MENU
      Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

      PostGraduate Studies

      Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των σκοπών και της γενικότερης αποστολής του. Τα τέλη φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Δ.Π.Θ. συγκριτικά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και τα Π.Μ.Σ. από άποψη επιστημονικού αντικειμένου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.  
      Στο Δ.Π.Θ. λειτουργούν εξήντα δύο (62) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  εκ των οποίων τα δέκα (10) είναι χωρίς τέλη φοίτησης, καλύπτοντας ποικίλα επιστημονικά πεδία που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκπλήρωση της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής αποστολής του.   
      Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  πέραν της εμβάθυνσης στη γνώση, της προώθησης της έρευνας και της εξειδίκευσης στα αντικείμενα των βασικών γνωστικών περιοχών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ., ενθαρρύνουν τη διεπιστημονικότητα και την προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων με τη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων του αλλά επιδιώκουν και την εξωστρέφεια με την ίδρυση Διακρατικών Π.Μ.Σ., Διιδρυματικών Π.Μ.Σ., Διατμηματικών Π.Μ.Σ.
      Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ίδρυσε και λειτουργεί ένα (1) Διακρατικό Π.Μ.Σ., έξι (6) Διιδρυματικά Π.Μ.Σ., τρία (3) Διατμηματικά Π.Μ.Σ. και πενήντα πέντε (55) Μονοτμηματικά Π.Μ.Σ., που οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.). 
      Οι αντικειμενικοί στόχοι των Π.Μ.Σ. είναι οι ακόλουθοι:

      -Η παροχή σύγχρονων γνώσεων υψηλής στάθμης στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των αντίστοιχων Π.Μ.Σ.

      -Η υποστήριξη της έρευνας, εμπειρικής και θεωρητικής.

      -Η στενή σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, των οργανισμών, της οικο¬νομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

      -Η συνεργασία με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής.

      -Η στενή και συστηματική συνεργασία μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων.

      -Η προετοιμασία στελεχών ικανών να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

      -Η παροχή ουσιαστικών και τυπικών προσόντων στους φοιτητές εκείνους, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

      Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είτε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος, είτε έχουν ως κύρια πηγή χρηματοδότησης την καταβολή τελών φοίτησης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Π.Μ.Σ., αναζητά και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως δωρεές, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα. Επίσης προωθεί την εφαρμογή συστήματος υποτροφιών με οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια καθώς και με το κριτήριο της απόδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών.

      Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 και της παρ. 7 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, στον δεύτερο κύκλο σπουδών και στον τρίτο κύκλο σπουδών, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη συγκρότηση, λειτουργία και διοικητική υποστήριξη της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) για την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Π.Μ.Σ. και των διδακτορικών σπουδών των Σχολών του Δ.Π.Θ., καθώς και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών αυτών.
      Η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. με την αριθμ. 3/2/27.09.2018 απόφασή της (Β΄4733/23.10.2018) καθόρισε όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με την συγκρότηση και λειτουργία της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) των Σχολών του Δ.Π.Θ. και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών.
      Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Θ. γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

      Κανονισμός Μεταπτυχιακών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

      Διαχείριση Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών

      Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 6027

      Αντικείμενο - Σκοπός

      Γνωστικό αντικείμενο

      Η πρόγνωση, η προστασία και η αντιμετώπιση ή ο μετριασμός των υδρομετεωρολογικών καταστροφών.

      Σκοπός 
      1. Η μελέτη των ακραίων μετεωρολογικών και κλιματικών φαινόμενων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες, κ.α.
      2. Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται διεθνώς στο πεδίο αυτό της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού.
      3. Η δημιουργία επιστημόνων - ερευνητών που θα έχουν την υποδομή και τα απαραίτητα εφόδια για την παραγωγή ανεξάρτητης και πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και για την προσφορά εξειδικευμένου έργου.
      4. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε τεχνικά έργα Πολιτικού Μηχανικού σε σχέση με την αντιμετώπιση των υδρομετεωρολογικών καταστροφών, με την παροχή εξειδικευμένων στελεχών για τη μελέτη, την ανάλυση, το σχεδιασμό και τη διαχείριση των έργων αυτών.


      Απονέμει

      Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Διαχείριση Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών».


      Υποψήφιοι Εισαγωγής

      Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι όλων των  Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών και των Πολυτεχνείων συναφούς  γνωστικού αντικειμένου, κάτοχοι τίτλου σπουδών 5ετούς ή 4ετούς  φοίτησης σε ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής.


      Πρόγραμμα Μαθημάτων

      Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ., ανέρχεται 75. 

      Για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η επιτυχής εξέταση στα προβλεπόμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ. καθώς και η επιτυχής αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας. 

      Η διδασκαλία κάθε μαθήματος διαρκεί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και αντιστοιχεί σε έξι (6) ECTS. Μπορούν να χρησιμοποιούνται μέθοδοι διά ζώσης διδασκαλίας, συστήματα και διαδικτυακές εφαρμογές σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, εντατικά μαθήματα και όποια άλλη μέθοδος κριθεί ως κατάλληλη, για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το 35% των μαθημάτων δύναται να διεξάγεται εξ αποστάσεως, όπως προβλέπει ο ν. 4485/2017. Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση διαλέξεων παρέχεται για την διευκόλυνση των μεταπτυχιακών φοιτητών, που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βρίσκονται στην Ξάνθη καθ’ όλη τη διάρκεια φοίτησης, είτε εργάζονται. Η διενέργεια των μαθημάτων εξ αποστάσεως είναι δυνατή καθώς το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών διαθέτει τρείς πιστοποιημένες αίθουσες για τηλεδιασκέψεις – τηλεκπαίδευση καθώς και άδειες χρήσης καταλλήλου λογισμικού (MS Teams, BigBlueButton (synergia). 

      Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς σε δέκα (10), συνολικώς, μαθήματα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να εκπονήσουν Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, η οποία αντιστοιχεί σε δεκαπέντε (15) ECTS. 


      Επιπλέον Πληροφορίες

      Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι δυνατή η συνολική ή μερική διάρθρωση των σπουδών στην αγγλική γλώσσα, όταν ο αριθμός των ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών φοιτητών ανά μάθημα υπερβαίνει τους πέντε (5). Η γλώσσα συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική και σε ειδικές περιπτώσεις η αγγλική.

      • Εξάμηνα
        2
      • Αριθμός Εισακτέων
        40
      • Δίδακτρα
        2000 €
      • Τηλέφωνα Επικοινωνίας
        2541079660
      • Ιστοσελίδα
        http://www.civil.duth.gr
      Print
      Previous Article Δίκαιο της Επιχείρησης
      Next Article Ψυχοπαιδαγωγικές, Διδακτικές και Διαπολιτισμικές Προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

      Επιλέξτε Τμήμα

      Επιπλέον επιλογές