MENU

Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας

Προφίλ: 

Η αποστολή του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας , του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημoκριτείoυ Παvεπιστήμιoυ Θράκης (Δ.Π.Θ.), που ιδρύθηκε το 1974 (Π.Δ. 583/14.9.1974, ΦΕΚ Β' 246), συνοψίζεται στα εξής:

• Κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και άλλων τμημάτων του Δ.Π.Θ. σε γνωστικά αντικείμενα: Γεωλογίας, Τεχνικής Γεωλογίας, Υδρογεωλογίας, Γεωτεκτονικής, Τεχνικής Συμπεριφοράς των Πετρωμάτων και Διαχείρισης του Γεωπεριβάλλοντος.

• Διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και πραγματοποίηση εκδόσεων και δημοσιεύσεων.

• Παροχή υπηρεσιών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κάθε μορφής.

• Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, των ΟΤΑ και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

 

Υποδομή: 

Ο διαθέσιμος τεχνικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου περιλαμβάνει:

• Εξοπλισμό εργαστηριακών δοκιμών:

− συσκευές και όργανα για την εκτέλεση δοκιμών Εδαφομηχανικής (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ.),

− συσκευές και όργανα για την εκτέλεση δοκιμών Βραχομηχανικής,

− συσκευές και όργανα για την εκτέλεση δοκιμών Υδροχημείας.

• Εξοπλισμό υπαίθριων ερευνών και συσκευές και όργανα για την εκτέλεση δοκιμών και ερευνών:

− τεχνικογεωλογικών – γεωτεχνικών,

− υδρογεωλογικών,

− γεωφυσικών.

• Ηλεκτρονικό υποστηρικτικό εξοπλισμό:

− άρτιο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών,

− σύγχρονα υπολογιστικά προγράμματα,

− ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραμματειακής υποστήριξης.

 

Παρεχόμενες Υπηρεσίες: 

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το εργαστήριο διακρίνονται σε:

• Εργαστηριακές δοκιμές: μετρήσεις και αναλύσεις, που αφορούν σε χαρακτηριστικά υπόγειων υδροφόρων συστημάτων και σε φυσικές και τεχνικές ιδιότητες εδαφικών (δοκιμές εδαφομηχανικής) και βραχωδών (δοκιμές βραχομηχανικής) γεωλογικών σχηματισμών, καθώς και έλεγχοι ποιότητας φυσικών, τυποποιημένων ή μη, δομικών υλικών με βάση τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές ελληνικών και διεθνών οργανισμών τυποποίησης.

• Εργασίες υπαίθρου – έρευνα πεδίου:

− Τεχνικογεωλογικές – Γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, που σχετίζονται με την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, καθώς και με τις επιπτώσεις γεωλογικών καταστροφικών φαινομένων (σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες, κλπ) στα έργα αυτά.

− Υδρογεωλογικές έρευνες και μελέτες στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υπόγειων νερών και της διαχείρισης υπόγειων υδροφόρων συστημάτων, που αφορούν στη διαχείριση του εμπλουτισμού υπόγειων νερών, στη ρύπανση υπόγειων νερών, στη θαλάσσια διείσδυση σε παράκτιους υδροφορείς, στην υφαλμύριση παράκτιων υδροφορέων, στην προσομοίωση ροής και ρύπανσης του υπόγειου νερού, σε θέματα επαναχρησιμοποίησης του νερού, στη διερεύνηση καρστικών υδροφορέων,

− Γεωφυσικές εργασίες: γεωηλεκτρικές διασκοπήσεις, γεωηλεκτρικές τομογραφίες, κ.λ.π.

• Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ): ειδικές μελέτες που αφορούν στη διερεύνηση των επιπτώσεων λειτουργούντων ή σχεδιαζόμενων τεχνικών έργων στο γεωπεριβάλλον, καθώς και του γεωπεριβάλλοντος σ΄ αυτά, π.χ. υδατικοί πόροι, προβληματικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, κ.ά.

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο