MENU
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: "Πιστοποίηση Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών", παρουσία του Προέδρου της Α.ΔΙ.Π. Καθηγητή κ. Παντελή Κυπριανού [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: "Πιστοποίηση Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών", παρουσία του Προέδρου της Α.ΔΙ.Π. Καθηγητή κ. Παντελή Κυπριανού

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρέθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.), Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παντελής Κυπριανός, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημή του επίσκεψη σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μετά τον διορισμό του ως επικεφαλής της Αρχής.
0 κ. Κυπριανός συναντήθηκε με τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Χ. Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ, ενώ συμμετείχε στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πιστοποίηση Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών».
Το ΔΠΘ ήταν από τα πρώτα ιδρύματα που έλαβε την πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ, την οποία μέχρι σήμερα έχουν λάβει περίπου τα μισά ιδρύματα της χώρας και τώρα μπορεί να προχωρήσει στην πιστοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού των Tμημάτων του.
«Έχουμε ολοκληρώσει την φάση της πιστοποίησης του ιδρύματος», ανέφερε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγήτρια κα. Ζωή Γαβριηλίδου, θυμίζοντας την προ μηνών εξέλιξη, και γνωστοποίησε τη νέα εξέλιξη: «Οκτώ τμήματα του ΔΠΘ μπαίνουν στον κύκλο πιστοποίησης, γι' αυτό έχουμε τον πρόεδρο κ. Κυπριανό να μας πει πώς να κινηθούμε, ώστε να είναι πλήρεις οι φάκελοι. Κατόπιν θα βγει δεύτερη πρόσκληση, για να ακολουθήσουν περισσότερα Τμήματα». Αναφορικά με τα Τμήματα για τα οποία ξεκινάει η διαδικασία, αυτά είναι τα: Ελληνικής Φιλολογίας, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ιστορίας και Εθνολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Νομικής και Πολιτικών Μηχανικών.
Ο  κ. Κυπριανός σημείωσε ότι η  πιστοποίηση είναι μια διαδικασία προς τρεις  κατευθύνσεις. Αρχικά τα πανεπιστήμια πρέπει να οργανώσουν τους εαυτούς τους σε επίπεδο στατιστικών και στη συνέχεια να ανοιχτούν προς το εξωτερικό, ενισχύοντας την διεθνοποίησή τους. «Είναι πολύ σημαντικό και για τη χώρα και την ΑΔΙΠ, να ανοιχτούν τα πανεπιστήμια  προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο», σημείωσε. 
«Όλα τα πανεπιστήμια στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης σε 48 χώρες περνούν από μία διπλή διαδικασία, αξιολόγησης πρώτα κι έπειτα πιστοποίησης. Αυτή γίνεται σε δύο επίπεδα, πρώτα σε επίπεδο ιδρύματος δηλαδή πιστοποιούνται οι αρμόδιες αρχές σε κάθε ίδρυμα (σ.σ. αυτό έγινε ήδη στο Δ.Π.Θ. το οποίο έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία “fully compliant” σε όλα τα επίπεδα), και στην συνέχεια περνάμε στα Τμήματα. Αυτή η πιστοποίηση θα γίνεται περιοδικά κάθε τέσσερα χρόνια». Η διαδικασία θα τρέξει τα έτη 2019, 2020 και μετά θα συνεχίζεται περιοδικά κατά το πρόγραμμα, καθώς «στόχος είναι», κατά τη δήλωση του Προέδρου, «να εντοπίζονται αδυναμίες και να μειώνονται, με στόχο να γινόμαστε ολοένα και πιο καλοί. Ο βασικός στόχος είναι να δούμε την κατάσταση των ιδρυμάτων και να αναπτύξουν στρατηγική και πρακτικές, ώστε σιγά - σιγά να γίνουν καλύτερα».
Εκτός από τον παραπάνω βασικό στόχο, υπάρχουν και παράλληλοι, ήτοι τα πανεπιστήμια να έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο, να συνεργάζονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα, ώστε τα πανεπιστήμια να δεθούν με τις τοπικές κοινωνίες, για παράδειγμα στην Θράκη που είναι μία κρίσιμη ακριτική περιοχή για την χώρα, για να συμβάλουν και στην ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή θέλουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια να διεθνοποιηθούν περισσότερο: Να έχουν περισσότερους δεσμούς με το εξωτερικό, να έχουν περισσότερες ανταλλαγές προσωπικού όλων των κατηγοριών, κι αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ δηλαδή να έχουμε πολλές ανταλλαγές φοιτητών», σημειώνει ο Πρόεδρος.
Τέλος, ο κ. Κυπριανός ανακοίνωσε ότι μετά το 2021 διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός της Κομισιόν για την φοιτητική κινητικότητα και κατά συνέπεια τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να δέχονται και  να στέλνουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό ξένων φοιτητών και γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούν.

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789