MENU
   3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Πόσιμο Νερό στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια

   3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Πόσιμο Νερό στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια

   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαΐου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) το 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, με θέμα "Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Πόσιμο Νερό στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια". Το Φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας", σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΕΒΕΑ, την Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO Con–E–Ect του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», το Εθνικό Συμβούλιο Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, το Webster University Athens και την Euro-Mediterranean Academy of Arts and Sciences (E.M.A.A.S).

   Το Φόρουμ τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της Ένωσης τ. Βουλευτών - Ευρωβουλευτών, της Περιφέρειας 2475 του Διεθνούς Rotary και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Το Φόρουμ υποστήριξαν επίσης  το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Όμιλος Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ, η Help Hellas και το Thessaloniki Brand.

   Στο Φόρουμ απηύθυναν χαιρετισμό οι: 
   Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 
   Ανδρέας Γρηγορίου, Μόνιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  της Κύπρου 
   Bebeb A.K.N. Djundjunan Πρέσβης της Ινδονησίας στην Ελλάδα 
   Σοφία Ευφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
   Πέτρος Βαρελίδης, Γ Γ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείου Περιβάλλοντος
   Μανώλης Κουτουλάκης, Γ Γ  Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
   Παντελής Μπουρνιάς, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
   Φώτιος Μάρης, Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
   Γιώργος Στεργίου, Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ
   Στρατηγός Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, Πρόεδρος  Πυροσβεστικής Ακαδημίας 
   Γιάννης Μανώλης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
   Γεώργιος Χαρίσης, Διευθυντής Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια
   Δημήτρης Μπέκος, Πρόεδρος της 2475 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ
   Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας»

   Μέσω video χαιρέτισαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη,  η Πρόεδρος ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, και ο Ali Firdaus, Senior Special Advisor to Minister Public Works and Housing of Republic of Indonesia, International Steering Committee of the 10th World Water Forum 2024 Bali. Χαιρετισμός του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαβάστηκε από εκπρόσωπο του Φόρουμ.
    

   Στο Φόρουμ συμμετείχαν επιστήμονες και ειδικοί από χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι οποίοι εξέτασαν τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια των υδατικών πόρων. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν περιλάμβαναν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των πλημμυρών στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής, τη γεωπολιτική σημασία των υδάτινων πόρων, τη διπλωματία του Νερού και τις διασυνοριακές Σχέσεις, την ποιότητα του νερού και την υγεία, την περιορισμένη πρόσβαση στο νερό, τη βιωσιμότητα και υγιεινή του Νερού, τη σημασία του ως φυσικού πόρου για την τουριστική ανάπτυξη στα Ελληνικά νησιά και τις καινοτόμες τεχνολογίες για την προστασία του από περιβαλλοντική ρύπανση σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint), μια έννοια που παρουσιάστηκε και αναλύθηκε για πρώτη φορά σε Συνέδριο στη χώρα μας και που αναμένεται να μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο στο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, κατ’ αναλογία με το Ανθρακικό Αποτύπωμα (Carbon Footprint).

   Τα βραβεία Νερού 2024, απονεμήθηκαν στο τέλος της πρώτης μέρας του φόρουμ, σε δείπνο που διοργανώθηκε στην Αθηναϊκή Λέσχη, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.α. Η επίδοση των βραβείων έγινε από την κ. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, και τον κ. Άγγελο Συρίγο, Βουλευτή Α΄ Αθηνών, Αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στην Εταιρεία Thalis Environmental Services της Motor Oil και την Εταιρεία Theoni Water, αντίστοιχα.

   Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί τους χορηγούς: Thalis Environmental Services, Theoni Water, Τhe Athenaeum Hotels Group, Airotel Group, Wine Art Estate, Cultural Horizons Org. Amalia Events και τους χορηγούς επικοινωνίας: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κανάλι Alpha, τον Οργανισμό European Horizons και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την υποστήριξή τους.

   Οι γλώσσες εργασίας του Φόρουμ ήταν η Αγγλική και η Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία, ενώ υπήρχε και διαδικτυακή σύνδεση μέσω live streaming.

   Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.thewaterforum.gr.

    

   Από την Πρυτανεία

   Κομοτηνή 07.06.2024 

   Print