MENU

Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ιδρύθηκε μετά την τριχοτόμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης (νόμος 4610/2019), το οποίο προσέφερε πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στην κοινωνική εργασία, ήδη από το 1996 για τους φοιτητές της αντίστοιχης κατεύθυνσης.
Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα σπουδών κοινωνικής εργασίας. Η κοινωνική εργασία αποτελεί μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη, που εστιάζει στην πρόληψη, στη μελέτη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική ανάπτυξη. Συνδυάζει τη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική άσκηση για την πρόληψη, τη διερεύνηση και αντιμετώπιση κινδύνων και ζητημάτων που αφορούν  σε ένα εύρος πεδίων άσκησης της κοινωνικής εργασίας, όπως στην παιδική προστασία και την πρόληψη και αντιμετώπιση βίας και κακοποίησης, τη φροντίδα της οικογένειας, την υγεία, την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, την κοινοτική ανάπτυξη, την παραβατικότητα κ.α
Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών επιστημών, όπως η κοινωνική εργασία, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνιολογία, το δίκαιο, και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές. Ως εκ τούτου, έχει έναν ισχυρό διεπιστημονικό προσανατολισμό, που υποστηρίζει τις σπουδές της κοινωνικής εργασίας, εμβαθύνοντας περαιτέρω στη θεωρία, τη μεθοδολογία και το πλαίσιο (context) άσκησης της, σε διαφορετικούς τομείς όπως η κλινική ΚΕ, η κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση, η κοινωνική εργασία με μειονότητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Κοινωνική εργασία με αναπηρία και με Τρίτη ηλικία και άλλα.
Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αποτελεί έναν βασικό στόχο του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την ανάπτυξη  γνώσης, ικανοτήτων ανάλυσης και σύνθεσης και την εξοικείωση στα γνωστικά πεδία που διδάσκονται στο Τμήμα, κρίσιμα εφόδια τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για την επιστημονική, ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων του Τμήματος. Δίδεται επίσης έμφαση στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη δια μέσου της πρακτικής άσκησης, στην ενθάρρυνση και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα, την προώθηση ίσων ευκαιριών και την αντιμετώπιση διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας.
 

Η Γραμματεία του Τμήματος (όπου γίνονται και οι εγγραφές πρωτοετών) στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης της Κομοτηνής μαζί με άλλα Τμήματα του Δ.Π.Θ. και συγκεκριμένα στην οδό Π. Τσαλδάρη 1 (ΠΡΟ-ΚΑΤ Α).

Περαιτέρω πληροφορίες που αφορούν το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας μπορείτε να αντλήσετε από τον ιστότοπο https://sw.duth.gr/

 

 

Επικοινωνία

  • Πρόεδρος
    Καθηγητής Περικλής Πολυζωίδης
  • Γραμματέας
    Κωνσταντίνος Μέκος
    Email: kmekos@admin.duth.gr
  • Τηλέφωνo
    25310 39409/39412
  • Fax
    25310 39442
  • Email
    secr@sw.duth.gr
  • Διεύθυνση
    Παναγή Τσαλδάρη 1, 69100 Κομοτηνή
  • Περαιτέρω Πληροφορίες
    https://sw.duth.gr/

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Χωρίς περιεχόμενο

Παρουσιάστηκε σφάλμα στη φόρτωση των περιεχομένων

Προηγούμενη Επόμενη