MENU
      Ψήφισμα Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

      Ψήφισμα Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

      Η Σύγκλητος του ΔΠΘ εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά της για την πρόσφατη απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να επιτρέψει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας μνημείο Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί. 
      Αυτή η ενέργεια αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς καταστροφικών επεμβάσεων στα βυζαντινά μνημεία της Τουρκίας κατά τα τελευταία χρόνια (Αγία Σοφία στη Νίκαια το 2012 και η Αγία Σοφία στη Τραπεζούντα το 2013) που προσβάλλουν την άυλη και υλική μνήμη με την οποία τα κτίσματα αυτά είναι ταυτισμένα. Με τις αποφάσεις αυτές η Τουρκία καταστρατηγεί τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και τις αξίες περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, παραβιάζει άμεσα τους κανονισμούς της UNESCO που αφορούν τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα μνημεία, όπως η Αγία Σοφία.
      Η επιχειρούμενη αλλαγή της χρήσης της Αγίας Σοφίας με σκοπό την αλλοίωση του συμβολισμού της και την πολιτικο-ιδεολογική εκμετάλλευσή της είναι ένα οπισθοδρομικό βήμα που θα εμποδίσει την προστασία και ανάδειξη της βυζαντινής πολιτισμικής κληρονομιάς, παρόλο που κατά το παρελθόν είχε αναγνωριστεί η σημασία της από το κοσμικό κράτος της Τουρκίας. 
      Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές και αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, βλάπτουν το μνημείο και την κοινωνία και θα απαιτηθεί η παρέλευση αρκετών γενεών για να ξεπεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτού του είδους τις πρακτικές.
      Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση και την ηγεσία της να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και του φίλου τουρκικού λαού που επί αιώνες σεβάστηκε το οικουμενικό μνημείο της χριστιανοσύνης, και να σταματήσουν άμεσα τις απερίσκεπτες και καταστροφικές για την Αγία Σοφία ενέργειες.

       


       

      Print