MENU
      Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ.

      Υποδοχή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ.

      Την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υποδέχτηκαν στην αίθουσα Συγκλήτου ο Πρύτανης Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, οι Αντιπρυτάνεις Φώτης Μάρης, Μαρία Μιχαλοπούλου και Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, καθηγητές και προσωπικό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το απόγευμα της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2022.
      Η Ιερά Κοινότητα επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο συνοδεία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, με την ευκαιρία της παραμονής της στην πρωτεύουσα της Θράκης, την Κομοτηνή, η οποία υποδέχτηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί.
      Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., απευθυνόμενος στον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητας γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη, εξέφρασε τη συγκίνηση και τα αισθήματα ευλάβειας  που κατέκλυσαν τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό του Ιδρύματος τις ημέρες αυτές είχαν την ευλογία να υποδεχτούν και να προσκυνήσουν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας που είναι συνυφασμένο με την Ορθοδοξία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μητροπολίτη για την πρόσκληση που απηύθυνε, και στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους που αποδέχτηκε το ευσεβές αίτημα κλήρου και λαού για την έλευση στην πόλη του εικονίσματος της Παναγίας «Άξιον Εστί» το οποίο σπανίως εξέρχεται από το Πρωτάτο των Καρυών του Αγίου Όρους. Διαβεβαίωσε την Ιερά Κοινότητα ότι η απόφασή της να συνοδεύσει στην Κομοτηνή την ιερή εικόνα συνέβαλε στην  ενίσχυση του θρησκευτικού συναισθήματος των Ορθοδόξων της περιοχής, και εξέφρασε, εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας  του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θράκης, τις ευχαριστίες του και τις ευχές του.
      Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων πήρε στη συνέχεια το λόγο αναφέροντας πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί τον πνευματικό φάρο για την περιοχή, παρουσίασε το εν συντομία το έργο που επιτελεί στη Θράκη και ευχαρίστησε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου για την ενεργή διασύνδεση του Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία και την αγαστή συνεργασία του  με τους τοπικούς φορείς και την Εκκλησία.
      Στην αντιφώνησή του ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας ευχαρίστησε για την υποδοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και τόνισε ότι η Ιερά Κοινότητα συγκινήθηκε από την πάνδημη υποδοχή της εικόνας του «Άξιον Εστί». Ανέφερε ότι η έλευση της Ιερής Εικόνας ήταν θέλημα της Παναγίας και όχι της Ιεράς Κοινότητας διότι, όπως τόνισε, για να εξέλθει η ιερά εικόνα του Αγίου Όρους, θα πρέπει να συνοδευτεί από την Ιερά Κοινότητα, αφού προηγουμένως λάβει σχετική απόφαση η Ιερά Κοινότητα και στη συνέχεια η διπλή Ιερά Σύναξη, το ανώτατο διοικητικό όργανο, κάτι που δεν είναι εύκολο. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο, ανέφερε πως αποτελεί πνευματικό πνεύμονα της Θράκης και είναι πολύ σημαντικό που καλύπτει γεωγραφικά όλη την έκτασή της. Ανέφερε τη χαρά του για τη σκέψη που υπάρχει για την κατασκευή στο Πανεπιστήμιο ενός παρεκκλησίου των Τριών Ιεραρχών, των πατέρων και προστατών των γραμμάτων και της παιδείας, και ευχήθηκε στους καθηγητές να προσφέρουν με αγάπη τις γνώσεις και τη Σοφία στους φοιτητές. Ως αναμνηστικό της επίσκεψης προσέφερε στο Πανεπιστήμιο αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί».
      Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Αντιπρυτάνεις του Δ.Π.Θ., Καθηγητές και μέλη της Ιεράς Κοινότητας.

      Από την Πρυτανεία
      Κομοτηνή 12.9.2022

       

      Print