Δραστηριότητες 2017

Συγχαρητήρια επιστολή του Πρύτανη σχετικά με την εκτόξευση του δορυφόρου DUTHSat

Συγχαρητηρια επιστολή του Πρυτανη Δ.Π.Θ

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)

Πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την συνεργασία σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα και υλοποίησης δράσεων για την επίτευξη στρατηγικών στόχων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη υπεγράφη τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην Κομοτηνή. Από τη συνεργασία των μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών. Την τελική υπογραφή έβαλε ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, παρουσία της κ. Γεωργίας Γκόνου, Διευθύντριας Κατάρτισης και Απασχόλησης της ΕΕΤΑΑ, με τον Πρύτανη κ. Α. Καραμπίνη, που δεν μπόρεσε να παραστεί, να αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Νίκος Αγγελούσης, ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας.

Η ιδέα για τη συμφωνία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος, ώστε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συνδιοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων για τα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συνεργάτης από το ΔΠΘ. «Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτή την ευχάριστη θέση, γιατί το να συνεργάζεσαι με πανεπιστημιακά ιδρύματα, και μάλιστα ένα από τα καλύτερα, όπως το ΔΠΘ, είναι μεγάλη μας τιμή» σημείωσε, τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο και όλα τα στελέχη του έχουν «ανοιχτές αγκάλες» όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και τους φορείς που συνδράμουν στην ανάπτυξη

Την πεποίθηση πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα βοηθήσει το πανεπιστήμιο να υλοποιήσει καλύτερα τους στόχους του, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων Καθηγητής Νίκος Αγγελούσης, επισημαίνοντας πως μέσα από αυτές τις δράσεις το ΔΠΘ βρίσκει πεδία των επιστημών που υπηρετεί, πεδία άσκησης των φοιτητών του, νέες ερευνητικές κατευθύνσεις αλλά και τρόπους για να υπηρετεί την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνία. «Πιστεύουμε ότι για φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ εξυπηρετούνται οι ίδιοι στόχοι, αλλά με αντίστροφη σειρά, αλλά και με αυτή τη σύμπραξη και άλλες ανοίγει ένας διαφορετικός δρόμος και ένα διαφορετικό μοντέλο υλοποίησης, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον» σημείωσε, τονίζοντας την αξία της συνεργασίας. Οι διάφοροι φορείς, τόνισε, έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σαν μοναχικοί παίχτες, ο καθένας από την πλευρά του, και είναι πολύ καλοί ως μονάδες, όμως «τα πρωταθλήματα τα κερδίζουν οι ομάδες» επισήμανε, τονίζοντας πως με το πρωτόκολλο μπαίνουν τα θεμέλια για μια πολύ δυνατή ομάδα, που θα φέρει σύντομα αποτελέσματα, μιας και έχουν τους ειδικούς ένθεν κακείθεν από τους χώρους που πρέπει να συνεργάζονται για το δικό τους αλλά και το κοινό όφελος.

Σημαντική για την όλη προσπάθεια ήταν η συμβολή του κ. Ευάγγελου Δρυμπέτα, Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, το οποίο συνεργάζεται ήδη με την ΕΕΤΑΑ για το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό για την Τοπική αυτοδιοίκηση

Εορτασμός των 30 χρόνων του προγράμματος ERASMUS+

Στο κατάμεστο Kεντρικό Aμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή φιλοξενήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων του προγράμματος ERASMUS+, του σημαντικότερου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης καλωσορίζοντας τους μαθητές της Περιφέρειας και καλώντας τους να γνωρίσουν όχι μόνο το πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το πανεπιστήμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά "το campus είναι πάντα ανοιχτό για εσάς". Μιλώντας ειδικότερα για το Erasmus+ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διευρύνουν τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες. Εξήρε την συμβολή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην υλοποίηση του προγράμματος στο Δ.Π.Θ. Ευχήθηκε τέλος, η γιορτή αυτή για τα 30 χρόνια Erasmus+ να αποτελέσει την αφορμή της γνωριμίας των μαθητών της περιφέρειας με το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Πολιτιστικό φαινόμενο, χαρακτήρισε το πρόγραμμα Erasmus+, ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Α.Μ.-Θ. κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, που στόχο έχει, όπως είπε, την προώθηση μίας πανευρωπαϊκής ταυτότητας, επισημαίνοντας ότι "Δίνει στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα προάγει την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά".

Στην ανακοίνωση υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και για μεταδιδακτορικές σπουδές, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Κυριάκος Αθανασίου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής Βαρθολομαίος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης.

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Ακαδημαϊκή Συντονίστρια Erasmus+ του Δ.Π.Θ., αναφέρθηκε στα οφέλη του προγράμματος από το 1989 μέχρι και σήμερα (2.000 φοιτητές και 600 άτομα προσωπικό έχουν ωφεληθεί από το Erasmus+ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας, μίας καινούργιας δράσης του προγράμματος Erasmus+ που έχει ως στόχο να συνδέσει τις ευρωπαϊκές χώρες με όλο τον κόσμο, το Δημοκρίτειο αρχικά ανέπτυξε συνεργασία με το University of Queensland στην Αυστραλία και φέτος έχει επεκτείνει τη δράση αυτή δημιουργώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιαστήκαν δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ από το Δ.Π.Θ, σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., ενώ υπήρξε ειδική αναφορά για τη Νομική Σχολή και την έδρα Jean Monnet, διαχειριστής της οποίας είναι ο Αναπλ. Καθηγητής Mιχάλης Χρυσομάλλης.

Ευχάριστη νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, πραγματοποιώντας συναυλία στο χώρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τρεις μουφτήδες Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου και Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, εκπρόσωπος του Δ’ Σώματος Στρατού, ακαδημαϊκοί και πλήθος μαθητικής και πανεπιστημιακής νεολαίας.