Μελέτη εργασίας (workshop) στην Νανοτεχνολογία για την Μελέτη και παρασκευη Νέων Υλικών για ένα Βιώσιμο Περιβάλλον. 1-3 Ιούνη στην Ξάνθη (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών)

26 Μαΐου, 2025

Τα πανεπιστήμια:  Το Παν/μιο της Φλόριντα (Η.Π.Α./καθ. K.E. Aifantis), Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο (καθ. Α. Κωνσταντινίδης) και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Κ. Σπηλιώτης), διοργανώνουν συνέδριο (workshop) στη νανοτεχνολογία,  για υλικά νέας γενιάς, με εφαρμογές στις μπαταρίες και βιολογικά εμφυτεύματα. Συμμετέχουν Έλληνες φοιτητές-ερευνητές και διδακτορικοί φοιτητές από το MIT, University of California-Los Angeles, University of Texas-Austin, University of Washington, Liberty University.  Το workshop έχει διάρκεια 10 ημερών (1 – 3 Ιούνη στο τμήμα Πολιτικων Μηχανικών, ΔΠΘ, Ξάνθης). Το workshop περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστηριακά μαθήματα όπου οι φοιτητές θα μάθουν για την παρασκευή και εφαρμογή των νανοϋλικών για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Διοργανώνεται από τους καθηγητές K.E. Aifantis (Παν/μίο της Φλόριντα/ΗΠΑ), A. Κωνσταντινίδη (Αριστοτέλειο Παν/μιο) και K. Σπηλιώτη (Δημοκρίτειο Παν/μιο) με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ. 29 Μαϊου-9 Ιουνίου 2025 1-3 Ιούνη στην Ξάνθη (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών) 4-9 Ιούνη στην Θεσσαλονίκη

 

Πληροφορίες:

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που υποστηρίζει τη θεμελιώδη έρευνα και εκπαίδευση σε όλους τους μη-ιατρικούς τομείς της επιστήμης και της μηχανικής. Το Τμήμα Διεθνούς Επιστήμης & Μηχανικής χρηματοδοτεί διεθνείς δραστηριότητες και συνεργασίες για την προώθηση της καινοτομίας στην ερευνητική κοινότητα των ΗΠΑ μέσω της πρόσβασης σε διεθνή τεχνογνωσία και εργαστηριακές υποδομές. Το τμήμα αυτό επέλεξε ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία την διοργάνωση Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών από το Παν/μιο της Φλόριντα (υπεύθυνη καθ. K. Αϋφαντή) με θέμα «Χρήση νανοτεχνολογίας για κατασκευή νέων βιοϋλικών και ηλεκτροδίων επόμενης γενιάς».

Ύστερα από την επιτυχημένη διοργάνωση τούτων των Ινστιτούτων το 2022-2024 στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) του ΑΠΘ (σε συνεργασία με τους καθ. Α. Κωνσταντινίδη και ομότιμο καθ. Η.Χ. Αϋφαντή), συνεχίζεται και φέτος για τρίτη χρονιά τούτη η δραστηριότητα στις 31/5-9/6, με την προσθήκη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράης (καθ. Κ. Σπηλιώτης). Θα συμμετέχουν διδακτορικοί φοιτητές των Η.Π.Α. από τα κορυφαία παν/μια: MIT, University of California-Los Angeles, University of Texas-Austin, University of Washington,   και μπορούν να παρακολουθήσουν και Έλληνες μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Οι φοιτητές των Η.Π.Α. που θα συμμετέχουν εργάζονται στους τομείς της νανοτεχνολογίας με εφαρμογές στις μπαταρίες Λιθίου, καθώς και ιατρικές συσκευές κι εμφυτεύματα. Εκπαιδεύοντάς τους στις πρωτοπόρες θεωρίες που έχει αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής Η.Χ. Αϋφαντής σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της καθ. Κ. Αϋφαντή στις μπαταρίες/βιοϋλικά και την εξειδίκευση των καθ. Α. Κωνσταντινίδη στα νανοϋλικά και Κ. Σπηλιώτη στις εφαρμογές στην Ιατρική θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες να επισπεύσουν την εμπορευματοποίηση της έρευνάς τους και να συντελέσουν σε ένα βιώσιμο περιβάλλον και βελτίωση της υγείας μας.

Χρήσιμα αρχεία