MENU
Ημερίδα του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλεξανδρούπολη, 18 Φεβρουαρίου 2023 [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

Ημερίδα του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλεξανδρούπολη, 18 Φεβρουαρίου 2023

Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, διοργάνωσε Ημερίδα με τίτλο: «Κύκλοι Μάθησης Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο Ramada Plaza  στις 18/2/2023 από τις 9:00 έως τις 17:30, την οποία παρακολούθησαν  Πανεπιστημιακοί και μέλη του διδακτικού προσωπικού του Δ.Π.Θ. Τις εργασίες χαιρέτισαν: εκ μέρους του Πρυτάνεως του Δ.Π.Θ. η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Καθηγήτρια κ. Μ. Γρηγορίου, τα Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης η Καθηγήτρια κ. Α. Γιατρομανωλάκη και ο Καθηγητής Γ. Τσομής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Καθηγητής κ. Γ. Τοκατλίδης, καθώς και η Προϊσταμένη της Μονάδας Β2.2 «Διαχείρισης πράξεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης & Ενδυνάμωσης του  Ερευνητικού Δυναμικού» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που στηρίζει το Έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κ. Μανιατάκου. 
Η διοργάνωση της Ημερίδας σηματοδοτεί την παρουσία και τον δυναμικό ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δρώμενα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταδεικνύοντας εμπράκτως την πορεία εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του και συμπίπτει και με τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας. 
Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚεΔιΜα) είναι μια νέα δομή του Πανεπιστημίου, που έχει ως στόχο την προώθηση του πεδίου της Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής μέσω δράσεων που στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης, καινοτομίας και συνεχούς βελτίωσης του διδακτικού έργου στο Δ.Π.Θ. Οι Κύκλοι Μάθησης (εκπαιδευτικές συναντήσεις του διδακτικού προσωπικού) αποτελούν βασικό πυλώνα των δράσεων του ΚεΔιΜα, υποστηρίζοντας τους διδάσκοντες να ανταλλάξουν και να δημιουργήσουν καλές πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας, να αναπτύξουν σύγχρονες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δράσεις με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών μαθημάτων, προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλοντα κριτικής και ενεργού μάθησης. 
Την Ημερίδα παρακολουθήσαν στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ε.K.T. και την Ε.Y.Δ.  Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση", Μονάδα Β2.2 «Διαχείρισης πράξεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης & Ενδυνάμωσης του  Ερευνητικού Δυναμικού» που χειρίζονται το Έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κ. Μανιατάκου, κ. Α. Βύτιμα και κ. Τ. Γκαρδιακού. Συμμετείχαν επίσης Συντονιστές των ΚεΔιΜα άλλων Πανεπιστημίων: ο Συντονιστής του ΚεΔιΜα του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής κ. Θ. Καραλής, η Συντονίστρια το ΚεΔιΜα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγήτρια κ. Κ. Μπότσογλου, η Συντονίστρια του ΚεΔιΜα του Εθνικού  Μετσοβίου  Πολυτεχνείου Καθηγήτρια κ. M. Μενεγάκη, ο Συντονιστής του ΚεΔιΜα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Καθηγητής Ν. Δέρκας, η Συντονίστρια του ΚεΔιΜα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγήτρια κ. Μ. Σατρατζέμη, ο Συντονιστής του ΚεΔιΜα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής κ. Δ. Πνευματικός, ο Συντονιστής του ΚεΔιΜα της ΑΣΠΑΙΤΕ Καθηγητής κ. Ι. Φραγκούλης και ο Συντονιστής του ΚεΔιΜα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αν. Καθηγητής  κ. Θ. Τσιάτσος. 
Εισηγήσεις έκαναν η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οριζόντιας Διασύνδεσης των δομών αυτών στα Α.Ε.Ι. της χώρας Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η  Αν. Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. κ. Κ. Κεδράκα, Συντονίστρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚεΔιΜα του Δ.Π.Θ., οι Καθηγητές Θ. Καραλής, Κ. Μπότσογου, Κ. Γιακουμής, Μ. Μητσιάκη, Λ. Μίτιτς και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δ.Π.Θ. κ. Χ. Καλτσίδης. Την Ημερίδα έκλεισε ένα Βιωματικό Εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι σύνεδροι. 
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι την Ημερίδα παρακολουθήσαν Πανεπιστημιακοί και στελέχη  δώδεκα πανεπιστημίων από οκτώ  χώρες των Δ. Βαλκανίων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Managerial and GoverNance Enhancement through Teaching (MAGNET) ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-1 (101083006) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με Συντονιστή φορέα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Δ.Π.Θ. κ. Κατερίνα Κεδράκα.  Το Έργο MAGNET έχει ως στόχο την λειτουργία δομών (Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης -Centers of Teaching and Learning -CTLs) και την ίδρυση του Βαλκανικού Δικτύου Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής  BALKANETUP, με στόχο την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης των διδασκόντων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Βαλκάνια, δράσεις που υλοποιήθηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες στην συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος MAGNET στην Αλεξανδρούπολη. 
 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο