδελφοι και φίλοι θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Καθηγητής Α. Καραμπίνης
Πρύτανης ΔΠΘ

Διεθνής κινητικότητα του Δ.Π.Θ. στο πλάίσιο του προγράμματος Erasmus

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετέχει στη νέα δράση για τη Διεθνή Κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (http://erasmus.duth.gr), με κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού από και προς χώρες που εδρεύουν εκτός Ε.Ε.

Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, πρώτη χρονιά εφαρμογής της διεθνούς διάστασης του προγράμματος Erasmus+, το Δ.Π.Θ. εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα για συνεργασία με το University of Queensland, στο Brisbane της Αυστραλίας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας που αφορά στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (http://mbg.duth.gr), βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Αλεξανδρούπολη ο Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας R. Minchin και ένας φοιτητής διδακτορικού επιπέδου. Την Πέμπτη 21 Ιουλίου, συνοδευόμενοι από τη συντονίστρια Erasmus του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Επ. Καθηγήτρια Σωτηρία Μπουκουβάλα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Κομοτηνή, όπου τους υποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Φώτης Μάρης και η Συντονίστρια Erasmus+ του Ιδρύματος, Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκαν από την κυρία Μιχαλοπούλου και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων των Πανεπιστημίων για τη Διεθνή Κινητικότητα του Erasmus+ για το 2016-2017 τα οποία είναι ιδιαίτερα θετικά για το ΔΠΘ. Σύμφωνα με αυτά, εγκρίθηκε η ανανέωση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Queensland, και επιπλέον τρεις συνεργασίες, η μία στις ΗΠΑ με το University of Louisville, και οι δύο στη Ρωσία, με το Πανεπιστήμιο Λομονόσοβ της Μόσχας και με το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών του Καζάν. Η δε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παραπάνω συνεργασιών έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στόχος της δράσης της Διεθνούς Κινητικότητας είναι να ενισχύσει τις επαφές των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίωνμε Ιδρύματα σε τρίτες χώρες και να τα καταστήσει ελκυστικά σε φοιτητές, σε καθηγητές και ερευνητές ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη διεθνοποίησή τους.

Με δύο νέα πρωτόκολλα συνεργασίας επέστρεψε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την Ρουμανία

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διεύρυνε τις συνεργασίες του επιστρέφοντας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από την Ρουμανία με δύο νέα πρωτόκολλα συνεργασίας. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης , συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Παντελή Μπότσαρη και την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κα Μαρία Δημάση.

Τα Πρωτόκολλα συνεργασίας υπογράφηκαν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το Petroleum-Gas University of Ploiesti (Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Αερίου του Πλοϊέστι) και με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Τα δύο Πρωτόκολλα αναφέρονται σε κοινές δράσεις έρευνας, ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων και στη στήριξη που το Δ.Π.Θ. θα προσφέρει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στις κοινότητες των Ομογενών της Ρουμανίας αλλά και στη διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας και κουλτούρας σε κοινότητες Ρουμάνων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Δ.Π.Θ. χορηγεί σε Ομογενή πτυχιούχο Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου της Ρουμανίας υποτροφία για παρακολούθηση Π.Μ.Σ.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, Κοσμήτορες Σχολών του, καθώς και ο Υπουργός Μειονοτήτων της Ρουμανίας, δύο Υφυπουργοί Παιδείας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής. Την οργάνωση και το συντονισμό της συνάντησης διεκπεραίωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Ντράγκος Γκαμπιέλ Ζησόπουλος, Βουλευτής στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Με την ευκαιρία της μετάβασης στη Ρουμανία, η αποστολή του Δ.Π.Θ. επισκέφτηκε και το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών και τον Καθηγητή του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Tudor Dinu. Από τη συνάντηση προέκυψε το κοινό ενδιαφέρον για υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Η αποστολή του Δ.Π.Θ. έγινε δεκτή από τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρουμανία, κ. Γρηγόριο Βασιλοκωνσταντάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας του Πανεπιστημίου σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας, διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Ρουμανία και στήριξης της διδασκαλίας της ρουμανικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Ελλάδα.

Το 3ο Διεθνές Σχολείο Επιχειρηματικότητας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη

Για τρίτη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Ξάνθη (4 - 8 Ιουλίου 2016) το Διεθνές Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας, θεσμός που διοργανώνεται από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Nottingham Business School του ομώνυμου Βρετανικού Πανεπιστημίου.

Στο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν φοιτητές από διάφορες σχολές που αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και προτάσεις σε συνεργασία με επιχειρήσεις της περιοχής. Οι εργασίες άνοιξαν το πρωί της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ παρουσία του Αναπληρωτή Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ. Παντελή Μπότσαρη, καθώς και Καθηγητών από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία.

Οι συμμετέχοντες φοιτητές εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για το επίπεδο της συνεργασίας και την πρόκληση της ανάπτυξης αληθινών επιχειρηματικών λύσεων. Τόσο ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Παντελής Μπότσαρης, όσο επίσης και ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Παντελής Αγγελίδης που παραβρέθηκε, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την τρίτη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου και τις δυνατότητες που δίνει για να αναπτυχθούν και να συνδεθούν με την πραγματική οικονομία, μοντέλα και ιδέες που δίνουν έμφαση στην καινοτομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπότσαρης, στο πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Επιχειρηματικότητας δίνεται βάση στην πολυπολιτισμικότητα και την ποικιλομορφία των φοιτητών που συνυπάρχουν και επεξεργάζονται σε ομάδες τις ιδέες τους αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές συναντήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις, επιδείξεις αλλά και κάποιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην πόλη για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη συνεργασία των συμμετεχόντων όχι μόνο στην τρέχουσα συγκυρία αλλά και την εδραίωσή τους στο μέλλον.

Επίσκεψη στελεχών της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Δ.Π.Θ.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στην τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συζητήθηκε η πρόταση του Δ.Π.Θ. για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης νέων κτηριακών εγκαταστάσεων. Αρχικά παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανέγερση σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής το οποίο θα στεγάσει τα τρία Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Σήμερα, τα δύο από τα τρία Τμήματα της Σχολής (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών) καθώς και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στεγάζονται στο κέντρο της πόλης, ενώ το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στεγάζεται κυρίως σε ΠΡΟΚΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την αρτιότητα και την ποιότητα της πρότασης η οποία υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της. Η πρόταση τεκμηριώθηκε και υποστηρίχθηκε από τις πρυτανικές αρχές και από στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου.

Επίσκεψη Ιάπωνα πρέσβη στο Δ.Π.Θ

Τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo NISHIBAYASHI, υποδέχτηκε στο κτίριο διοίκησης ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης επισκέφθηκε τη Θράκη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρύτανη του ΔΠΘ,προκειμένου να γνωρίσει από κοντά το Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Nishibayashi, υπάρχουν μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις και εκτενής συνεργασία της Ιαπωνίας και της Ελλάδας, ιδιαιτέρως στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η επίσκεψή του έγινε με σκοπό την έναρξη των συζητήσεων με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να προετοιμαστεί η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του Δ.Π.Θ. και Ιαπωνικών Πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον των Ιαπώνων για τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας, καθώς και τις πολυάριθμες συνεργασίες σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Ο Πρύτανης κ. Καραμπίνης με τη σειρά του ανέφερε ότι μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, δύο χωρών με μακραίωνη ιστορία και μοναδικό πολιτισμό, υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, τονίζοντας πως η λειτουργία του αγγλόφωνου Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών Ιαπώνων. Ευχαρίστησε δε τον κ. Nishibayashi για την επίσκεψή του την οποία χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική για την έναρξη της συνεργασίας και ιδιαίτερα τιμητική για το Πανεπιστήμιο.

Οι πρώτοι Νεολιθικοί αγρότες ήταν απόγονοι των κατοίκων του Αιγαίου αποδεικνύει διεθνής ερευνητική ομάδα με Έλληνες ερευνητές και επικεφαλής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτογραφίες

Νεολιθική ταφή από τα Ρεβένια Κορινού. Φωτεινή Αδακτύλου, Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας

Νεολιθική ταφή από τα Παλιάμπελα Κολινδρού. Κώστας Κωτσάκης και Paul Halstead Φωτογραφικό Αρχείο του Ερευνητικού Προγράμματος της Ανασκαφής των Παλιαμπέλων

Φωτογραφία από την έκθεση με τίτλο "αρχαίο DNA: παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον" που διοργάνωσε το Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο του 2016

1ο Φοιτητικό Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αποτελέσματα - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01-06-2016

Education Business Awards

Στην μεγάλη εκδήλωση των Education Business Awards, του θεσμού που επιβραβεύει τις καλές πρακτικές στον χώρο της εκπαίδευσης, βραβεύτηκε η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ειδικότερα διεκδίκησε και κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην Κατηγορία 'Εξωστρέφεια & Συνεργασία', Ενότητα: 'Διασύνδεση με την αγορά εργασίας". Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν η π. Υπουργός και Ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου.

Η Δ.Α.ΣΤΑ έχει ως σκοπό να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εργαλεία που χρειάζεται για την προσωπική & επαγγελματική ανάπτυξή του. Λειτουργεί με βάση τρεις πυλώνες: Ενημέρωση–Συμβουλευτική-Δικτύωση που είναι βασικοί για την εξέλιξη σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, παραβρέθηκαν περισσότεροι από διακόσιοι εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημοσίων φορέων από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ακαδημαϊκοί δημοσιογράφοι και επαγγελματίες από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Το βραβείο, εκ μέρους του ΔΠΘ, παρέλαβε ο Αναπληρωτής Πρύτανη Υποδομών και Ανάπτυξης Καθηγητής κ. Ιωάννης Μουρμούρης.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Την Τετάρτη 13 Απριλίου υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ., Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ.Ευάγγελο Λαμπάκη για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου με την επωνυμία “Ινστιτούτο Μελετών Αρχείων Θράκης”.

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου ο κ. Καραμπίνης δήλωσε ότι είναι καθήκον του Πανεπιστημίου με την εκπαιδευτική διαδικασία να παράξει πολιτισμό και σε αυτή την ενέργεια έχει βρει συμπαραστάτη το Δήμο Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα το Δήμαρχο, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον οποίο και ευχαρίστησε. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι απόρροια της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Δήμο Αλεξανδρούπολης ήταν η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Δ.Π.Θ. και Πανεπιστημίων της Αγ. Πετρούπολης. Τέλος, επισήμανε ότι κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας της Θράκης και η ανάδειξη του ρόλου και της αξίας της Θράκης στον ελλαδικό χώρο.

Από τη μεριά του, ο κ. Λαμπάκης επεσήμανε ότι η Ίδρυση του Ινστιτούτου σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής και δυναμικής έρευνας της ιστορίας της Θράκης, ιδιαίτερα της αρχαίας Θράκης, καταργώντας το μονοπώλιο της γειτονικής Βουλγαρίας και ως απάντηση σε όσους καπηλεύονται την ιστορία. Ευχαρίστησε τον Πρύτανη για τη στενή συνεργασία και τόνισε ότι Δήμος και Πανεπιστήμιο θα συμπορεύονται προς όφελος πάντα της κοινωνίας.

Οι σκοποί της ίδρυσης του Ινστιτούτου αφορούν στη μελέτη του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και δημοσίου βίου του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Θράκης από την αρχαιότητα ως σήμερα, την πραγμάτωση ερευνητικών προγραμμάτων από ομάδες ερευνητών και επιστημονικών συνεργατών καθώς και την διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων για την προώθηση των σχετικών ερευνών και την κοινοποίηση των συμπερασμάτων τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στους σκοπούς συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση υποτροφιών σε πτυχιούχους Α.Ε.Ι. προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στα πλαίσια των ενδιαφερόντων του Ινστιτούτου.

Επίσκεψη του Γενικού Λυκείου Βαλτινού Τρικάλων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των επισκέψεων-ξεναγήσεων σχολείων από όλη τη χώρα που διεξάγονται κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαΐου κάθε ακαδημαϊκού έτους, μαθητές και διδάσκοντες του Γενικού Λυκείου Βαλτινού Τρικάλων πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η ξενάγηση περιλάμβανε Σχολές στους 3 νομούς της Θράκης. Κατά την πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν την Πολυτεχνική Σχολή, όπου ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ. Παντελής Μπότσαρης τους υποδέχτηκε και τους παρουσίασε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχει η Σχολή, ενώ στις συνέχεια ο Κοσμήτορας Χρ. Καραγιάννης και οι ακαδημαϊκοί κ. Κ. Χαλιορής και Θ. Ρουσάκης τους ξενάγησαν στο εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος καθώς και στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής οι οποίες θα εγκαινιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν στην Κομοτηνή τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθώς και το Τμήμα Φιλολογίας όπου η Κοσμήτορας κα Μαρία Μιχαλοπούλου και η Πρόεδρος κα Ζωή Γαβριηλίδου αντίστοιχα τους παρουσίασαν τις δράσεις των προπτυχιακών τμημάτων και τους ξενάγησαν σε κτηριακές υποδομές (βιβλιοθήκες εργαστήρια κλπ) Ακολούθησε, στο κτήριο διοίκησης, στην αίθουσα Συγκλήτου, συνάντηση των μαθητών με τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών κ. Φώτιο Μάρη στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τόσο οι δράσεις και ο ρόλος του Πανεπιστημίου όσο και οι ιδιαιτερότητές του που το καθιστούν επιλογή υποψηφίων. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους μαθητές που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, με συνεχείς ερωτήσεις που άπτονταν σε θέματα τόσο ερευνητικών προγραμμάτων όσο και στον τρόπο διοίκησης και διάρθρωσης το Ιδρύματος.

Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιατρική Σχολή να ξεναγηθούν στα ακτινολογικά εργαστήρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από τον Κοσμήτορα κ. Πλ. Πασαδάκη.

Κομοτηνή 11/04/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Επίσκεψη Πρύτανη Δ.Π.Θ. στην Π.Ε. Δράμας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δράμα επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών Αν. Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Δράμας κ. Αργύριο Πατακάκη και το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο στο πλαίσιο των οποίων τονίστηκε η άριστη και εποικοδομητική συνεργασία του Δ.Π.Θ. με τους δύο φορείς που επιβεβαιώνεται άλλωστε με την κοινή συμμετοχή σε προτάσεις διασυνοριακών προγραμμάτων αλλά και με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία του Δ.Π.Θ. συναντήθηκε με τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, και ειδικότερα με τον Διευθυντή Δασών Δράμας κ. Ανδρέα Τσίγγη και τη Δασάρχη κα Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που άπτονται στην πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

«Η συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν εγκαινιάζεται τώρα, υπήρχαν και στο παρελθόν επαφές. Τώρα μελετάμε νέες προοπτικές σε νέα δεδομένα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αθ. Καραμπίνης.

Ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύριο Πατακάκη δεν παρέλειψε να μεταβεί και να συζητήσει με πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αυτό το διάστημα διαμένουν σε εγκαταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.

Κομοτηνή 30/03/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας παρουσιάστηκε στο Δ.Π.Θ. σε εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας παρουσιάστηκε στο Δ.Π.Θ. σε εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Το Δίκτυο Ορολογίας για την Ελληνική Γλώσσα και Μετάφραση παρουσιάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε ειδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις πόλεις της Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή τη Δευτέρα 21/3, και στην Ξάνθη την Τρίτη 22/3.

Το Δίκτυο Ορολογίας για την Ελληνική Γλώσσα και Μετάφραση δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης έγιναν με στόχο την παρουσίαση της πρωτοβουλίας και της προόδου που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη λειτουργία του Ελληνικού Δικτύου, ως μέρους του Διεθνούς Δικτύου, για την ορολογική υποστήριξη των Υπηρεσιών για την ελληνική μετάφραση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. που επεκτείνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη δημόσια διοίκηση και άλλους φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι παρουσιάσεις οργανώθηκαν από το Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Europe Direct Ξάνθης και το Γραφείο Αθηνών της Γ.Δ. Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτές συμμετείχαν καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες, διδακτικό προσωπικό, ΕΕΔΙΠ, στελέχη της διοίκησης του Δ.Π.Θ. που ενημερώθηκαν από τον κ. Παναγιώτη Αλεβαντή, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις παρουσιάσεις του ο κ. Αλεβαντής περιέγραψε τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας, το οποίο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού προηγήθηκε μια περίοδος προετοιμασίας, από το 2014, όταν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ορολογίας ομαδοποιήθηκε η εμπειρία και συστηματοποιήθηκε το υλικό που συγκεντρώθηκε. Μέλη του Δικτύου είναι δημόσιοι φορείς, επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις, ιδρύματα και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γλώσσας, της μετάφρασης και της ορολογίας, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους ελληνόφωνους μεταφραστές των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Η λειτουργία του Δικτύου βασίζεται σε μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που επιλύει τα ζητήματα της ορολογίας και τροφοδοτεί τη μεγάλη βάση δεδομένων της Ε.Ε.

Παράλληλα ο κ. Αλεβαντής εξήγησε τους λόγους που επιβάλλουν την ύπαρξη του Δικτύου, με παραδείγματα που αφορούν στον τεράστιο όγκο της νομοθεσίας που διέπει την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων Πολιτών σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, που απαιτεί ακριβή μετάφραση και υποστήριξη από ένα δίκτυο που ρυθμίζει τα θέματα ορολογίας και απαντά αξιόπιστα.

Τη δεδομένη στιγμή στο Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας, όπου συμμετέχουν ήδη 126 μέλη, υπάρχουν 5 ομάδες εργασίες για την Οικονομία, την Τεχνολογία, τη Χημεία, τους Φυσικούς Πόρους και το Δίκαιο.

Το ΔΠΘ είναι μέλος του Δικτύου και παρέχει κάθε διευκόλυνση στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την πρόσβαση και συμμετοχή στο δίκτυο.

Κομοτηνή 23/03/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Ψηφιακό υλικό που αφορά την επίσκεψη του Δ.Π.Θ στην Αγία Πετρούπολη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την υπογραφή των δύο Μνημονίων Συνεργασίας σφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με δύο Κρατικά Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης.

Η ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος πριν από μερικούς μήνες επίσημα ανακήρυξε το 2016 ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα ενώ η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου τον περασμένο μήνα στη Μόσχα εγκαινίασε το αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 με μία σειρά επισκέψεων και κοινών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για αυτή τη χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς κι εξαιρετικής συνεργασίας των χωρών μας , και με αφορμή την προηγηθείσα αδελφοποίηση του Δήμου της Αλεξανδρούπολης με το Δήμο Βίμποργκσκι της Αγίας Πετρούπολης, αποδέχτηκε το Δ.Π.Θ. την πρόταση για την υπογραφή των Μνημονίων συνεργασίας με το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Herzen, ένα από τα παλαιοτέρα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ρωσίας γνωστό για τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά του επιτεύγματα καθώς και με το Κρατικό Παιδιατρικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ παράλληλα η αντιπροσωπεία του ΔΠΘ επισκέφτηκε και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης

«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που εκπροσωπώ με την ιδιότητα του Πρύτανη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεχίζοντας μία φιλία αιώνων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία οι οποίες συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που βασίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Η πρόταση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασης του σε μια χώρα με παράδοση αιώνων στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του για διεθνοποίηση και εκσυγχρονισμό.» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή κατά την εισηγήσή του ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κ.Πάνο Μπεγλίτη με την συμβολή του οποίου διασφαλίστηκε η απόλυτη επιτυχία των επαφών των Κυβερνητικών Αρχών και των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων . Στο Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας όσο και Ελλήνων φοιτητών από διάφορες πόλεις της χώρας μας που σπουδάζουν στα ρωσικά Πανεπιστήμια.

κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον Προέδρο της Επιτροπής Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Andrey Maximov, τον Αντιπρόεδρο της επιτροπής Διεθνών και Εξωτερικών Σχέσεων Sergey Markov.

αποστολή που μετέβη στην Αγία Πετρούπολη εκτός του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθ. Καραμπίνη πλαισιώνονταν από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών Αν. Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής καθηγητής κ. Θεόδωρο Κεβρεκίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής κ. Πλουμή Πασαδάκη καθώς και την Προέδρο του Τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας κα Ζωή Γαβριηλίδου.

Κομοτηνή 01/03/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετέχει στην 26η Διεθνή Έκθεση AGROTICA

Στην 26 Διεθνή έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, συμμετέχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που πραγματοποιείται από 28 έως 31 Ιανουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ-HELEXPO στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα το παρών θα δώσει το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας.

Σκοπός της συμμετοχής είναι η τόσο η παρουσίαση των ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όσο και η προβολή στο ευρύ κοινό της λειτουργίας των τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος.

Το περίπτερο του Δ.Π.Θ. στελεχωμένο από επιστημονικό προσωπικό θα βρίσκεται στον όροφο του Pavιlion 2 στο Stand 49 ενώ οι ώρες οι λειτουργίας της έκθεσης είναι Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-20:00.

Η κοπή της βασιλόπιτας του Δ.Π.Θ.

Η κοπή της βασιλόπιτας του Δ.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για το 2016, από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Το φλουρί έτυχε στην Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Καθηγήτρια κα Μ. Γιούνη.

Κομοτηνή 14/01/2016

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Δελτίο Τύπου για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Δ.Π.Θ. και Διεθνών Βραβείων GIUSEPPE SCIACCA

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και των Διεθνών Βραβείων Giussepe Sciacca υπεγράφη την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και τη Γ.Γ. των Διεθνών Βραβείων κα Βίκυ Μπαφατάκη.

Σύμφωνα με την πενταετή συνεργασία που εγκαινιάστηκε από το Δ.Π.Θ. και τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, ο πολιτισμός, η κοινωνία, η επιστήμη, η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς κοινωνικών, νομικών και ανθρωπιστικών επιστημών αποτελούν τα πεδία δράσης, με σκοπό την προώθηση της ισότητας, της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των επιστημονικών και διαπολιτισμικών ανταλλαγών για την έρευνα και την επιβράβευση της κοινωνικής προσφοράς.

Τόσο ο κ. Πρύτανης Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης όσο και η κα Βίκυ Μπαφατάκη ανέφεραν ότι προγραμματίζεται ήδη μια κοινή δράση η οποία θα ανακοινωθεί την άνοιξη.

Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΔΠΘ τόνισε ότι «Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο μας, είναι και η συνεργασία με διάφορους φορείς που επιτελούν παγκόσμιο κοινωνικό έργο. Στην πραγματικότητα επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας τόσο του πανεπιστημίου, όσο και του οργανισμού αυτού, όχι μόνο στη δικιά μας περιοχή, αλλά σε μία ευρύτερη περιοχή. Το πλαίσιο της συνεργασίας αφορά σε μία περίοδο πέντε ετών ελπίζω η συνεργασία αυτή να κρατήσει 500 χρόνια».

Η κα Βίκυ Μπαφατάκη από την πλευρά της επεσήμανε ότι το έργο και οι δράσεις του Δ.Π.Θ. με τη συνεργασία αυτή θα έρθουν στο προσκήνιο, θα αναδειχτούν νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι είναι η πρώτη τέτοια συνεργασία που γίνεται στη χώρα, τους χαροποιεί ιδιαίτερα και η ίδια ως Ξανθιώτισσα και πολίτης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει, θεωρεί καθήκον όλων Θρακιωτών να ενισχύσουν την περιοχή και να συνεργαστούν για την ανάδειξη του πολιτισμού με ομόνοια και καλλιέπεια.

Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca ιδρύθηκαν πριν από 14 χρόνια και αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως. Είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή αρχιτεκτονικής, πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία. Συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, κορυφαίοι επιστήμονες, αθλητές και τελούν υπό την αιγίδα της Ε.Ε., της προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, ιταλικών υπουργείων, εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών κ.α.