Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας

Η δομή αυτή ανιχνεύει τις ανάγκες της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας του Δ.Π.Θ. και καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους ώστε να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αγροοικολογίας και Ψηφιακής Γεωργίας

Το Ινστιτούτο Αγροοικολογίας και Ψηφιακής Γεωργίας προωθεί την έρευνα και την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή. Ως κέντρο ερευνητικής αριστείας, εκπαίδευσης και τεχνολογικής εφαρμογής, στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων πρακτικών και της ανταγωνιστικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη διεπιστημονικής έρευνας, η προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και η εφαρμογή συστημάτων γεωργικής παραγωγής σε διάφορες καλλιέργειες. Οι ερευνητικές περιοχές περιλαμβάνουν τα αντικείμενα της ολοκληρωμένης διαχείρισης εχθρών και ασθενειών, της γεωργικής φαρμακολογίας και οικοτοξικολογίας, της εδαφολογίας, της αναγεννητικής και βιολογικής γεωργίας, της μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογία στην φυτική παραγωγή, της εφαρμοσμένης μικροβιολογίας, της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων, της ψηφιακής γεωργίας και της γεωργία ακριβείας καθώς και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργική παραγωγή.
Μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης και των ανάπτυξης επιδεικτικών αγρών, ενθαρρύνει τους αγρότες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμός και την πράσινη μετάβαση στης γεωργία.

Τουρισμού και Φιλοξενίας

Το Ινστιτούτο Τουρισμού και Φιλοξενίας αναλαμβάνει την αποστολή να καταστεί κέντρο αριστείας στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Με επίκεντρο τα μοναδικά πολιτιστικά, ιστορικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Ινστιτούτο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και τη διασυνοριακή συνεργασία. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου αναπτύσσονται στις παρακάτω θεματικές περιοχές: Πολιτιστικός Τουρισμός, Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, Ψηφιακή Τουριστική Καινοτομία, Περιφερειακή Τουριστική Οικονομία, Διοίκηση Φιλοξενίας.
Το Ινστιτούτο Τουρισμού και Φιλοξενίας θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και πρακτικής εφαρμογής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην ενίσχυση του ρόλου του Πανεπιστημίου ως μοχλού καινοτομίας και προόδου.

Ινστιτούτο Πετρελαίου

Το Ινστιτούτο Πετρελαίου αποτελεί σύγχρονο κέντρο έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης στον τομέα της ενέργειας. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη βασικής, εφαρμοσμένης και διεπιστημονικού χαρακτήρα έρευνας σε ενεργειακά θέματα, η προαγωγή διεπιστημονικής γνώσης και καινοτόμου τεχνολογίας, καθώς και η κατάρτιση και πιστοποίηση επιστημονικού δυναμικού χρησιμοποιώντας τεχνολογίες εμβύθισης. Με προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου: από την έρευνα και παραγωγή (upstream), στη μεταφορά και αποθήκευση (midstream), έως τη διύλιση και επεξεργασία (downstream). Παράλληλα, επεκτείνει τη δράση του στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη ενεργειακή εξέλιξη.

Ινστιτούτο Βιοαρχαιολογικών Ερευνών

Το Ινστιτούτο Βιοαρχαιολογικών Ερευνών κατέχει ηγετική θέση στην έρευνα, διαχείριση και ανάδειξη ανθρωπολογικού υλικού αρχαιολογικής προέλευσης, με σκοπό την ανασύνθεση πτυχών της ζωής, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, η διατροφή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών. Αποστολή του είναι η προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας στη βιοαρχαιολογία, τη βιολογική ανθρωπολογία, την ανθρώπινη εξέλιξη και την πολιτισμική διαχείριση, μέσα από τη χρήση σύγχρονων βιοχημικών αναλύσεων, μικροσκοπίας και τρισδιάστατης απεικόνισης. Στο πλαίσιο των δράσεων του υλοποίει πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα και προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της δημόσιας κατανόησης και προβολής της ανθρώπινης ιστορίας.

Επικοινωνία

  • ΠΑ.Κ.Ε.Κ.- Δ.Π.Θ.

    Διευθυντής:

    Γεώργιος Μπρούφας

    +30 25410 79165

    pakek@duth.gr

    Βασιλίσσης Σοφίας 12, Κτίριο 2, 3ος όροφος Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, 67132 Ξάνθη

  • Αγροοικολογίας και Ψηφιακής Γεωργίας

    Διευθυντής:

    Γεώργιος Μπρούφας

    +30 25410 79165

  • Τουρισμού και Φιλοξενίας

    Διευθυντής:

    -

    +30 25410 79165

  • Ινστιτούτο Πετρελαίου

    Διευθυντής:

    Νικόλαος Κόκκινος

    +30 25410 79165

  • Ινστιτούτο Βιοαρχαιολογικών Ερευνών

    Διευθυντής:

    Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου

    +30 25310 39996

    cpapage@he.duth.gr

    Π. Τσαλδάρη 1 Κομοτηνή, 69132