MENU

Εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής

Προφίλ: 

Συστάθηκε το 2004 με γνώμονα τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και ειδικότερα της Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας (ΥΑ60074, Φ.Ε.Κ.1005 τ.Β΄/6.7.2004). Στοχεύει στην εξασφάλιση και επαύξηση άρτιων πόρων για τη βιωματική διδακτική που απαιτεί το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στις εφαρμογές και την έρευνα της Κοινωνικής Εργασίας. Διεξάγει μελέτες των ιδιαίτερων κοινωνικών-πολιτισμικών συνθηκών και της κοινωνικής μεταβολής που συμβαίνει στο πληθυσμιακό, και το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών και υπηρεσιών υγείας, ψυχικής υγείας στη Θράκη με στόχο το σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων κοινωνικής εργασίας και πιλοτικών δράσεων κοινοτικής ανάπτυξης σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς (Δήμους, διευθύνσεις Πρόνοιας και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, Νοσοκομεία, Συλλόγους ΑμεΑ, ΚΕΘΕΑ, κ.ά.). Παράλληλα προσφέρει ατομική και ομαδική κλινική και συμβουλευτική κοινωνική εργασία σε φοιτητές και μέλη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, παιδιά και νέους θύματα ή σε επαπειλούμενο κίνδυνο παραμέλησης, κακοποίησης και περιθωριοποίησης. Ταχτικά οργανώνει
σεμινάρια πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης σε μεγάλο εύρος σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών

Υποδομή: 

Λειτουργεί σε μια αίθουσα κατάλληλα εξοπλισμένη ώστε να φιλοξενεί συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, επισκεπτών ακαδημαϊκών και επαγγελματιών (διεπαγγελματική συμβουλευτική) και να εξασφαλίζει τα προαπαιτούμενα για διεξαγωγή συνεδριών συμβουλευτικής και κλινικής κοινωνικής εργασίας με άτομα και ομάδες ενδιαφερόμενων όπως, η εμπιστευτικότητα των επισκέψεων (αυτόνομη είσοδο αθέατη από τη γραμματεία και αίθουσες διδασκαλίας, γραμμή τηλεφώνου). Τα ίδια χαρακτηριστικά διαθέτει και ο χώρος που διατίθεται για το Κέντρο Υποδοχής Υποστήριξης Πρωτοετών Φοιτητών ΔΠΘ και διεξαγωγή ομαδικών εποπτειών.
Ωστόσο η μεγιστοποίηση της απόδοσης και η πλήρης ανάπτυξη του προσκρούει εξ αρχής στην αδυναμία στελέχωσης του και στον ελάχιστο αριθμό ΔΕΠ κοινωνικής εργασίας στο Τμήμα. Η επιδίωξη πρόσληψης ΕΕΔΙΠ, ΜΑ κοινωνικού/κών λειτουργού/γών δεν ευοδώθηκε, ενώ η διακοπή λειτουργίας και του γραφείου πρακτικής άσκησης τον Απρίλιο 2012 έχει σοβαρή επίπτωση στις δραστηριότητες του.
Φοιτητές Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας-ασκούμενοι κοινωνικοί λειτουργοί μετέχουν σε όλο το φάσμα οργάνωσης, υλοποίησης και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων και των πιλοτικών παρεμβάσεων του.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες: 

Αναπτύσσεται σε τέσσερις αλληλένδετους τομείς με ενδεικτικά αντικείμενα ως εξής:
Πιλοτικές εφαρμογές κοινωνικής εργασίας
- Υποδοχή αιτημάτων και παροχή Συμβουλευτικής ατόμων, οικογενειών, ομάδων, εποπτείας και διεπαγγελματικής συνεργασίας
- Κέντρο Υποδοχής Υποστήριξης Πρωτοετών Φοιτητών ΔΠΘ (ΚΥΥΠΦ)
- Πιλοτικές παρεμβάσεις κοινωνικής και κοινοτικής εργασίας σε Δήμους, μειονοτικούς Οικισμούς, σχολεία π.χ. ΜΔΣ Ηλιόπετρας..
Εκπαίδευση-κατάρτιση
• Πακέτα εκπαίδευσης στη χρήση διαγνωστικού συστήματος «Πλεύση» και τη διεπαγγελματική συμβουλευτική
• Κατάρτιση εποπτών, διαμεσολαβητών Ρομά.
• Διδασκαλία ελληνικής νοηματικής γλώσσας
• International workshops, Διημερίδες, βιωματικά σεμινάρια

Τομέας έρευνας (τρέχουσες):
- Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
- Focus group "οι επιπτώσεις της κρίσης στην άσκηση κοινωνικής εργασίας στη Θράκη"
Συγκριτική κοινωνική εργασία: η εκπαίδευση στο ΔΠΘ και το University of Applied Sciences and Arts, Basel

Εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού.
Λογισμικό 'Πλεύση", 2004.
«Μπούσουλας για Πρωτάκια ΔΠΘ», ΚΥΥΠΦ,2006.
"Ερευνα σταδιοδρομίας αποφοίτων 2000-2007".
"Kοινωνικές Υπηρεσίες – δυνητικά Κέντρα Πρακτικής Άσκησης στην Περιφέρεια. Αν. Μακ-Θράκης" (2006,2011)

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο