MENU
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

PostGraduate Studies

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των σκοπών και της γενικότερης αποστολής του. Τα τέλη φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Δ.Π.Θ. συγκριτικά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και τα Π.Μ.Σ. από άποψη επιστημονικού αντικειμένου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.  
Στο Δ.Π.Θ. λειτουργούν εξήντα δύο (62) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  εκ των οποίων τα δέκα (10) είναι χωρίς τέλη φοίτησης, καλύπτοντας ποικίλα επιστημονικά πεδία που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκπλήρωση της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής αποστολής του.   
Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  πέραν της εμβάθυνσης στη γνώση, της προώθησης της έρευνας και της εξειδίκευσης στα αντικείμενα των βασικών γνωστικών περιοχών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ., ενθαρρύνουν τη διεπιστημονικότητα και την προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων με τη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων του αλλά επιδιώκουν και την εξωστρέφεια με την ίδρυση Διακρατικών Π.Μ.Σ., Διιδρυματικών Π.Μ.Σ., Διατμηματικών Π.Μ.Σ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ίδρυσε και λειτουργεί ένα (1) Διακρατικό Π.Μ.Σ., έξι (6) Διιδρυματικά Π.Μ.Σ., τρία (3) Διατμηματικά Π.Μ.Σ. και πενήντα πέντε (55) Μονοτμηματικά Π.Μ.Σ., που οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.). 
Οι αντικειμενικοί στόχοι των Π.Μ.Σ. είναι οι ακόλουθοι:

  • Η παροχή σύγχρονων γνώσεων υψηλής στάθμης στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των αντίστοιχων Π.Μ.Σ.
  • Η υποστήριξη της έρευνας, εμπειρικής και θεωρητικής.
  • Η στενή σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, των οργανισμών, της οικο¬νομίας και της κοινωνίας γενικότερα.
  • Η συνεργασία με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής.
  • Η στενή και συστηματική συνεργασία μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων.
  • Η προετοιμασία στελεχών ικανών να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.
  • Η παροχή ουσιαστικών και τυπικών προσόντων στους φοιτητές εκείνους, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είτε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος, είτε έχουν ως κύρια πηγή χρηματοδότησης την καταβολή τελών φοίτησης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Π.Μ.Σ., αναζητά και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως δωρεές, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα. Επίσης προωθεί την εφαρμογή συστήματος υποτροφιών με οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια καθώς και με το κριτήριο της απόδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 και της παρ. 7 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, στον δεύτερο κύκλο σπουδών και στον τρίτο κύκλο σπουδών, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη συγκρότηση, λειτουργία και διοικητική υποστήριξη της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) για την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Π.Μ.Σ. και των διδακτορικών σπουδών των Σχολών του Δ.Π.Θ., καθώς και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών αυτών.
Η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. με την αριθμ. 3/2/27.09.2018 απόφασή της (Β΄4733/23.10.2018) καθόρισε όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με την συγκρότηση και λειτουργία της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) των Σχολών του Δ.Π.Θ. και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών.
Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Θ. γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Διάλογος με τους Πολίτες με θέμα : "Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μετά το 2020"

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Ανακοινώσεις 4054

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Διάλογος με τους Πολίτες με θέμα : "Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μετά το 2020"
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο  της Ξάνθης ο Διάλογος με τους Πολίτες με θέμα: "Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μετά το 2020".

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τo Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Θράκης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δυναμικό παρόν έδωσαν μεγάλος αριθμός αγροτών και γεωπόνων από την Ξάνθη και γειτονικούς νομούς, καθώς και φοιτητές και καθηγητές των Τμημάτων Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ που εδρεύουν στην Ορεστιάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κος Χανιώτης αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία σπουδαιότητα της νέας ΚΑΠ και ανέλυσε τις προτεραιότητες της νέας περιόδου 2021-2027. Τα ερωτήματα από το κοινό ήταν δεκάδες και αφορούσαν κυρίως στις λεπτομέρειες της νέας ΚΑΠ από το 2020 και μετά. Ο κεντρικός ομιλητής απάντησε με σαφήνεια σε όλα τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από το κοινό, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπρύτανης  Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. κα Μαρία Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Χατζησαββίδης, η πρόεδρος του τμήματος Δασοπονίας κα Καλλιόπη  Ραδόγλου και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος  Παπαδάκης.
 





Εκτύπωση

Επιλέξτε Τμήμα

Επιπλέον επιλογές