MENU
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με το  Δικτύο Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών της Περιφέρειας ΑΜΘ. [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με το Δικτύο Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Πραγματοποίησαν τις πρώτες κοινές εκδηλώσεις στις πόλεις της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης

Με στόχο να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την τόνωση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη Θράκη, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΣΒΒΑΜΘ).

Η τελετή έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στο κεντρικό αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με τον Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή  Αλέξανδρο Πολυχρονίδη να επισημαίνει ότι η μέρα αυτή είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης «Το μέγεθος, η σημασία του εγχειρήματος και  τα αποτελέσματ  θα φανούν σε βάθος χρόνου. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δικτύου και την Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, για τη σημαντική συνεισφορά της στο Ίδρυμα . «Η υπογραφή του μνημονίου είναι σημαντική, σημαδιακή και συμβολική για την περιοχή μας, γιατί θα ωφελήσει το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές μας, τις βιομηχανίες, και την παραγωγικότητα στην περιοχή» κατέληξε.

 «Οι κοινές μας δράσεις μεταξύ άλλων, είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη μεταποίηση για την ουσιαστική αξιοποίηση και εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων, τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών στην παραγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα από αυτό θα υπάρξει δικτύωση, ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, δημιουργώντας ένα σύστημα έρευνας και καινοτομίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, συμβουλευτικής και δικτύωσης με τις επιχειρήσεις», ανέφερε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιγράφει το πλαίσιο των θεμάτων που θα κινηθούμε. Έχει γίνει ήδη μια καταγραφή από τους ανθρώπους του δικτύου στις επιχειρήσεις και αποτυπώθηκε to  τι περιμένουν και από ποια Tμήματα του Πανεπιστημίου. Η πραγματοποίηση των ημερίδων γίνονται προκειμένου  να  εκθέτουμε τον προβληματισμό μας. Είναι πολύ σημαντικά βήματα και αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στην ομάδα πιστεύουν πολύ σ’ αυτή την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την έρευνα σημείωσε πως από τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Αριστείας, εξοικονομήθηκαν  περίπου 21 εκατ. Ευρώ, για την υλοποίηση έντεκα ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς που αφορούν την παραγωγή έμμεσα ή άμεσα, ενώ έχει προσελκύσει αθροιστικά 300 ερευνητές οι οποίοι δουλεύουν στην περιοχή. Προσωπικό με πολύ μεγάλα προσόντα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά τα οποία κι εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε αλλά θα ήταν εξίσου θετικό να μεταπηδήσουν στο χώρο της παραγωγή». Αναφορά έγινε και στη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων που λειτουργεί στην Ξάνθη, στη λειτουργία έως το τέλος του έτους Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς τεχνολογίας καθώς και στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα πρόγραμμα που τρέχει το πανεπιστήμιο για όλη την ΑΜΘ και μεταξύ άλλων στηρίζει ερευνητές και επιχειρήσεις στην εύρεση χρηματοδότησης.

«Έχουμε συζητήσει με το Δίκτυο των Συνδέσμων για την κατάρτιση, τη δια βίου εκπαίδευση στελεχών των επιχειρήσεων, ανέργων, εργαζόμενων γενικότερα στη Θράκη αλλά και των φοιτητών μας σε επιμέρους δεξιότητες τα λεγόμενα soft skills έτσι ώστε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που παίρνουμε μετά από πολύ κόπο από τα πτυχία και αυτό που φαίνεται ότι η αγορά εργασίας ζητά. Σ’ αυτό το κομμάτι υπάρχει η ευκαιρία που δίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου μέσω του ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια γενναία χρηματοδότηση της τάξεως του ενός δισ. ευρώ μέσω vouchers που θα δίνει ο ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να υλοποιηθούν προγράμματα στον τομέα της κατάρτισης» κατέληξε η ίδια.

«Σημαντική μέρα για την περιοχή μας. Σήμερα πραγματοποιείται μία συνεργασία για να ανθίσει ξανά η περιοχή» τόνισε την πλευρά του ο κ. Γιορδαμλής ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν και αγκάλιασαν την προσπάθεια επιχειρήσεις και ακαδημαϊκή κοινότητα. «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι του πνεύματος να έχουν εικόνα τι χρειάζεται η παραγωγή. Η προσπάθεια αυτή, ξεκίνησε μέσα από την αγωνία των επιχειρήσεων, να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες, αλλά και την διαπίστωση ανθρώπων του πανεπιστημίου που είδαν το κενό μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς. «Να έρθουν οι απαιτήσεις της αγοράς πιο κοντά στους νέους υποψήφιους εργαζόμενους είναι κάτι αναγκαίο όσο ποτέ, ειδικά στα σημερινά δύσκολα χρόνια» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ το brain gain στην περιοχή, αλλά και η διατήρηση των επιστημόνων που σπουδάζουν στον τόπο αυτό, ώστε να φέρουν τις οικογένειές τους και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξαπλωθούν είναι αναγκαίο, και ικανή συνθήκη για να ξαναβρεί η περιοχή τον δρόμο προς την ανάπτυξη» ανέφερε. Οι γνώσεις στο Πανεπιστήμιο, μαζί με την εμπειρία και την πραγματική ανάγκη που υπάρχει στις επιχειρήσεις, με αρωγό, ευελπιστούν, την πολιτεία, θα τους επιτρέψουν να γίνουν όλοι καλύτεροι, πιο ανταγωνιστικοί και να κάνουν την περιοχή μας να ανθίσει ξανά.

Κατά τη διάρκεια των  πρώτων ημερίδων που πραγματοποίησαν από κοινού και στις δύο πόλεις, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολης την Τρίτη 24 Μαΐου,, υπήρξαν παρεμβάσεις από τον εκπροσώπους θεσμικών φορέων, επιχειρηματιών καθώς και φοιτητών .

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345