MENU
      Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δ΄ Σώματος Στρατού

      Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δ΄ Σώματος Στρατού

      Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δ΄ Σώματος Στρατού, με στόχο την ανταλλαγή εμπειρίας και μέσων για την επαύξηση της τεχνογνωσίας και την προώθηση αντικειμένων και τομέων κοινού ενδιαφέροντος στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής τους, υπέγραψαν την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο Διοικητής του Δ'ΣΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.
      Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία επισφραγίστηκε επιπλέον με την υπογραφή επιμέρουςπρωτοκόλλων μεταξύ της Διοίκησης Μηχανικού του Δ’ΣΣ και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ.
      Στην τελετή παρέστησαν οι Αντιπρυτάνεις του Δ.Π.Θ., ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς και Διοικητές και στελέχη των μονάδων που υπάγονται στο Δ΄ ΣΣ στη Θράκη.
      Ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης σημείωσε πως είναι ημέρα ιδιαίτερης τιμής και χαράς για το Δ.Π.Θ. καθώς γίνεται επισημοποίηση της συνεργασίας με το Δ΄ΣΣ, με το οποίο έχουν αναπτυχθεί από καιρού επαφές για πολλά από τα αντικείμενα που περιλαμβάνοντα στο Μνημόνιο. Ευχαρίστησε τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού για την άριστη συνεργασία και τόνισε πως το Πανεπιστήμιο είναι πρόθυμο να παρέχει την τεχνογνωσία σε φορείς της περιοχής που την χρειάζονται.
      Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, που σημείωσε πως στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, της αναγκαιότητας υπέρβασης των εξελίξεων και της προσπάθειας επιμόρφωσης των στελεχών του, ξεκινά μια συνεργασία με το Δ.Π.Θ., το οποίο είναι σύμβολο στην περιοχή της Θράκης, η οποία είναι και χώρος ευθύνης του Δ’ ΣώματοςΣτρατού.
      «Ενθαρρύνουμε το προσωπικό μας στην ανάπτυξη και πρωτοβουλιών και καινοτόμων ιδεών. Στοχεύουμε στην απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων και έχουμε αιφνιδιαστεί από το ενδιαφέρον και τη δυναμική των νέων ανθρώπων, στελεχών και εφέδρων στρατιωτών, που κάνουν θαύματα σε πιο μετρημένες εποχές» σημείωσε ο Στρατηγός, που έφερε ως παράδειγμα μεταπτυχιακό φοιτητή του Δ.Π.Θ. ο οποίος υπηρετώντας ως έφεδρος διαβιβαστής κατασκεύασε ένα σύστημα του οποίου η προμήθεια θα στοίχιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όμως με την προσπάθειά του και τη βοήθεια των στελεχών κατάφεραν να το έχουν διαθέσιμο χωρίς μεγάλο κόστος. «Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στη διάχυση της γνώσης στο προσωπικό του Δ΄ΣΣ, την εντατικοποίηση της εργασιακής επιμόρφωσής τους και στην από κοινού δραστηριοποίηση και προώθηση δράσεων που θα διασφαλίσουν την επίτευξη της αποστολής όλων των φορέων»,πρόσθεσε.
      Ο στρατός τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει εξωστρέφεια, δυναμική» σημείωσε, «και έχει γίνει ένα με την κοινωνία. Πέρα από την αποστολή του, που είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, βοηθά την κοινωνία και συνεργαζόμενος με αυτή και τα πανεπιστήμια συνδράμει στο να βελτιώσει γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.»
      Τη σημασία της επισημοποίησης της συνεργασίας αυτής ανέδειξε και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θέτει τις βάσεις για σταθερή και συνεχή συνεργασία και όχι αποσπασματικά όπως παλαιότερα. Έτσι μπαίνουν οι βάσεις για μια πολύ σημαντική και συνεχή συνεργασία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η γνώση και η καινοτομία δίνουν το πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις του, ενώ και οι δύο πλευρές μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτό».
      Μεγάλη τιμή για τον ίδιο αλλά και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Αναξαγόρας Ελένας, τονίζοντας πως εδώ και χρόνια το Τμήμα συνεργάζεται με το Δ΄ ΣΣ, με ανώτατους αξιωματικούς να φοιτούν στο Τμήμα, αλλά και κοινά ερευνητικά προγράμματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
      Αυτό επισημοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να αναπτυχθούν κοινές δραστηριότητες, μαθήματα, αμοιβαίες επισκέψεις στελεχών και φοιτητών σε διάφορα εργοτάξια και τα εργαστήριά τους, καθώς και άλλες δραστηριότητες που θα γίνουν άμεσα με τα μέσα που διαθέτουν.
      Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Ιωάννης Μπούταλης ανέφερε πως το Τμήμα ήταν από τα πρώτα που προσπάθησε και βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε έχει να βοηθήσει και να βοηθηθεί σε τομείς όπως ασύρματες ζεύξεις, ραδιοσυχνότητες, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ενσωματωμένα συστήματα δικτύων αισθητήρων, μικροσυστημάτων, ρομποτική, ηλεκτρικές μηχανές και τεχνολογίες ΑΠΕ.

      Κομοτηνή 21/12/2018
      Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

      Print