MENU

      Εκδηλώσεις

      Εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών
      / Categories: Εκδηλώσεις

      Εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών

      Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, παρόντος της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

      Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η μελέτη του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και δημόσιου βίου του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η πραγμάτωση ερευνητικών προγραμμάτων, η διοργάνωση συνεδρίων και η χορήγηση υποτροφιών σε πτυχιούχους ΑΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στα πλαίσια των ενδιαφερόντων του Ινστιτούτου.

      Κατά την τελετή των εγκαινίων απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος έκανε αναφορά στην προσπάθεια της ίδρυσης του Ινστιτούτου, εξήρε τη σημασία της ιστορίας της Θράκης, παρατηρώντας την ανάγκη για την ανάδειξή της. Ακολούθως ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο νεοτουρκικό επεκτατισμό, την εξ ανατολών επιχείρηση για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, την καπηλεία της ιστορίας της Θράκης από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους ενώ κατέληξε στην αδήριτη ανάγκη ύπαρξης του Ινστιτούτου.

      Ακολούθησε ημερίδα στο πλαίσιο των εγκαινίων, με εισηγήσεις από τον Καθηγητή του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη με θέμα: «Οι Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Ν.Α. Μεσόγειο», τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο με θέμα «Θράκη: Ονομάτων επίσκεψις» και του Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου με θέμα: «Ο εδαφικός διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάνης και η νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

      Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά του παραδέχτηκε την ύπαρξη του κενού που ήρθε να αναπληρώσει το Ινστιτούτο, την ανυπαρξία ενός φορέα μελέτης της ιστορίας της Θράκης και συνεχάρη τους εμπνευστές της δημιουργίας του Ινστιτούτου. Καταλήγοντας βέβαια αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν περί «συνόρων της καρδιάς του» υπογραμμίζοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όχι συναισθηματικά γιατί αυτό αντίκειται στους κανόνες του Δικαίου και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των χωρών».

      Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της επιγραφής του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών που στεγάζεται στο ‘Μύλο Μασούρα’. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε και ο Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, ενώ παραβρέθηκαν φορείς από όλη τη Θράκη.


       

      Print