MENU
      Θεμελιώθηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής

      Θεμελιώθηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής

      Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

      Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειο Διγαλάκη.
      Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά το πέρας του αγιασμού, ο Μητροπολίτης εξέφρασε τις ευχές του λέγοντας πως η χαρά είναι μεγάλη διότι όλοι μαζί θεμελιώνουμε το μέλλον της πατρίδας και του αύριο.  Ανέφερε ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε πως “όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή”  γι’ αυτό η χαρά είναι μεγάλη και συνεχάρη τον Πρύτανη κ. Αλ. Πολυχρονίδη και όλους όσοι εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτή τη σπουδαία ημέρα. Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Υφυπουργό και τον κ. Πρύτανη να θέσουν το θεμέλιο λίθο, ενώ τη στιγμή της τοποθέτησης παρέθεσε από την Καινή Διαθήκη το απόσπασμα: “Ιδού, τίθημι εν Σιών λίθον ακρογωνιαίον, εκλεκτόν, έντιμον και ο πιστεύων επ’ αυτώ ου μη καταισχυνθή”. 
      Ο Υφυπουργός κ. Βασίλειος Διγαλάκης είπε πως χαίρεται που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Θέλω να επισκέπτομαι τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και δεν θα μπορούσα να λείπω σήμερα από τη δική σας χαρά. Ήταν η τέλεια αφορμή για να έρθω στη θεμελίωση του κτιρίου. Το Δημοκρίτειο είναι ένα ιδιαίτερο Πανεπιστήμιο, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, είναι διασπαρμένο σε τέσσερις πόλεις και οφείλει να έχει -και θα έχει- τη στήριξή μας. 
      Θεωρείται αυτονόητο να φτιαχτεί ένα κτίριο μέσω της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων που δίνει τη χρηματοδότηση, ωστόσο από τη θητεία μου ως Πρύτανης ξέρω ότι είναι μεν εφικτό, όχι όμως αυτονόητο. Διότι για να φτιάξεις  ένα τέτοιο έργο, πρέπει να έχεις όραμα, πρέπει να έχεις σχεδιασμό, και, στη συνέχεια, πρέπει να συντονίσεις το Πανεπιστήμιο να εκπονήσει τη μελέτη η οποία γνωρίζω και εγώ, γνωρίζει και η διοίκηση ότι αυτή η μελέτη υποβλήθηκε σε έναν εξαντλητικό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προτού αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί το έργο. Και όλα αυτά έγιναν με επιτυχία, γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό, και να πω ότι αυτό ακριβώς θέλουμε, δηλαδή θέλουμε τα Πανεπιστήμιά μας να είναι εξωστρεφή, να αναζητούν εναλλακτικές μορφές και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλα έργα  που θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το Δημοκρίτειο και θα τα δείτε στο μέλλον (έχουμε συζητήσει για Εστίες και θα ακολουθήσουν και άλλα κτίρια από ό,τι με ενημέρωσε ο Πρύτανης για να στηρίξουν και άλλες Σχολές του Πανεπιστημίου). 
      Δεν μπορώ παρά να σας δώσω συγχαρητήρια και να σας πω ότι ως Υπουργείο θα είμαστε πάντα δίπλα σας και θα σας στηρίξουμε στην προσπάθεια αυτή. 
      Θα ήθελα να σας ευχηθώ μετά τη θεμελίωση καλή και γρήγορη εντός των χρονοδιαγραμμάτων αποπεράτωση του κτιρίου.»
      Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους είπε: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή και για εμένα προσωπικά και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η συμμετοχή μας στη σημερινή τελετή θεμελίωσης από τον Υπουργό τον κ. Διγαλάκη και τον ευχαριστούμε. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται μαζί μας σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη ημέρα για το Πανεπιστήμιό μας. Ένα πολύ μεγάλο έργο, χρηματοδότησης, προϋπολογισμού 19,5 εκατομμυρίων ευρώ, 24.000 στεγασμένων τετραγωνικών μέτρων, ένα έργο το οποίο θα εδραιώσει και θα γιγαντώσει την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής  και θα συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία, στην ανάπτυξη και στη διεύρυνση του πανεπιστημίου μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα διαχρονικά τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές, τη Σύγκλητο, τους συνεργάτες μου Αντιπρυτάνεις, την τεχνική υπηρεσία και όλους αυτούς που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στη διαδικασία ώστε να φτάσουμε στη σημερινή τελετή θεμελίωσης του έργου. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό κύριο Διγαλάκη για την πολύ μεγάλη τιμή που μας κάνει, και για τη σημερινή παρουσία του και θεμελίωση του έργου, αλλά και για τη συνολικότερη βοήθεια και υποστήριξη που παρέχει  στο πανεπιστήμιό μας. Σας ευχαριστώ θερμά όλους που είστε μαζί μας αυτή την ιδιαίτερη μέρα χαράς
       

      Print