MENU

Εκδηλώσεις

Η Συμμετοχή του Δ.Π.Θ. Στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Η Συμμετοχή του Δ.Π.Θ. Στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Κέρδισε τις εντυπώσεις το περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος της ΔΕΘ για την εκπαίδευση “Akademia”, που έκλεισε τις πύλες του την Κυριακή.
Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν, εκτός από τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι ακαδημαϊκές δράσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, τα προγράμματα κινητικότητας, τα στοιχεία καινοτομίας που έχει εισάγει το Πανεπιστήμιο στη δράση του και ενδιαφέροντα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
• Η πρώτη «έξυπνη πανεπιστημιούπολη» με χρήση της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) που υλοποιεί η COSMOTE στην Ξάνθη, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μαζί με τις ελληνικές εταιρείες Fuelics και Wings, με τη χρήση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης.
• Το πρόγραμμα ODYSSEA (χρηματοδότηση Horizon 2020) και αντικείμενο τη δημιουργία πλατφόρμας με στόχο τη συλλογή δεδομένων από ένα δίκτυο εννέα πρότυπων παρατηρητηρίων γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα για την κάλυψη και υποστήριξη των εξειδικευμένων αναγκών των τελικών χρηστών σε θαλάσσια δεδομένα (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Καθηγητής Γ. Συλαίος).
• Τα αποτελέσματα του έργου FIGARO, με αντικείμενο την ανάπτυξη πλατφόρμας ευέλικτης και ακριβούς άρδευσης για τη βέλτιστη χρήση νερού σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Καθηγητής Γ. Συλαίος).
• Ανάπτυξη νέας τεχνολογίας επεξεργασίας αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων με βάση την αναερόβια χώνευση με ταυτόχρονη παραγωγή αναβαθμισμένου βιοαερίου και περαιτέρω ηλεκτρικής ενέργειας (έργο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο της δράσης του ΕΠΕΑΕΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». Παράλληλα ιδρύθηκε Τεχνοβλαστός (spin off) του ΔΠΘ, η act4energy για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στη διαχείριση υγρών αποβλήτων και την ανάκτηση ενέργειας μέσω βιοαερίου (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Καθηγητής Αλ. ΑΪβαζίδης).
• Η βελτιστοποίηση διεργασιών & μικροβιολογική παρακολούθηση σε συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αν. Καθηγητές Π. Μελίδης και Σ. Ντούγιας).
• Το project των φοιτητών του Εργαστηρίου Μικροκυμάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, που αφορά σύστημα που στοχεύει στην εύρεση της ακριβούς τοποθεσίας πομπού (κατεύθυνση και απόσταση), το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της ΙΕΕΕ Antennas and Propagation στη Βοστώνη. Η ομάδα διακρίθηκε μέσα στις 6 καλύτερες του κόσμου (Τμήμα ΗΜΜΥ, Καθηγητής Γ. Κυριακού).
• Οι δράσεις και οι διακρίσεις του φοιτητικού τμήματος IEEE του Δ.Π.Θ. : α) το Arduino Car που κινείται μέσω κινητού τηλεφώνου, με ενσωματωμένο 3D Printed σκαντζόχοιρο μέσω του οποίου αναγνωρίζονται τα εμπόδια για αποφυγή συγκρούσεων, β) ο ρομποτικός βραχίονας 5 βαθμών ελευθερίας, καθώς και γ) οι διεθνείς διακρίσεις για το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής “Arduino from A to Z” και αυτή του φοιτητικού παραρτήματος ΙΕΕΕ η οποία αποτελεί πιστοποίηση της υψηλής ποιότητας των δράσεων που υλοποιούνται στο Δ.Π.Θ.
• To σύστημα ψηφιακής κατευθυνόμενης χειρουργικής που επιτρέπει την πλήρη διόρθωση της πρεσβυωπίας, με τις τεχνικές της μεταβλητής αμφοτερόπλευρης μυωπικής αφεστίασης και της προσαρμοσμένης αμφοτερόπλευρης ένθεσης πολυεστιακών εμφυτευμάτων, που εφαρμόζεται από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Αναπλ. Καθηγητής Γ. Λαμπίρης).
• Το νέο σύστημα του ΕΛΚΕΘΟΠ - Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων, για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) (Καθηγητής Ιατρικής Β. Κοζομπόλης).

Εκτός από τα μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημίου που ήταν παρόντα κατά τις ημέρες που επισκέφθηκε το περίπτερο η πολιτική ηγεσία της χώρας και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία καθηγητών, αλλά και η εθελοντική παρουσία πολλών φοιτητών του Πανεπιστημίου στο περίπτερο που παρουσιάζουν στο κοινό τα αποτελέσματα των ερευνητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν, δίνοντας ενθουσιώδη τόνο σε ένα περίπτερο γεμάτο νιάτα, φρεσκάδα και αισιοδοξία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Έκθεση, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου έκαναν επαφές με φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ (Περιφέρεια, Επιμελητήρια κλπ) καθώς και με άλλα Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, τα περίπτερα των οποίων επισκέφθηκαν.

Από την Πρυτανεία

Εκτύπωση
Ημερολόγιο
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567