Δραστηριότητες 2017

Επίσκεψη των Πρυτανικών αρχών στον Εξοχότατο Πρέσβη της Ρωσίας κ. Α. Μάσλοβ και επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου του Δ.Π.Θ. για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 μετέβη στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελούμενη από τον Πρυτανεύοντα κ. Σταύρο Τουλουπίδη και τους Αναπληρωτές Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, Παντελεήμονα Μπότσαρη και Νικόλαο Αγγελούση.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την Α.Ε. τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοβ, στο ιστορικό κτίριο της Πρεσβείας στην οδό Ηρώδου Αττικού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε τελετή επίδοσης της τιμητικής διάκρισης για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, του Χρυσού Μεταλλίου του Πανεπιστημίου. Το Μετάλλιο παρέλαβε, εξ ονόματος της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσίας, ο Πρέσβης κ. Αντρέι Μάσλοβ.

Ο Πρυτανεύων του Πανεπιστημίου Καθηγητής Σταύρος Τουλουπίδης επισήμανε ότι η τιμητική διάκριση απονέμεται στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, σε αναγνώριση του κύρους και της διεθνούς ακτινοβολίας της προσωπικότητας του Προέδρου της Ρωσίας ο οποίος υποστηρίζει και προωθεί το Ορθόδοξο πνεύμα της ειρήνης και της φιλίας, το Ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό, καθώς και την ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς φιλίας και κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.

Ο Πρέσβης κ. Μάσλοβ ευχαρίστησε για την ευγενική πρωτοβουλία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπογράμμισε τη συμβολή του στην ανάπτυξη των Ρωσο-Ελληνικών ανθρωπιστικών σχέσεων και στην προώθηση της Ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού. Σε αυτό, ανέφερε, θα συμβάλουν τα εγκαίνια του Ρωσικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο, τα οποία θα τελεστούν το 2018, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Russkiy Mir (Ρωσικός Κόσμος).Επίσκεψη των Πρυτανικών αρχών στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 μετέβη στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελούμενη από τον Πρυτανεύοντα κ. Σταύρο Τουλουπίδη και τους Αναπληρωτές Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, Παντελεήμονα Μπότσαρη και Νικόλαο Αγγελούση.

Η αντιπροσωπεία του Δ.Π.Θ. έγινε δεκτή από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο κέντρο της Αθήνας. Στην εποικοδομητική συνάντηση με τον Μακαριώτατο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο έργο που επιτελεί εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης με γνώμονα τους φοιτητές του, και στο σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή.

Ο Πρυτανεύων κ. Τουλουπίδης παρέδωσε στον Μακαριώτατο τον τιμητικό τόμο που εκδόθηκε από το Δ.Π.Θ. για την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, τον Απρίλιο του 2016, ευχήθηκε στον Μακαριώτατο για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαήμερου και ζήτησε την ευλογία του για τους παριστάμενους και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και ευχήθηκε υγεία, δύναμη και φώτιση σε όλους.Επισκέψεις μελών της Κυβέρνησης στο Δ.Π.Θ.

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 αναμένεται να επισκεφθούν το κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. μέλη της Κυβέρνησης σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

12:00 : Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, μελετών και ερευνητικών σχεδίων στους τομείς των μεταφορών, των επικοινωνιών και των έργων υποδομής.

16:00 : Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προγραμματίστηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

17:30 : Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Ο κ. Υπουργός θα παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη συνέχεια κάθε επίσκεψης θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη τύπου από τους κυρίους Υπουργούς και τον Πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σταύρο Τουλουπίδη, στο κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος, στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 14:30 ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης θα επισκεφθεί το Εργαστήριο Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ, στην Αλεξανδρούπολη.Πρόγραμμα φιλοξενίας ξένων φοιτητών Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη

H Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης φιλοξένησε κατά το χρονικό διάστημα 1 με 30 Σεπτεμβρίου 2017, για τέταρτη συνεχή χρονιά, μέσω της φοιτητικής οργάνωσης HELMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee - Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής) , περισσότερους από 30 φοιτητές Ιατρικής ξένων Πανεπιστημίων από όλα τα μέρη του κόσμου (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Χιλή, Ιράκ, Γκάνα, Αίγυπτο, Φινλανδία, Ρουμανία, Κένυα, Τουρκία, Ζάμπια, Ιορδανία, Ουγγαρία, Τυνησία, Γαλλία κ.α.)

Κατά την παραμονή τους οι φιλοξενούμενοι φοιτητές παρακολούθησαν όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της Ιατρικής Σχολής, ενταγμένοι σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Ερευνητικά Εργαστήριά της. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Δραγάνα, εκπαιδευτικό πρακτικό σεμινάριο συρραφής τραύματος σε προπλάσματα που αποτέλεσε την κεντρική εκπαιδευτική εκδήλωση του προγράμματος. Το δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μοναδικό σε όλο το πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής της IFMSA (International Federation of Medical Students Associations) και πραγματοποιείται παγκοσμίως μόνο στο Δ.Π.Θ.

Το πρόγραμμα της διαμονής των ξένων φοιτητών εμπλουτίστηκε από εξορμήσεις και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με σκοπό την γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Τα Σαββατοκύριακα οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Σαμοθράκη, το βόρειο Έβρο, την Ξάνθη, και την Καβάλα.Υπογραφή Συμφωνίας Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών του Καζάν –Ρωσίας

Στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 αντιπροσωπεία ενός εκ των μεγαλυτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας. Πρόκειται για το Κρατικό Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών του Καζάν, με το οποίο υπέγραψε Σύμφωνο Πολιτιστικής και Επιστημονικής συνεργασίας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

"Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να υπογράψουμε ένα ειδικό μνημόνιο συνεργασίας, πέρα από το ειδικό πρόγραμμα Erasmus+, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επαφή των φοιτητών, των διδασκόντων και των ερευνητών του δικού μας Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών του Καζάν, θα ενισχύσει τις πολιτιστικές επαφές μεταξύ τους, αλλά και θα ανοίξει δρόμους συνεργασίας σε κοινά σχέδια χρηματοδοτούμενα από διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκά προγράμματα" είπε χαρακτηριστικά ο πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Σταύρος Τουλουπίδης.

Η υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού Πανεπιστημίου κ. Olga Poroshenko λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, ενώ προχώρησε σε μία παρουσίαση του Πανεπιστημίου του Καζάν.

Το Καζάν είναι πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, η οποία αποτελεί μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θεωρείται μάλιστα ως η τρίτη πρωτεύουσα της χώρας μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Το Κρατικό Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών του Καζάν ιδρύθηκε το 1930 και είναι ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς είναι εξειδικευμένο Πανεπιστήμιο του οποίου η έρευνα στοχεύει στην υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Οι προτάσεις και λύσεις που έχουν αναπτυχθεί από το ακαδημαϊκό προσωπικό και τα ερευνητικά κέντρα του εφαρμόζονται σε όλη τη Ρωσία. Έχει δε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με Ιδρύματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

H αντιπροσωπεία του Ρωσικού Ιδρύματος αποτελούνταν από την Πρόεδρο του Τμήματος Αποκαταστάσεων και Ανακατασκευών Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Καθηγήτρια κα Khanifa Nadyrova, και τις Καθηγήτριες του ίδιου Τμήματος κα Lailia Saifullina και κα Svetlana Persova, η οποία μάλιστα έχει και την ιδιότητα της Υφυπουργού Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Ταταρστάν. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ευχαρίστησαν για την υποδοχή και τόνισαν τις ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές για τα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν από τη συνεργασία, καθώς και στα δύο ιδρύματα αλλά και στις δύο χώρες δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα αναστήλωσης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζητήθηκε η προοπτική ίδρυσης κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος στην Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Μνημείων, με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που τους συνόδευαν, ξενάγησαν τους επισκέπτες σε μνημεία της ευρύτερης περιοχής.Συμμετοχή του Δ.Π.Θ. στην 82η ΔΕΘ

Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών τράβηξε η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κατά την συμμετοχή του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που έκλεισε τις πύλες της την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Το Δ.Π.Θ. έδωσε το παρών του ανάμεσα στα μεγαλύτερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, επιβεβαιώνοντας την κατάταξή του ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας.

Η παρουσίαση στο ευρύ κοινό, με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, των προγραμμάτων σπουδών, των μεταπτυχιακών, των ερευνητικών προγραμμάτων, των προγραμμάτων κινητικότητας, των δράσεών του, των ερευνητικών αποτελεσμάτων και πρακτικών νέων εφαρμογών, βρήκε χιλιάδες αποδέκτες και κέρδισε τις εντυπώσεις τους.

Η έκθεση ιστολογικής εικόνας με έργα της Αν. Καθηγήτριας Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής του Δ.Π.Θ. κας Μαρίας Λαμπροπούλου και η παρουσίαση με θέμα «Τα ανθρώπινα κύτταρα ως άλλοι πίνακες ζωγραφικής» έγινε πόλος έλξης, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατηρούν στα μικροσκόπια τις αυτούσιες εικόνες των κυττάρων που μεταμορφώνονται σε πίνακες.

Η «Βιολογική Επεξεργασία Αγροτο-Βιομηχανικών Υγρών Αποβλήτων και Παραγωγή Ανανεώσιμης Ενέργειας», μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πειραματική διάταξη που παρουσιάστηκε στο περίπτερο του Δ.Π.Θ., τεχνολογικά καινοτόμο ερευνητικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Αλέξανδρου Αϊβαζίδη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εξειδικευμένων επιστημόνων και επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο πλαισιώνονταν τόσο από φοιτητές του Ιδρύματος που πρόσχαρα και εμπεριστατωμένα παρουσίαζαν τις δράσεις και τα επιτεύγματα των Τμημάτων και των εργαστηρίων τους όσο και από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κ. Ζουράρις, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Τομεάρχη σε θέματα Παιδείας βουλευτή κα Νίκη Κεραμέως, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ά. Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Πατούλης και πλήθος κόσμου.«82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το παρών του θα δώσει και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017. Η συμμετοχή του Δ.Π.Θ. πραγματοποιείται στο πλαίσιο της AKADEMIA, του θεματικού αφιερώματος της ΔΕΘ για την εκπαίδευση.

Σκοπός της συμμετοχής του Πανεπιστημίου είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τα προγράμματα σπουδών, τα μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα, τα προγράμματα κινητικότητας, τις δράσεις του, και να παρουσιάσει ερευνητικά αποτελέσματα και πρακτικές νέων εφαρμογών.

Παράλληλα, καθ΄ όλη την διάρκεια της 82ης ΔΕΘ, θα παρουσιαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκθεση ιστολογικής εικόνας με έργα της Αν. Καθηγήτριας Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής του Δ.Π.Θ. κας Μαρίας Λαμπροπούλου η οποία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 17:00 ομιλία με θέμα «Τα ανθρώπινα κύτταρα ως άλλοι πίνακες ζωγραφικής».

Το περίπτερο του Δ.Π.Θ. θα βρίσκεται στο pavilion 14 stand 18.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της 82ης ΔΕΘ:
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ : 10:00-22:00
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 16:00-22:00

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναλαμβάνει τη δημιουργία διαλειτουργικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενσωμάτωση των δικτύων θαλάσσιας παρατήρησης και πρόβλεψης σε όλη τη Μεσόγειο

Το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ., το οποίο διευθύνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γεώργιος Συλαίος, ξεκίνησε, ως επικεφαλής εταίρος, την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με την ονομασία «ODYSSEA: Operating a network of integrated observatory systems in the Mediterranean Sea».

Στο έργο ODYSSEA συμμετέχουν 28 εταίροι τόσο από τον πανεπιστημιακό/ερευνητικό χώρο, όσο και από το χώρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Γαλάζια Οικονομία, με εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες αιχμής. Προέρχονται από 14 χώρες, εντός και εκτός της ΕΕ, χαρακτηριστικό που υποδηλώνει τις ποικίλες αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις του Έργου.

Το έργο ODYSSEA έχει ως στόχο να καταστήσει τα θαλάσσια δεδομένα της Μεσογείου εύκολα προσβάσιμα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πολλαπλών τελικών χρηστών της θαλάσσιας οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που ασχολούνται με δραστηριότητες στους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης (π.χ., αιολικά πάρκα, ιχθυοκαλλιέργειες, κυματική ενέργεια, εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποθαλάσσια δίκτυα, λιμάνια και ναυτιλία, θαλάσσια πολιτική και άλλα) ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας διαλειτουργικής και οικονομικά αποδοτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ενσωματώνει πλήρως τα υπάρχοντα δίκτυα συστημάτων θαλάσσιας παρατήρησης και πρόβλεψης σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου συλλέγοντας πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, αισθητήρες μέτρησης στη θάλασσα, παρατηρήσεις δορυφόρων και προγνωστικά μαθηματικά ομοιώματα που τηρούν οργανισμοί, δημόσιες αρχές, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια.

Το έργο ODYSSEA αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία επιχειρηματικών και ερευνητικών ευκαιριών σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου Θάλασσας στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, τοποθετώντας έτσι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με την Πολυτεχνική Σχολή του, στο κέντρο της θαλάσσιας έρευνας και τεχνολογίας στη Μεσόγειο και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας, Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας Horizon 2020.

«Το παρόν και το μέλλον του Δ.Π.Θ. στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ» σε ενημερωτική εκδήλωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Επιμελητηρίου Δράμας

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση που έγινε με συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Επιμελητηρίου Δράμας, για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη.

Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, αφού έκανε παρουσίαση για τη λειτουργία και τις δράσεις του Πανεπιστημίου στη Θράκη, παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα επέκτασης του Πανεπιστημίου στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συμπεριλαμβανόμενων της Δράμας και της Καβάλας. Ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, το οποίο αξιολογήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα, και τόνισε ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Συγκλήτου και το αιτιολογικό της, με την οποία αποφασίστηκε η επαναεπικαιροποίηση της μελέτης ίδρυσης Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Καβάλα και στη Δράμα και έθεσε ένα πρώτο πλαίσιο συνεννόησης των φορέων για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Κατέθεσε δε μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Δ.Π.Θ. είχε την βούληση από το 2006 να επεκταθεί, αλλά για λόγους που ξεπερνούν την αρμοδιότητα και τη δυνατότητά του αυτό δεν επετεύχθη.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Φώτης Μάρης παρουσίασε το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου να αξιοποιήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού της Ελατιάς, η χρήση του οποίου περιήλθε στο Δ.Π.Θ. μετά από αίτημά του. Τόνισε δε ότι η εκπαίδευση των φοιτητών σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και η έρευνα φοιτητών και διδασκόντων στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελατιά, που αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα στην Ευρώπη, δίνει στη Δράμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ανακοίνωσε δε ότι προβλέπονται μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, ενισχυτικές της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, και στους τοπικούς πληθυσμούς όπως οι υλοτόμοι.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, τόνισε ότι ο φορέας και οι επιχειρήσεις και δεν θα επιτρέψουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες για απαξίωση αυτής της προσπάθειας. Τάχθηκε υπέρμαχος της ποιοτικής και ουσιαστικής συνεργασίας των φορέων και του Δ.Π.Θ., αποδεχόμενος την πρόταση του Πρύτανη για συνεργασία ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει κατατεθεί επικαιροποιημένος ο φάκελος της μελέτης στο Υπουργείο. Όπως είπε «πρέπει να αντιμετωπίζουμε ειδικά σήμερα μέσα στην κρίση τα προβλήματα με τις δικές μας δυνάμεις και να φεύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την μικροπολιτική που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση». Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με το ΔΠΘ, αναδεικνύοντας ότι ο στόχος και των δύο φορέων είναι να υπάρξει ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της επιστήμης και των επιχειρήσεων, δηλαδή σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και με την αγορά.

Στην προσπάθεια αυτή επέκτασης του ΔΠΘ στην Δράμα και την Καβάλα αλλά ταυτόχρονα και στην γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική, τάχθηκαν υπέρ οι φορείς της περιοχής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση (Αντιπεριφέρεια, Δήμος Δράμας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης, επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι).

Τιμήθηκε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Χρυσό Μετάλλιο της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2017 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελούμενη από τον Πρύτανη κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και όλους τους Αναπληρωτές Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Σταύρο Τουλουπίδη, Φώτη Μάρη, Παντελή Μπότσαρη, Νίκο Αγγελούση και Χρήστο Κουκουρλή, καθώς και από τους Προέδρους του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Εμ. Βαρβούνη και Παρευξεινίων κα Μ. Δημάση.

Το πρωί του Σαββάτου 10 Ιουνίου η αντιπροσωπεία μετέβη στη νήσο Πρίγκηπο όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων κ.κ. Ιάκωβος απένειμε στον Πρύτανη κ. Αθ. Καραμπίνη το Χρυσό Μετάλλιο της Μητροπόλεως, σε αναγνώριση της αφοσίωσης και της συμβολής του στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Μητρόπολης.

Το απόγευμα του Σαββάτου η αντιπροσωπεία συμμετείχε στον εσπερινό των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος τελέστηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στη συνέχεια, τα μέλη της αντιπροσωπείας ευχήθηκαν με θέρμη στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Την Κυριακή, ημέρα των ονομαστηρίων του Πατριάρχη, η αντιπροσωπεία εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί στα Πατριαρχικά Γραφεία προκειμένου να απευθύνουν και πάλι τις ευχές τους.

Σημειώνεται ότι προ δύο ετών, στις 10 Ιουνίου 2015, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτομαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη.

Βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνομάθειας από το Δ.Π.Θ.

Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνομάθειας παραδόθηκαν από το Δ.Π.Θ. την Πέμπτη 25 Μαΐου, σε περίπου 35 Ιεροδιδασκάλους και Ιεροδιδασκάλισσες οι οποίοι προετοιμάστηκαν και για τις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παρακολούθηση των μαθημάτων που έγιναν στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Πανεπιστημίου.

Η συνεργασία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος των ιεροδιδασκάλων που θέλησαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα η διοίκηση του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και τα μαθήματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο.

Κατά την απονομή των βεβαιώσεων, την οποία έκαναν ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Παρευξείνιων κ. Μαρία Δημάση, ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Ν. Αγγελούσης, ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης και ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Χρήστος Κουκουρλής, τονίστηκε από τους ιεροδιδάσκαλους η σημασία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, που τους έδωσε και αφορμή να εμβαθύνουν σε αυτή.

“Ολοκληρώσαμε ένα κύκλο εκπαίδευσης των ιεροδιδασκάλων προσπαθώντας με εξελιγμένες μεθόδους, σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιώσουμε και να πιστοποιήσουμε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ώστε με τη σειρά τους να προσφέρουν και οι ίδιοι σε άτομα που είναι μεν Έλληνες πολίτες αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν φρόντισε να τους μάθει καλά την ελληνική γλώσσα” σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος θεωρεί υποχρέωση του Πανεπιστημίου να προσφέρει και σε αυτούς τους πολίτες, όπως σε όλες τις ομάδες πολιτών στη Θράκη.

“Ήταν μια εξαιρετική ομάδα εκπαιδευόμενων, που με ιδιαίτερο σεβασμό και προσπάθεια συμμετείχαν στα μαθήματα “σημείωσε η κ. Δημάση, η οποία τόνισε πως μέσω αυτών των μαθημάτων και οι καθηγητές εμπλούτισαν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, σε μια «διαδραστική» εμπειρία για όλους.

“Κάναμε το αίτημά μας, και βρήκαμε πολύ γρήγορα ανταπόκριση από το Πανεπιστήμιο”, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων κ. Μεμέτ Μουσταφά, που γεννήθηκε και ζει στα Άμφια, όπου διδάσκει στο τέμενος εδώ και 40 χρόνια, επισημαίνοντας πως τα μέλη του Συλλόγου επιθυμούσαν να μάθουν τα ελληνικά για να βοηθηθούν στην καθημερινότητά τους οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους . “Πας σε μια υπηρεσία, και αν δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα, δεν μπορείς να συνεννοηθείς ή θα κάνεις μια αίτηση και δεν μπορείς να γράψεις, ή κάποιος έρχεται σ’ ένα τέμενος και σε ρωτάει κάτι, μη ξέροντας τα ελληνικά πώς θα του απαντήσεις;” εξήγησε ο πρόεδρος των ιεροδιδασκάλων, τονίζοντας πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν πολύ αποδοτικό, χάρις στην εμπειρία και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από την κ. Δημάση.

Η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων, είναι δεδομένη και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Υπογραφή Μνημονίου με Πανεπιστήμιο της Κίνας

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επισκέφτηκε αντιπροσωπεία από το Dongguan University of Technology (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ντονγκγκουάν), της επαρχίας Guangdong της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου από την Κίνα ήταν η υπογραφή Γενικού Μνημονίου Συνεργασίας (General MoU) μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο της Κίνας εκπροσώπησαν ο κ. Zhao Quan και ο κ. Chen Jin οι οποίοι συμμετείχαν και στις εργασίες του 25ου Επετειακού Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2017.

Παραχωρείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέρος των κτιρίων και υποδομών του «Δασικού Χωριού Ελατιάς» στη Δράμα.

Χάρη στις συστηματικές προσπάθειες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις υπογράφηκε η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέρος των κτιρίων και υποδομών του Οικιστικού Συγκροτήματος Εργοταξίου Ελατιάς Δράμας (Ο.Σ.Ε.Ε.Δ), γνωστό ως «Δασικό Χωριό Ελατιάς».

Στις άμεσες προτεραιότητες και προθέσεις του Ιδρύματος είναι η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικής – Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στις εγκαταστάσεις Ελατιάς Δράμας και η λειτουργία του ως μόνιμο κέντρο κατάρτισης των υπαλλήλων των υπουργείων σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα να απευθύνεται στους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας, παρέχοντας πλήρη ενημέρωση για θέματα προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, σίτιση και στέγαση για βραχυχρόνιες επισκέψεις (2-3 διανυκτερεύσεων).

Σκοπός της παραχώρησης είναι η κάλυψη των αναγκών διαμονής και στέγασης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ παράλληλα θα καλύπτονται και οι ανάγκες των φοιτητών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ καθώς και άλλων προγραμματικών συνεργασιών του Δ.Π.Θ.

Επίσκεψη Επισκόπου Μεσαορίας Κύπρου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Γρηγόριος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή συνάντησε τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή Αθανάσιο Καραμπίνη την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στο κτίριο της Πρυτανείας στην Πανεπιστημιούπολη, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Ο Επίσκοπος κ. Γρηγόριος μετέφερε χαιρετισμό του Αρχιεπίσκοπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομου Β΄, ενώ αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου.

Επίσκεψη του Ρουμανικού Πανεπιστημίου PETROLEUM-GAS UNIVERSITY OF PLOIESTI

Συμμετοχή Ρουμάνου Πρόξενου

Επίσημη επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησε στις 18 και 19 Μαΐου 2017 αντιπροσωπεία του Ρουμανικού Πανεπιστημίου PETROLEUM-GAS UNIVERSITY OF PLOIESTI, αποτελούμενη από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Pascu Mihai COLOJA, και τρεις Καθηγητές, τους κ. Mihail MINESCU, κ. Iulian NISTOR και κ. Dragos Gabriel ZISOPOL. Ο τελευταίος είναι μέλος του ρουμανικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Κατά τη υποδοχή τους στο κτήριο διοίκησης του Δ.Π.Θ. ο Πρύτανης Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη Ρουμανία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, με την ουσιαστική συνεισφορά της ρουμανικής κυβέρνησης στην εκπαίδευση των φοιτητών μας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και συνεχίζεται σε πολλές άλλες κατευθύνσεις σήμερα, όπως με τα κοινά προγράμματα που σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε, κυρίως στο αντικείμενο της έρευνας στον τομέα των πετρελαίων, αλλά και στην αντισεισμική μηχανική, στην ανακατασκευή μοναστηριών και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Προγραμματίζουμε το μεταπτυχιακό να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 και τότε θα έχουμε έτοιμο τον φάκελο και για το προπτυχιακό. Το Σεπτέμβριο θα μεταβώ στη Ρουμανία, οπότε -βάσει προγράμματος- θα έχουμε ξεκινήσει ήδη το μεταπτυχιακό. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα ώστε τα θερινά σχολεία, γνωστότερα ως summer schools, να λειτουργήσουν ήδη από αυτό το καλοκαίρι. Δείχνουμε ότι τα δυο Πανεπιστήμια έχουν έρθει τόσο κοντά, που μπορούμε να βγάλουμε κοινούς αποφοίτους με κοινά διπλώματα. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι έρχεται ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχαμε κάνει πριν από έναν χρόνο και δεν σας κρύβω ότι έχουμε μείνει ενθουσιασμένοι από την φιλία και την φιλοξενία τους", τόνισε ο πρύτανης αναφορικά με τη διήμερη επίσκεψη των Ρουμάνων ακαδημαϊκών.

"Εκτός από το μεταπτυχιακό στα πετρέλαια, θα κάνουμε και πολλά ακόμη πράγματα με τη συνεργασία των δυο πανεπιστημίων, γιατί υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπου υπάρχουν ...πετρέλαια, υπάρχουν και χρήματα", απάντησε ο Καθηγητής κ. Dragos Gabriel Zisopol. Επιπλέον ο κ. Zisopol (Ζησόπουλος), Βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι δίπλα σας με την ιδιότητα του Προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Ρουμανία και την ιδιότητα του Βουλευτή. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, γιατί είμαι και ένας από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία για αυτήν την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι στο οποίο εργάζομαι πολλά χρόνια. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκπροσωπώ την ελληνική κοινότητα στο Κοινοβούλιο, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού. Μιας και κατέχω αυτές τις θέσεις, διευκόλυνα αυτήν την προσπάθεια και για αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι. Το πρωτόκολλο που υπογράψαμε και εμείς σαν Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας αλλά αυτό που υπογράφηκε ανάμεσα στα δυο Πανεπιστήμια, θα φέρει καλά αποτελέσματα που θα φανούν στο μέλλον. Θα υπάρξει ανταλλαγή φοιτητών, φοιτητικά προγράμματα, ένα Master το Φθινόπωρο που θα αφορά τους Ρουμάνους φοιτητές που θα έρθουν στην Ελλάδα και πολλά άλλα θέματα που θα παρουσιάσει ο κ. Πρύτανης. Ένα Master που θα αφορά τον τομέα του πετρελαίου και το φυσικό αέριο, τα οποία είναι «γνωστά» σε εμάς. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία ανάμεσα στο Δ.Π.Θ. και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Δημοκρίτειο θα εξασφαλίσει καθηγητές που θα βοηθήσουν την προετοιμασία των δικών μας καθηγητών (αυτών που διδάσκουν ελληνικά) στη Ρουμανία και στα πλαίσια αυτής της ανταλλαγής, θα μπορούν να γίνονται μετεκπαιδεύσεις στο πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι Καθηγητής Μ. Coloja, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ήρθαμε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιό σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τη πρόσκληση και την φιλοξενία. Θέλουμε να βάλουμε βάση στην αμοιβαία συνεργασία μας, με έμφαση τον τομέα του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα μηχανήματα, την επεξεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωλογία, και άλλες πολλές ειδικότητες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα Πανεπιστήμια και την οικονομία". Αναλύοντας το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος ο κ. Coloja συνέχισε: "είμαστε δεκτικοί σε όλες τις συνεργασίες, γι' αυτό και αποδεχθήκαμε να ξεκινήσουμε αυτό το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που είναι παρόμοιο με άλλα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουμε μαζί με Ιταλικά Πανεπιστήμια. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε και σε θερινά σχολεία, αλλά και σε προπτυχιακά προγράμματα".

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η αποστολή, συνοδευόμενη από τον Πρύτανη και τους Αναπληρωτές Πρύτανη του Δ.Π.Θ., πραγματοποίησε επίσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Μαΐου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, χαιρέτισε θερμά την επίσκεψη των Ρουμάνων και ευχαριστώντας τους μεταξύ άλλων δήλωσε «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί για την περιοχή μας τον «φωτοδότη» του πολιτισμού, των επιστημών καθώς θα έλεγα τελευταία με μπροστάρη τη Διοίκηση είναι κι ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής μας στις Βαλκανικές χώρες! Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών μαζί με το Πανεπιστήμιο του Ploiesti, όπως είπαν οι προλαλήσαντες, μας επισκέφτηκε σήμερα κι αναπτύσσεται από ό,τι βλέπετε μια άριστη συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων. Εμείς σαν Περιφέρεια τους ευχαριστούμε για ό,τι κάνουν και τους βεβαιώνουμε ότι για ό,τι χρειαστεί κι όπου μπορούμε θα είμαστε δίπλα τους! Συγχαρητήρια και πάλι πρώτα στη Διοίκηση και τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στον Πρύτανη και τους Καθηγητές, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από το Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.»

Στη συνάντηση παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Martin Salamon ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είμαστε εδώ μαζί με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Βουλευτή κ. Ζησόπουλο που είναι και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, λόγω της αδελφοποίησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι. Αυτή η αδελφοποίηση υπάρχει εδώ και τρία χρόνια και το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι, έχει μεγάλη παράδοση στο να δέχεται φοιτητές από την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Έχουν έρθει πολλοί φοιτητές από την Ελλάδα στο Πλοϊέστι και μάλιστα οι παλιοί φοιτητές έχουν γίνει η «βάση» των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων, γιατί έχουν και καλές αναμνήσεις από την Ρουμανία και κάποιοι έχουν κάνει και οικογένειες. Δηλαδή οι σχέσεις Ελλήνων – Ρουμάνων, υπάρχουν και σε προσωπικό και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.»

Η αποστολή του Ρουμάνικου Πανεπιστημίου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη, ενώ την επόμενη ημέρα ξεναγήθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Τμήμα) Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής παραβρέθηκε και στην τελετή έναρξης του 25ου Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή.

Η τελετή απονομής του Μεταλλίου του Δ.Π.Θ. στην εταιρεία JTI

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. η τελετή απονομής του Μεταλλίου του Πανεπιστημίου στην εταιρεία Japan Tobacco International. Το μετάλλιο παρέλαβε εκ μέρους της JTI ο κ. Edoardo Voletti, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα.

Την τελετή άνοιξε με προσφώνησή του ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η JTI δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην καπνοπαραγωγική ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανέφερε πως η ευποιία της εταιρείας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της διακρίνεται σε δύο διαστάσεις: στην εσωτερική, για την οποία έχει βραβευθεί με το βραβείο Best Workplace, και την εξωτερική, η οποία συνίσταται στη φροντίδα της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Η παρουσία της JTI στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς περιβάλλει με εμπιστοσύνη και στηρίζει τον υψηλής ποιότητας ελληνικό καπνό και τους έλληνες καπνοπαραγωγούς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και δίνοντας κίνητρα διατήρησης του κοινωνικού ιστού. Επίσης ο κ. Καραμπίνης ανακοίνωσε ότι πριν από λίγο διάστημα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της JTI Hellas και του Δήμου Μύκης, με την οποία η JTI Hellas ανέλαβε να υποστηρίξει οικονομικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να εκπονήσει ερευνητικό έργο με τίτλο «Σχέδιο Αξιοποίησης των Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μύκης», ένα Δήμο που βρίσκεται σε μια ορεινή και αγροτικά μειονεκτική περιοχή της Θράκης. Το έργο συνίσταται στην εκπόνηση μελέτης με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής.Τέλος, τόνισε ότι το Δ.Π.Θ. τιμά την Japan Tobacco International ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των καπνικών προϊόντων και τις δράσεις της για την εισαγωγή μοντέλων λειτουργίας που προάγουν τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα, την επιδίωξη της στήριξης τοπικών κοινωνιών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής τους.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Καθηγητής κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας ο οποίος παρουσίασε το διεθνή επιχειρηματικό κολοσσό που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί 26.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας πρότυπο επιχειρηματικής ανάπτυξης και δυναμικής. Τόνισε τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη δημιουργία δομών και έργων με σημαντικό αντίκτυπο σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Μετά την ανάγνωση του Ψηφίσματος της Συγκλήτου, ο Πρύτανης κ. Αθ. Καραμπίνης επέδωσε το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου και το Ψήφισμα στον κ. Edoardo Voletti, Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Tobacco International Hellas.

Ο κ. Voletti ευχαριστώντας τον κ. Πρύτανη, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Japan Tobacco International Δυτικής Ευρώπης, κύριος Βασίλης Βωβός, δεν μπόρεσε να είναι παρών στην τελετή για να παραλάβει το Μετάλλιο λόγω απρόσμενων επαγγελματικών υποχρεώσεων, απέστειλε όμως το παρακάτω μήνυμα που έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

Κυρίες και κύριοι,

Λυπάμαι που δεν κατάφερα λόγω έκτακτων υποχρεώσεων να βρίσκομαι σήμερα εκεί.

Θέλω να σας εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για το Μετάλλιο αυτό το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Japan Tobacco International. Ειδικά καθώς προέρχεται από έναν ακαδημαϊκό θεσμό όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα από τα νεότερα και πλέον δραστήρια Πανεπιστήμια της χώρας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το Πανεπιστήμιο ενισχύει διαρκώς την εξωστρέφειά του, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την ελληνική ιστορία και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η παρουσία του στην ελληνική περιφέρεια αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την άψογη συνεργασία μας με στόχο την ανάπτυξη λύσεων για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα – πρωτογενούς τομέα της περιοχής – και τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Βασίλης Βωβός»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η JTI διατηρεί μια ισχυρή σχέση με τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, αγοράζοντας συστηματικά υψηλής ποιότητας ελληνικά καπνά εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια. Επιπλέον είπε ότι η JTI έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικών Επενδύσεων, με στόχο τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας: Αφενός, υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συντελούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και από την πλευρά του τουρισμού, και αφετέρου, επενδύει στη στήριξη του αγροτικού τομέα και της τοπικής οικονομίας. Τόνισε ότι στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας αυτού του σημαντικού κλάδου, ο στόχος της εταιρείας είναι η αμοιβαία επιτυχία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αμοιβαία επιτυχία είναι αποτέλεσμα της ανοικτής συνεργασίας, του διαλόγου, των μακροπρόθεσμων συνεργιών και των ισορροπημένων λύσεων. Και η συνεργασία μεταξύ της JTI και του Δ.Π.Θ. είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί το κοινό όφελος, καθώς δημιουργείται επέκταση των δράσεων και της φήμης του Πανεπιστημίου, καλύτερες σοδειές για τη βιομηχανία και σημαντική υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου Μύκης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ.Ζαγναφέρης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Δ. Πολιτειάδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Π. Ταρενίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Καπνοπαραγωγικών Συνεταιρισμών κ.ά.

Συγχαρητήρια επιστολή του Πρύτανη σχετικά με την εκτόξευση του δορυφόρου DUTHSat

Συγχαρητηρια επιστολή του Πρυτανη Δ.Π.Θ

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)

Πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την συνεργασία σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα και υλοποίησης δράσεων για την επίτευξη στρατηγικών στόχων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη υπεγράφη τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην Κομοτηνή. Από τη συνεργασία των μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών. Την τελική υπογραφή έβαλε ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, παρουσία της κ. Γεωργίας Γκόνου, Διευθύντριας Κατάρτισης και Απασχόλησης της ΕΕΤΑΑ, με τον Πρύτανη κ. Α. Καραμπίνη, που δεν μπόρεσε να παραστεί, να αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Νίκος Αγγελούσης, ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας.

Η ιδέα για τη συμφωνία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος, ώστε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συνδιοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων για τα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συνεργάτης από το ΔΠΘ. «Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτή την ευχάριστη θέση, γιατί το να συνεργάζεσαι με πανεπιστημιακά ιδρύματα, και μάλιστα ένα από τα καλύτερα, όπως το ΔΠΘ, είναι μεγάλη μας τιμή» σημείωσε, τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο και όλα τα στελέχη του έχουν «ανοιχτές αγκάλες» όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και τους φορείς που συνδράμουν στην ανάπτυξη

Την πεποίθηση πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα βοηθήσει το πανεπιστήμιο να υλοποιήσει καλύτερα τους στόχους του, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων Καθηγητής Νίκος Αγγελούσης, επισημαίνοντας πως μέσα από αυτές τις δράσεις το ΔΠΘ βρίσκει πεδία των επιστημών που υπηρετεί, πεδία άσκησης των φοιτητών του, νέες ερευνητικές κατευθύνσεις αλλά και τρόπους για να υπηρετεί την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνία. «Πιστεύουμε ότι για φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ εξυπηρετούνται οι ίδιοι στόχοι, αλλά με αντίστροφη σειρά, αλλά και με αυτή τη σύμπραξη και άλλες ανοίγει ένας διαφορετικός δρόμος και ένα διαφορετικό μοντέλο υλοποίησης, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον» σημείωσε, τονίζοντας την αξία της συνεργασίας. Οι διάφοροι φορείς, τόνισε, έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σαν μοναχικοί παίχτες, ο καθένας από την πλευρά του, και είναι πολύ καλοί ως μονάδες, όμως «τα πρωταθλήματα τα κερδίζουν οι ομάδες» επισήμανε, τονίζοντας πως με το πρωτόκολλο μπαίνουν τα θεμέλια για μια πολύ δυνατή ομάδα, που θα φέρει σύντομα αποτελέσματα, μιας και έχουν τους ειδικούς ένθεν κακείθεν από τους χώρους που πρέπει να συνεργάζονται για το δικό τους αλλά και το κοινό όφελος.

Σημαντική για την όλη προσπάθεια ήταν η συμβολή του κ. Ευάγγελου Δρυμπέτα, Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, το οποίο συνεργάζεται ήδη με την ΕΕΤΑΑ για το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό για την Τοπική αυτοδιοίκηση

Εορτασμός των 30 χρόνων του προγράμματος ERASMUS+

Στο κατάμεστο Kεντρικό Aμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή φιλοξενήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων του προγράμματος ERASMUS+, του σημαντικότερου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης καλωσορίζοντας τους μαθητές της Περιφέρειας και καλώντας τους να γνωρίσουν όχι μόνο το πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το πανεπιστήμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά "το campus είναι πάντα ανοιχτό για εσάς". Μιλώντας ειδικότερα για το Erasmus+ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διευρύνουν τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες. Εξήρε την συμβολή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην υλοποίηση του προγράμματος στο Δ.Π.Θ. Ευχήθηκε τέλος, η γιορτή αυτή για τα 30 χρόνια Erasmus+ να αποτελέσει την αφορμή της γνωριμίας των μαθητών της περιφέρειας με το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Πολιτιστικό φαινόμενο, χαρακτήρισε το πρόγραμμα Erasmus+, ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Α.Μ.-Θ. κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, που στόχο έχει, όπως είπε, την προώθηση μίας πανευρωπαϊκής ταυτότητας, επισημαίνοντας ότι "Δίνει στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα προάγει την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά".

Στην ανακοίνωση υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και για μεταδιδακτορικές σπουδές, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Κυριάκος Αθανασίου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής Βαρθολομαίος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης.

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Ακαδημαϊκή Συντονίστρια Erasmus+ του Δ.Π.Θ., αναφέρθηκε στα οφέλη του προγράμματος από το 1989 μέχρι και σήμερα (2.000 φοιτητές και 600 άτομα προσωπικό έχουν ωφεληθεί από το Erasmus+ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας, μίας καινούργιας δράσης του προγράμματος Erasmus+ που έχει ως στόχο να συνδέσει τις ευρωπαϊκές χώρες με όλο τον κόσμο, το Δημοκρίτειο αρχικά ανέπτυξε συνεργασία με το University of Queensland στην Αυστραλία και φέτος έχει επεκτείνει τη δράση αυτή δημιουργώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιαστήκαν δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ από το Δ.Π.Θ, σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., ενώ υπήρξε ειδική αναφορά για τη Νομική Σχολή και την έδρα Jean Monnet, διαχειριστής της οποίας είναι ο Αναπλ. Καθηγητής Mιχάλης Χρυσομάλλης.

Ευχάριστη νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, πραγματοποιώντας συναυλία στο χώρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τρεις μουφτήδες Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου και Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, εκπρόσωπος του Δ’ Σώματος Στρατού, ακαδημαϊκοί και πλήθος μαθητικής και πανεπιστημιακής νεολαίας.