MENU
      Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, σε επίτιμο διδάκτoρα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας .

      Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, σε επίτιμο διδάκτoρα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας .

      της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

      Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, κατέφθασε στην Κομοτηνή, ο Σεμασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, αποδεχόμενος  την πρόσκληση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η επίσκεψή του αποτέλεσε την αφορμή για την επίσημη επισφράγιση της συνέχισης και της ανάπτυξης  της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, που βασίζεται στην  εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του ακαδημαϊκού έργου που συντελείται στο Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης .

      Στο κτίριο Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου και του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την προαγωγή της Ελληνομάθειας στους ομογενείς της Αμερικής, με την συγγραφή αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που αποτελούν σημαντικό εργαλείο διδασκαλίας της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στην Αμερική.

      «Η περιοχή της Κομοτηνής και το Παπίκιον όρος υπήρξαν παραδοσιακά σημεία καταφυγής και ανάδειξης της ορθοδοξίας. Η παρουσία μου εδώ είναι για να τιμήσω πρωτίστως τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αλλά συμβολίζει και τη θερμή υποστήριξη που έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από το Ελληνικό κράτος. Χαιρόμαστε που πάει τόσο καλά και επιθυμούμε να το ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Αυτό θα γίνει τόσο με τη βοήθεια του κράτους όσο και με δράσεις όπως η σημερινή, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας» ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος.

      Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης τόνισε ότι “αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, στο Πανεπιστήμιο  μας, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, γινόμαστε κοινωνοί του έργου της Αρχιεπισκοπής, καθώς συνδράμουμε στη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας τους ομογενείς της Αμερικής

      Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, ανέφερε ότι “ το  ΔΠΘ διακρίνεται γιατί εκτός των υψηλών επιδόσεων σε θέματα  ακαδημαϊκής έρευνας, επιστήμης και των δραστηριοτήτων των τμημάτων του, διαδραματίζει και έναν εθνικό ρόλο, δίνοντας τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης, που πραγματικά το χρειάζεται. Άλλωστε το ΔΠΘ αποτελεί μια δυναμική παρουσία που  δίνει ζωή και συμβάλλει στην οικονομία, και την καλύτερη συνεργασία των ανθρώπων μεταξύ τους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ο εθνικός ρόλος του ΔΠΘ δεν περιορίζεται στη Θράκη, αλλά επεκτείνεται και στην Αμερική, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα για τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και της ταυτότητας». Αναφέρθηκε στο έργο  και τον αγώνα της  Αρχιεπισκοπής να διασώσει την ελληνική γλώσσα, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια του ΔΠΘ. “Ήδη έχουμε αναβιώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας, ενώ έχει ιδρυθεί ταμείο για την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Το ΔΠΘ, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έρχεται να συνδράμει την Αρχιεπισκοπή, ευχόμενος να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και σε άλλους τομείς, ώστε «να μην χάσει ποτέ ο Ελληνισμός της Αμερικής την ταυτότητα και τη γλώσσα και να μπορεί με αυτά τα εφόδια, να συμπαρίσταται στο εθνικό έργο, στην πατρίδα μας την Ελλάδα”.

      Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΔΠΘ Καθηγήτρια  Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία είναι η πρωτεργάτης  στη συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, ανέλυσε τις δράσεις που περιλαμβάνει  πρωτόκολλο, όπως τη διοργάνωση διαδικτυακών μαθημάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, τον σχεδιασμό γλωσσικών πόρων για την ενδυνάμωση της ελληνικής, την από κοινού ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας, αλλά και διαλέξεων εργαστηρίων σεμιναρίων και από κοινού διοργάνωση θερινών σχολείων.  Αναφέρθηκε επίσης  στη δυνατότητα που δίνεται στους φοιτητές  του ΔΠΘ να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε εκπαιδευτικές δομές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στο πλαίσιο του μνημονίου, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σεμινάρια, καθώς και ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης με τίτλο «Εκπαίδευση και πιστοποίηση της διδασκαλίας της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς για διδάσκοντες της ομογένειας», ο δεύτερος κύκλος του οποίου ξεκινά σε λίγες μέρες. Το Τμήμα Φιλολογίας ετοίμασε ήδη ένα τεστ Ελληνομάθειας για την Αρχιεπισκοπή, ενώ μέλη όλης της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών συμμετείχαν σε εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής. Η βασική δράση που προέκυψε βέβαια, ήταν η συγγραφή ενός αναλυτικού προγράμματος σπουδών για την διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο και παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στην έντυπή του μορφή.

      Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε επίσημη  ακαδημαϊκή τελετή  που έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο του  Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος,  αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελου Συρίγου, του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ.Ιωάννη Χρυσουλάκη, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Θράκης, τοπικών αρχών της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και πλήθους κόσμου.

      Τόσο ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, όσο και οι καθηγητές του Τμήματος έπλεξαν το εγκώμιο του κ. Ελπιδοφόρου, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά, στο συγγραφικό και πανεπιστημιακό έργο του, καθώς και στο ποιμαντικό του έργο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια.

      Της προσφώνησης του Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή Χειρουργικής Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, ακολούθησαν και  προσφωνήσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητή Εμ.Βαρβούνη και της Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Καθηγήτριας Μαρίας Τζιάτζη.

      Η laudatio για τον τιμώμενο εκφωνήθηκε από την κα Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αντιπρύτανη  Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, μέσα από την οποία γνωρίσαμε ότι «Ο τιμώμενος είναι ένας χαρισματικός, φωτισμένος Ιεράρχης με ιδιαίτερες ικανότητες που διακρίνεται ταυτόχρονα για την οξυδέρκεια του και τη βαθιά πολιτική σκέψη. Ο τρόπος που έχει χειριστεί ένα μείζον, για τη θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο, ζήτημα, την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για αυτό. Τον διακατέχει ένας φρέσκος, σύγχρονος, δημοκρατικός τρόπος αντίληψης και προσέγγισης των πραγμάτων μακριά από δογματισμούς ως αποτέλεσμα της βαθιάς του επιστημονικής σκευής και της ευρύτερης καλλιέργειας του που του επιτρέπει να τοποθετείται με αξιομνημόνευτο και νοητικά προκλητικό τρόπο γύρω από ζητήματα που άπτονται τόσο του θρησκευτικού όσο και του κοσμικού φάσματος

      Ο Σεβασμιώτατος, αφού ενδύθηκε με τα διάσημα του Διδάκτορα, απηύθυνε ομιλία με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως φορέας ειρήνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών». 

       Στο κανάλι youtube του ΔΠΘ στον σύνδεσμο https://youtu.be/ROckUgr1LA8 μπορείτε να παρακαλουθήσετε την εκδήλωση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας καθώς και την τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, σε επίτιμο διδάκτoρα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

       

      Από την Πρυτανεία του ΔΠΘ

      10/03/2022

      Print