MENU
      Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

      Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

      Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου έπεσε η αυλαία της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να έχει μια από τις πιο επιτυχημένες συμμετοχές στη θεματική ενότητα AKADEMIA – εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία.
      Το πρώτο Σαββατοκύριακο που έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Πρωθυπουργό και τα εγκαίνια του περιπτέρου του Δ.Π.Θ. από την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, το Πανεπιστήμιο υποδέχτηκε στον εκθεσιακό του χώρο κυρίως στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής μας. 
      Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επισκέφθηκαν το περίπτερο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο τ. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρης, ενώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 14 και 15 Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στο περίπτερο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, τον τ. Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, την τ. Υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, τον π. Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Αγγελόπουλο και τον τ. Υφυπουργό Υγείας κ. Πολάκη. 
      Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου η ΕΡΤ3 παρουσίασε, σε ζωντανή σύνδεση από το χώρο του περιπτέρου στη ΔΕΘ, την ομάδα φοιτητών Democritus Racing Team. 
      Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. κ. Τάσος Τζήκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης επισκέφθηκαν το περίπτερο του Πανεπιστημίου το Σάββατο 14/9/2019 και συνεχάρησαν τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη για την ποιότητα της φετινής εκθεσιακής παρουσίας του Ιδρύματος.
      Ο Πρύτανης με τη σειρά του ευχαρίστησε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου για την ενθουσιώδη παρουσία τους και τον επαγγελματισμό με τον οποίο παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια με τη στήριξη των Καθηγητών και τις πρωτοβουλίες των ομάδων των φοιτητών.
      Τα εκθέματα του Δ.Π.Θ. ήταν αντιπροσωπευτικά από το ερευνητικό έργο των Τμημάτων και τη δουλειά των φοιτητών με άξονα την καινοτομία και τη δημιουργία. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:
      - Εργαστηριακό πρωτότυπο αναερόβιου αντιδραστήρα PFR που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Διαχείρισης και τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» σε σύμπραξη με την εταιρεία bioenercon.
      - Ανάπτυξη συστήματος από τον τεχνοβλαστό act4energy καθαρισμού του αέρα μέσω βιολογικής απομάκρυνσης υδροθείου από φρεάτια λυμάτων.
      - Το φοιτητικό παράρτημα του ΙΕΕΕ (Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) έκανε την προώθηση του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου φοιτητών και νέων επαγγελματιών του ΙΕΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη στις 8-10/11/2019.
      - Η ομάδα DRT (Democritus Racing Team) μαγνήτισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών παρουσιάζοντας την ARGO, το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και διαγωνίστηκε το καλοκαίρι στην Ιταλία καταλαμβάνοντας την 20η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 συμμετοχές.  Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον που επέδειξαν εταιρείες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα ως χορηγοί.
      - Η φοιτητική ομάδα DIR (Democritus Industrial Robotics) παρουσίασε το πρωτότυπο ρομποτικό όχημα που κατασκευάστηκε ως ρομπότ βιομηχανικού τύπου που κινείται αυτόνομα σε βιομηχανικό περιβάλλον με δυνατότητα συλλογής αντικειμένων. Το τελικό ρομπότ θα συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής RoboCup, στον τομέα  RoboCup Industrial@.
      - To Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Τμήματος ΗΜΜΥ παρουσίασε το μοντέλο του ΔΑΙΔΑΛΟΥ που αποτελεί μια από τις τρεις προτάσεις που επιλέχθηκαν από την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) για μελέτη εφικτότητας με στόχο την επιλογή μιας εκ των τριών προτάσεων για την τελική κατασκευή και εκτόξευση του επόμενου Earth Explorer της ESA.
      Παρόν στην Έκθεση και το Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου που προώθησε το πρόγραμμα και απάντησε σε πολλά ερωτήματα φοιτητών και υποψήφιων φοιτητών για τις ευκαιρίες κινητικότητας που έχουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
      Πληροφοριακά έντυπα για τα ερευνητικά προγράμματα και τα αποτελέσματά τους, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο, και για τις δράσεις του, προωθητικό υλικό και δώρα δόθηκαν στους επισκέπτες του περιπτέρου του Δ.Π.Θ. που άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις με την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ.

      Κομοτηνή 16/09/2019
      Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ

       

      Print