MENU
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τεσσάρων (4) ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Δ.Π.Θ.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τεσσάρων (4) ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Δ.Π.Θ.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Στην επισφράγιση της συνεργασίας τους προχώρησαν, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο την κατάρτιση και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των Γεωτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, καθώς και τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των νέων μεγάλων δημόσιων μετρητικών υποδομών παρατήρησης της Γης που δημιουργούνται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ.

Κατά την τελετή ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Νίκος Παππάς μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα, καθώς η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ και τεσσάρων Πανεπιστήμιων, μέσω του οποίου θα υλοποιήσουμε τις απαραίτητες δράσεις για την παραγωγή ψηφιακών δεξιοτήτων στους φοιτητές και τους απόφοιτους των γεωτεχνικών σχολών της Ελλάδας, αποδεικνύει στην πράξη ότι οι νέες τεχνολογίες γίνονται αποτελεσματικές, όταν μπαίνουν στη ζωή των ανθρώπων, όταν διαχέονται στην κοινωνία και την οικονομία, όταν ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή, στην παραγωγή, στον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τα προϊόντα της ψυχαγωγίας». «Είμαι χαρούμενος» συνέχισε ο Υπουργός, «που η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τέτοιου είδους δράσεις και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε και οι απόφοιτοί μας να γίνουν κοινωνοί και πρέσβεις των τεχνολογιών προς την ελληνική ύπαιθρο. Χωρίς τις συγκεκριμένες δράσεις, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας που υλοποιούμε, θα ήταν μια νεκρή τεχνολογία, διότι θα είχαμε αναπτύξει τις υποδομές, αλλά δεν θα αφορούσε κανέναν. Το έργο της Γεωργίας Ακριβείας, η πρώτη μεγάλη δημόσια υποδομή τέτοιου τύπου, αφορά 6.500 επίγειους σταθμούς που θα καλύπτουν τη μισή καλλιεργήσιμη γη που θα παράξει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων-χρυσάφι για την επιστημονική κοινότητα».

Στη συνέχεια .ο Γ.Γ. του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, κ. Στ. Ράλλης, κατά τον χαιρετισμό του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ημέρα καθώς όπως επεσήμανε «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοια διαπανεπιστημιακή συνεργασία με φορείς της Πολιτείας για να δώσουμε δεξιότητες σε όλους τους αποφοίτους μας των γεωτεχνικών επιστημών. Η Ελλάδα έχει τρομερές αναπτυξιακές προοπτικές και σήμερα κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα για τη συνεργασία με τους φοιτητές μας». Ανέλυσε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν δύο πλατφόρμες οι οποίες θα εκπαιδεύουν τους φοιτητές με τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα δημιουργηθούν και «ζωντανά εργαστήρια» με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, υπογράμμισε ότι «το έργο θα τρέξει γρήγορα, είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότησή του και γρήγορα θα έχουμε πολλά και καλά αποτελέσματα».

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Καθηγητής Π. Μήτκας, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μεταξύ της Πολιτείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, προσθέτοντας ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει νέες δυνατότητες. Η συλλογή αυτών των νέων δεδομένων θα αναλύονται διαρκώς και θα είναι ανοικτά σε όλους όσους μπορούν να φτιάξουν εφαρμογές με τελικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών μας».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Καθηγητής Σπ. Κίντζιος, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας αλλά και μονόδρομο. «Μιλάμε για τη μοναδική περίπτωση στην οποία καλούνται τα Πανεπιστήμια να χαράξουν το δρόμο που θα πάρει η γεωργία, μία από τις αντιπροσωπευτικότερες παραγωγικές κατηγορίες της χώρας, και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την είσοδο της χώρας στην 4η βιομηχανική εποχή». Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το έργο, συμπληρώνοντας ότι με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων θα έχουμε μια εγγύηση επιτυχίας και συνεχούς εξέλιξης.

Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης, ευχαρίστησε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ για τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο λέγοντας ότι «θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου αλλά και της περιοχής. Θα συμβάλλει στην εξέλιξη των φοιτητών και των εκπαιδευτών αλλά και στη βελτίωση της Ελληνικής γεωργίας».

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Καθηγητής Ν. Τσιρόπουλος, υπογράμμισε ότι «Η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού θα περάσει σε όλες τις γενιές και θα κυριαρχήσει σε όλα τα επαγγέλματα. Μιλάμε για μετασχηματισμό του εργασιακού περιβάλλοντος» συνέχισε ο κ. Τσιρόπουλος, «η γεωργία είναι η βασική μας δραστηριότητα που συμπαρασύρει μεγάλο μήκος άλλων δραστηριοτήτων. Το πέρασμα στην ψηφιακή γεωργία είναι ένα βήμα στο μέλλον».

Έγγραφα

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789