MENU
Εκδήλωση για τη  παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο: «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική-στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος»

Εκδήλωση για τη  παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο: «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική-στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού των 100ων Ελευθερίων της Ξάνθης

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού των 100ων Ελευθερίων της Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη  παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο: «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική-στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τελούσε υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 
Κατά την τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης αναφερόμενος  στη σημασία της ορθής αξιοποίησης της τεχνολογίας και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στο ίδρυμα, τους φοιτητές, τα ελκυστικά  προγράμματα σπουδών και τις αξιολογήσεις του ενώ  ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.

Την παρουσία τους έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος, ο Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ  και Μπουρχάν Μπαράν, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Εφραιμίδης, ο Διοικητής του Δ΄Σ.Σ. Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Μενεξίδης, Δήμαρχοι της Θράκης, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Χρήστος Μαστροκώστας η Κοσμήτορας  της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγήτρια κα Καμπάκη-Βουγιουκλή, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Καθηγήτρια Μαρία Τζιάτζη, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φίλοι της διανόησης, των γραμμάτων και των επιστημών της πόλης.

Για το βιβλίο όπου ο συγγραφέας αναφέρεται στη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της, προλόγισαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ, Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου, ο πρ. Πρύτανης ΔΠΘ, Καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης και ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, Δρ. Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge.

Ο Αρχιμανδρίτης Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης αναφέρθηκε στο κορυφαίο δίλημμα του βιβλίου, στο κατά πόσο και πώς ο άνθρωπος μπορεί να ωφεληθεί η να ξεπεραστεί από τα παράγωγα της τεχνολογικής εξέλιξης. Περιέγραψε τη δομή του βιβλίου και επεσήμανε με βαρύτητα τη δυνατότητα που δίνεται σε περαιτέρω ανάπτυξη του προβληματισμού και διάλογο στο πλαίσιο της διανόησης, μέσω της δίγλωσσης έκδοσης σε ελληνικά και αγγλικά.

Η κα Γαβριηλίδου έδωσε έμφαση στο πώς οι νέοι προσεγγίζουν τις εξελίξεις με τεχνοφιλία που φτάνει έως και την τεχνολαγνεία, σε σχέση με την τεχνοφοβία που χαρακτηρίζει άλλα τμήματα της κοινωνίας και ανέδειξε το στίγμα των ανθρωπιστικών σπουδών για την ανατροπή αυτής της κατάστασης με την πνευματική καλλιέργεια, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, που οδηγούν σε μία άλλη προσέγγιση της τεχνολογίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέμελης, αναφέρθηκε στην ερμηνεία που δίνει ο συγγραφέας στον όρο τεχνολογική επανάσταση, στο πώς αποτυπώνει τη θεώρηση περί των, δήθεν -κατά τον συγγραφέα-, τεσσάρων «Βιομηχανικών Επαναστάσεων» και επεσήμανε τις κοινωνικές προεκτάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης στο κράτος Δικαίου, την οικολογική ανισορροπία και την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής.
Ακολουθεί κείμενο με τα σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στην Ξάνθη.
 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567