MENU
      Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο "Οι προοπτικές διεθνοποίησης στο Δ.Π.Θ.

      Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο "Οι προοπτικές διεθνοποίησης στο Δ.Π.Θ.

      Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 η Ημερίδα με τίτλο "Οι προοπτικές διεθνοποίησης στο Δ.Π.Θ." η οποία πραγματοποιήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με το Γραφείο Europe Direct Eastern Macedonia and Thrace.

      Κατά την διάρκειά της παρουσιάστηκαν  οι προοπτικές διεθνοποίησης για το ΔΠΘ και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν την γνώση τόσο του ΙΚΥ, όσο και του “Study in Greece”, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του Ιδρύματος.

      Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Αλέξανδρος Χ.Πολυχρονίδης, συνεχάρει όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση της ημερίδας και έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Ίδρυματος  Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγητή Ιατρικής  ΕΚΠΑ κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη, ο οποίος αναφέρε ότι σκοπός της ημερίδας αποτελεί η ενημέρωση του ακαδημαϊκού πληθυσμού για τις  δυνατότητες του ιδρύματος να χορηγήσουν υποτροφίες σε νέους ανθρώπους, ώστε να  ενισχυθούν  και να ολοκληρώσουν τις  προπτυχιακές αλλά και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. «Το βασικό είναι να κάνουμε διάχυση αυτής της πληροφορίας, ώστε να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρουν  τα προγράμματα που διαχειρίζεται το ΙΚΥ μέσω του ΕΣΠΑ, τα προγράμματα κινητικότητας μέσω του ERASMUS+, και φυσικά μέσω των  κληροδοτημάτων, ειδικότερα το κομμάτι της νεολαίας που αριστεύει στις σπουδές του, αλλά και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν  δυσκολίες, όπως οι πολύτεκνοι, ΑμεΑ, και αυτοί που δεν διαθέτουν  την  οικονομική  δυνατότητα  να προχωρήσουν στις σπουδές τους.» ανέφερε μεταξύ άλλων.

      Το ΙΚΥ  μέσω του  mystudies δημιουργησε μια πύλη  ώστε να παρέχεται όλη την πληροφορία, ενώ πραγματοποιεί δράσεις για διάχυση σε όλα τα πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΔΠΘ και στηρίζει τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες με 2.000 υποτροφίες για προπτυχιακούς, που έχουν πρόσβαση σε αυτή, με 500 ευρώ για όσους βρίσκονται εκτός οικογενειακής εστίας, και 350 ευρώ για όσους βρίσκονται κοντά.

      Την σημασία της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τόνισε ο Διευθυντής του “Study in Greece”, Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο κ. Χρήστος Μιχαλακέλης. «Είμαστε εδώ να ενισχύσουμε τις προσπάθειςς των ιδρυμάτων της χώρας που προσπαθούν την προβολή των προγραμμάτων σπουδών σε διεθνείς φοιτητές, να υποστηρίξουμε τα πανεπιστήμια στην υλοποίηση summer school και ανάλογων προγραμμάτων, να συμμετάσχουμε σε Διεθνείς εκθέσεις εκπαίδευσης, ώστε  να έρθουν  φοιτητές από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στην Ελλάδα, σε όλη την έκταση των προγραμμάτων που έχει ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

      Ήδη λειτουργούν 140 αγγλόγλωσσα μεταπτυχιακά σε σύνολο 600, και έχουν δημιουργηθεί ήδη 2 αγγλόγλωσσα προπτυχιακά που απευθύνονται σε διεθνείς φοιτητές, με ακόμα ένα να λειτουργεί από την επόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα υπάρχουν χώρες εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, που ενδιαφέρονται πολύ για συνεργασίες. Οι Κινέζοι φοιτητές ενδιαφέρονται για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στην χώρα μας, ενώ οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται κυρίως για μικρής διάρκειας προγράμματα, όπως summer schools, τόσο σε ανθρωπιστικές σπουδές, όπως και σε άλλα προγράμματα ανάφερε μεταξύ άλλων γεγονός που προσπαθεί να πετύχει  το “Study in Greece”με συντονισμένες δράσεις .Ξεκινάμε μια γνωριμία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, και θα υπάρχει και συνέχεια, για να υλοποιήσουμε δράσεις επί της ουσίας»

      «Απαραίτητος στρατηγικός στόχος κάθε Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αλλά και του ΔΠΘ είναι η διεθνοποίηση, επεσήμανε  η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίο Εκπαιδευσης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, και σήμερα μας  διδεται η ευκαιρεία να ενημερωθούμε για το νέο πλαίσιο με το οποίο ενισχύονται οι δράσεις διεθνοποίησης.

      Το Ι.Κ.Υ.  με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, θα μπορεί να επιβραβεύει φοιτητές οι οποίοι μετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν διακρίσεις σε όλα τα αντικείμενα τα οποία αφορούν στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές μας, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αυτές τις δράσεις, ώστε να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να γνωριστούν ακαδημαϊκά με μελλοντικούς συναδέλφους τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω σε θέματα αιχμής μια και οι διαγωνισμοί που απευθύνονται σε φοιτητές έχουν αυτά τα αντικείμενα».

       

       

       

      Print