MENU

Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ)

Με την υπ’ αριθμ. 77/52/21.12.2017 απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εγκρίθηκε η ίδρυση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.- Δ.Π.Θ.) ως Ανεξάρτητη Ακαδημαϊκή Μονάδα με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη Δια Βίου Μάθηση. Η υπ’ αριθμ. 63396/Ζ1/23.04.2018 Υπουργική απόφαση περί Ίδρυσης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.- Δ.Π.Θ. δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στο τεύχος Β΄1600/09.05.2018 και η υπ’ αριθμ. 12/11/28.03.2019 απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης περί έγκρισης Κανονισμού Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.- Δ.Π.Θ. δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στο τεύχος Β΄ 1324/17-04-2019.

Σκοποί
  • Η συμβολή του Δ.Π.Θ. στον γενικότερο εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, στην ενίσχυση της Διά Βίου Μάθησης, τη διευκόλυνση της πρόσβασης και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην εκπαίδευση. 
  • Η ενίσχυση και η ποιοτική αναβάθμιση των συστημάτων και των υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Η επιτάχυνση της μετάβασης στην κοινωνία και σε νέες γνώσεις με την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας.
  • Η βελτίωση της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας. 
  • Η ενίσχυση των δεσμών του Δ.Π.Θ. με την κοινωνία.
  • Το άνοιγμα του Δ.Π.Θ. στον διεθνή χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την οργάνωση προγραμμάτων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς.
Στρατηγικοί Στόχοι
  • Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
  • Αναβάθμιση της αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεση της εκπαίδευσης με τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
  • Ενίσχυση της διά βίου εκπαίδευσης ενηλίκων.
  • Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της καινοτομίας.
  • Επαγγελματική ανάπτυξη, αναβάθμιση ή/και επικαιροποίηση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του Δ.Π.Θ. αλλά και άλλων φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Οι προαναφερθέντες σκοποί και στρατηγικοί στόχοι του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.- Δ.Π.Θ. υλοποιούνται μέσω δράσεων που επιτυγχάνουν τη διασύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή και εξειδίκευση, όπως:

  • Επιμόρφωση αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης σε τομείς επιστημονικής αιχμής, διεπιστημονικού ενδιαφέροντος, εξειδίκευσης, πρακτικής άσκησης και τεχνολογικής καινοτομίας.
  • Επιμόρφωση επαγγελματιών, έτσι ώστε να επικαιροποιούνται και να πιστοποιούνται οι γνώσεις και οι δεξιότητες των καταρτιζομένων σύμφωνα με τις υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας.
  • Θερινά σχολεία και σεμινάρια σε θεματικές και αντικείμενα που προάγουν την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση, τη διάχυση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών γραμμάτων, τη συνεργασία μεταξύ πολιτισμών, την προώθηση της εγχώριας οικονομίας και την ενίσχυση των δεσμών του ΔΠΘ με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.
  • Διαλέξεις και σεμινάρια σε τομείς γενικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ενήλικους πολίτες για συμμετοχή στη Δια Βίου Μάθηση.
  • Επιμορφωτικές δράσεις απευθυνόμενες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άτομα με αναπηρία, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονοτικούς πληθυσμούς, κ.ά.
  • Επιμορφωτικές δράσεις και δράσεις συμβουλευτικής με στόχο την καταπολέμηση των διαφόρων τύπων του σύγχρονου αναλφαβητισμού, π.χ. ψηφιακός, περιβαλλοντικός, οικονομικός αναλφαβητισμός, κ.ά.
  • Ανάπτυξη ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων.
  • Σύναψη Προγραμματικών Συμφωνιών με Περιφέρειες και Δήμους, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και άλλους δημόσιους και μη κρατικούς φορείς (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).
  • Προγράμματα εσωτερικής επιμόρφωσης, κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης  των εργαζομένων και μελών ΔΕΠ του Δ.Π.Θ., τα οποία παρέχονται ατελώς στο προσωπικό του Δ.Π.Θ.
  • Συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα (ερευνητικά, εκπαιδευτικά, κ.λπ.) με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στον τομέα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης από κοινοτικούς και άλλους πόρους.
Σύνθεση Συμβουλίου Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

 

   Τακτικοί Εκπρόσωποι               Αναπληρωματικοί Εκπρόσωποι               Σχολή   
   Μαρία Γρηγορίου       Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Πρόεδρος  -  Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης   
        
Μαρία Δημάση Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Βασιλική Κράββα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών
Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθανάσιος Λάιος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βερόνικά Ανδρεά Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Ελένη Ζαφειρίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας
Αικατερίνη Κεδράκα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Γεώργιος Λαμπίρης

Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής

Σχολή Επιστημών Υγείας
Κωνσταντίνος Καραδημητρίου Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Νικόλαος Μάκρής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολή Επιστημών Αγωγής
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής, Χρήστος Δετσαρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής Νομική Σχολή
Θεόδωρος Κουτρούκης Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών  Επιστημών Μαρία Πεμπετζόγλου Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Σχολή Κοινωνικών Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών
Λάζαρος Ηλιάδης

Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

ΣπυρΙδων Ντούγιας Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική Σχολή
         
         
Βενέτης Κανακάρης Διευθυντής Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης, Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών      

 

Επικοινωνία

  • Λάκη Σμαρώ
  • Τηλέφωνo
    25310 39110
  • Διεύθυνση
    Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
    Κτίριο Πρυτανείας
    Γραφείο 230 A
    Κομοτηνή, T.K.69100
  • Email
    kedivim@duth.gr
  • Περαιτέρω πληροφορίες
    https://kedivim.duth.gr/

ΦΕΚ ίδρυσης Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.- Δ.Π.Θ (τεύχος Β΄1600/09.05.2018)

ΦΕΚ έγκρισης Κανονισμού Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.- Δ.Π.Θ (τεύχος Β΄ 1324/17-04-2019)