MENU
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 2019-nCoV [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 2019-nCoV

Καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό μεταβάλλονται διαρκώς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αυξητική τάση, κρίνεται απαραίτητη η συμμόρφωση των φοιτητών/εργαζομένων με τις παρακάτω οδηγίες και η τήρηση προληπτικών μέτρων για την υγεία τους. Τα μέτρα αυτά κρίνονται αναγκαία, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό, η οποία θα μπορούσε να δράσει αποτρεπτικά στην περαιτέρω διάδοση, ούτε υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το σκοπό αυτό. 
Στη χώρα μας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), παραμένοντας σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19)
Σχετικά με τις μονάδες και τους φορείς που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες έχουν εκδοθεί ξεχωριστές οδηγίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στον ιστοτόπο του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-ton-neo-koronoio-sars-cov-2-gia-tis-ekpaideytikes-monades/).

Βάσει των οδηγιών αυτών  θα πρέπει όλοι οι φοιτητές να λαμβάνουν τα εξής γενικά μέτρα:
  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή κάθε στενής επαφής* εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα)  ή αναφέρει πυρετό. 
  • Αποφυγή σε κάθε περίπτωση της επαφής των χεριών τους με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή της  κοινής χρήσης γραφικής ύλης, εξοπλισμού και προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή πταρμό, να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, και απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων. Να ακολουθεί κατόπιν επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό ισχύει και πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Να ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. 
Ειδικές περιπτώσεις
  • Σε περίπτωση ασυμπτωματικών μελών της εκπαιδευτικής μονάδας (φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι (σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού – βλέπε ανωτέρω) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
  • Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κλπ.), με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ (τηλ. 210-5212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.

Στην περίπτωση νόσησης από CoVID-19 κρίνεται αναγκαία και η ενημέρωση του Πανεπιστημίου για τη λήψη επιπλέον μέτρων (πχ απολύμανση χώρων). Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης του Πανεπιστημίου (τηλ 11314), η οποία είναι σε λειτουργία όλο το 24ωρο.

Στα πλαίσια της περαιτέρω προστασίας γίνεται επιπλέον σύσταση για:

  • Αποφυγή χαιρετισμών μέσω χειραψιών, ασπασμών και εναγκαλισμών σε όλες τις περιπτώσεις.
  • Αποφυγή των χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις που συνοδεύονται από συγκέντρωση πολλών ατόμων και συγχρωτισμό, επί παρουσίας πυρετού ή συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού. 
  • Αποφυγή επαφής με αδέσποτα ζώα, δεδομένου ότι μπορούν να αποτελέσουν δυνητικά πηγή μετάδοσης του ιού.
  • Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός των συνόρων της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η αίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, προκειμένου να εμποδιστεί η διασπορά της λοίμωξης. 

*Με βάση τον ιστότοπο του ΕΟΔΥ ως στενή επαφή (υψηλού κινδύνου) ορίζεται:

  • Άτομο που διαμένει στον ίδιο χώρο με το κρούσμα COVID-19.
  • Άτομο που είχε απευθείας φυσική επαφή με το κρούσμα COVID-19 (π.χ. μέσω χειραψίας).
  • Άτομο που ήρθε σε επαφή χωρίς μέτρα προστασίας με μολυσματικές βιολογικές εκκρίσεις του κρούσματος COVID-19 (π.χ. να βρισκόταν σε μικρή εμβέλεια όταν ο ασθενής έβηξε, να ήρθε σε επαφή με χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα).
  • Άτομο που είχε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με κρούσμα COVID-19 και σε απόσταση < 2 μέτρων περισσότερο από15’.
  • Άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα αναμονής σε νοσοκομείο κλπ) με κρούσμα COVID-19 για 15’ ή περισσότερα και σε απόσταση < 2 μέτρων.
  • Εργαζόμενος στον τομέα της υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα σε άτομο- επιβεβαιωμένη περίπτωση της νόσου COVID-19 χωρίς να χρησιμοποιήσει τα συνιστώμενα μέτρα ατομικής προστασίας.
  • Άτομο σε καμπίνα αεροσκάφους που καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από ένα κρούσμα COVID-19, συνταξιδιώτες ή προσωπικό παροχής φροντίδας και μέλη πληρώματος καμπίνας στο τμήμα του αεροσκάφους που καθόταν ο ασθενής (εάν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή οι κινήσεις του κρούσματος υποδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης, όλοι οι επιβάτες στο συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789