MENU
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

PostGraduate Studies

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των σκοπών και της γενικότερης αποστολής του. Τα τέλη φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Δ.Π.Θ. συγκριτικά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και τα Π.Μ.Σ. από άποψη επιστημονικού αντικειμένου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.  
Στο Δ.Π.Θ. λειτουργούν εξήντα δύο (62) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  εκ των οποίων τα δέκα (10) είναι χωρίς τέλη φοίτησης, καλύπτοντας ποικίλα επιστημονικά πεδία που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκπλήρωση της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής αποστολής του.   
Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  πέραν της εμβάθυνσης στη γνώση, της προώθησης της έρευνας και της εξειδίκευσης στα αντικείμενα των βασικών γνωστικών περιοχών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ., ενθαρρύνουν τη διεπιστημονικότητα και την προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων με τη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων του αλλά επιδιώκουν και την εξωστρέφεια με την ίδρυση Διακρατικών Π.Μ.Σ., Διιδρυματικών Π.Μ.Σ., Διατμηματικών Π.Μ.Σ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ίδρυσε και λειτουργεί ένα (1) Διακρατικό Π.Μ.Σ., έξι (6) Διιδρυματικά Π.Μ.Σ., τρία (3) Διατμηματικά Π.Μ.Σ. και πενήντα πέντε (55) Μονοτμηματικά Π.Μ.Σ., που οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.). 
Οι αντικειμενικοί στόχοι των Π.Μ.Σ. είναι οι ακόλουθοι:

-Η παροχή σύγχρονων γνώσεων υψηλής στάθμης στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των αντίστοιχων Π.Μ.Σ.

-Η υποστήριξη της έρευνας, εμπειρικής και θεωρητικής.

-Η στενή σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, των οργανισμών, της οικο¬νομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

-Η συνεργασία με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής.

-Η στενή και συστηματική συνεργασία μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων.

-Η προετοιμασία στελεχών ικανών να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

-Η παροχή ουσιαστικών και τυπικών προσόντων στους φοιτητές εκείνους, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είτε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος, είτε έχουν ως κύρια πηγή χρηματοδότησης την καταβολή τελών φοίτησης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Π.Μ.Σ., αναζητά και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως δωρεές, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα. Επίσης προωθεί την εφαρμογή συστήματος υποτροφιών με οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια καθώς και με το κριτήριο της απόδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 και της παρ. 7 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, στον δεύτερο κύκλο σπουδών και στον τρίτο κύκλο σπουδών, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη συγκρότηση, λειτουργία και διοικητική υποστήριξη της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) για την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Π.Μ.Σ. και των διδακτορικών σπουδών των Σχολών του Δ.Π.Θ., καθώς και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών αυτών.
Η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. με την αριθμ. 3/2/27.09.2018 απόφασή της (Β΄4733/23.10.2018) καθόρισε όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με την συγκρότηση και λειτουργία της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) των Σχολών του Δ.Π.Θ. και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών.
Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Θ. γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κανονισμός Μεταπτυχιακών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

«ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» (“Financial Technology - FINTECH”)

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 9136

Αντικείμενο - Σκοπός

Το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι «ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» (αγγλικός τίτλος: FINANCIAL TECHNOLOGY – FINTECH)

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης στον διαρκώς εξελισσόμενο χώρο της σύγχρονης Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.   Η ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, μεταβάλλει δραστικά τη φύση και το περιεχόμενο της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργώντας ανάγκες για νέες δεξιότητες αλλά και επηρεάζει την ίδια την Οικονομική Επιστήμη στην προσπάθεια της να κατανοήσει χρηστικά τις εξελίξεις στο σύνολο της οικονομικής σφαίρας γενικότερα και του χρηματοοικονομικού κλάδου ειδικότερα. Ενεργώντας προς την κατεύθυνση αυτή το Τμήμα Οικονομικών επιστημών οργανώνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Χρηματοοικονομική τεχνολογία» με σκοπό την ειδίκευση των οικονομολόγων καθώς και άλλων ειδικοτήτων στις νέες τεχνολογίες, τις συνέπειες τους στην οργάνωση και λειτουργία των μονάδων του χρηματοοικονομικού τομέα και των χρηματοοικονομικών αγορών κεφαλαίου, χρήματος και εμπορευμάτων που απαιτούνται για την οικονομική και χρηματοοικονομική ανάλυση 
 


Απονέμει

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»


Υποψήφιοι Εισαγωγής

Πτυχιούχοι των Τμημάτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, όπως αυτά ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί/ες είναι:

  1. Πτυχιούχοι Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Πολιτικής, Θετικών Επιστημών (Μαθηματικών,  Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Πληροφορικής), Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων το πτυχίο των οποίων παρουσιάζει συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο και το σκοπό του παρόντος ΠΜΣ. 
  2. Πτυχιούχοι συναφούς γνωστικού αντικειμένου  Τμημάτων ΤΕΙ ή αντίστοιχων με αυτά αναγνωρισμένων  ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  3. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος ανά  Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.


Πρόγραμμα Μαθημάτων

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχεται σε 75. 


Επιπλέον Πληροφορίες

Ως γλώσσα  διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική, εκτός σπάνιων περιπτώσεων κατά τις οποίες καλούνται μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων της αλλοδαπής ή αλλοδαποί ειδικοί επιστήμονες για διαλέξεις ή σεμινάρια, οπότε η διδασκαλία δύναται να γίνεται στην αγγλική γλώσσα. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική.

  • Τύπος Μεταπτυχιακού
    Μονοτμηματικά Π.Μ.Σ.
  • Εξάμηνα
    2
  • Αριθμός Εισακτέων
    45
  • Δίδακτρα
    4850 €

  • Ιστοσελίδα
    http://fintech.econ.duth.gr
Εκτύπωση
Προηγούμενο «ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» (FINANCE – ACCOUNTING)
Επόμενο «Συγκριτική Φιλολογία στον Παρευξείνιο Χώρο»

Επιλέξτε Τμήμα

Επιπλέον επιλογές