MENU
Ανάμεσα στις 4 πρώτες ελληνικές υποψηφιότητες επιλέχθηκε η πρόταση  #DigiAgriFood. Επικεφαλής εταίρος και συντονιστής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

Ανάμεσα στις 4 πρώτες ελληνικές υποψηφιότητες επιλέχθηκε η πρόταση #DigiAgriFood. Επικεφαλής εταίρος και συντονιστής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ολοκληρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIHs) με 136 από αυτούς να επιλέγονται για να αποτελέσουν το δίκτυο που θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 Μεταξύ των πρώτων 4 ελληνικών υποψηφίων κόμβων, που θα συμμετέχουν στο δίκτυο αυτό, επιλέχθηκε η πρόταση με ακρωνύμιο #DigiAgriFood  με επικεφαλής εταίρο και συντονιστή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι  είναι η μοναδική στο θεματικό πεδίο της Αγροδιατροφής.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας αποτελεί ένα έργο μοναδικής σημασίας τόσο για το Πανεπιστήμιο μας όσο και για την Περιφέρεια ΑΜΘ η οποία μετέχει ως εταίρος. Αποτελούμε  αναπόσπαστο κομμάτι του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας οι οποίοι αναπτύσσονται στο σύνολο των Ευρωπαϊκών Χωρών.

Μέλη του εταιρικού σχήματος αποτελούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η εταιρεία “ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης” και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027” ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 3+4 χρόνια.  Η δράση του κόμβου #DigiAgriFood αναμένεται να καλύψει γεωγραφικά τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, ενώ από τις υπηρεσίες του αναμένεται να ωφεληθούν 3.750 τελικοί  χρήστες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για το περιφερειακό ΑΕΠ και για τη διατήρηση της απασχόλησης στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, υστερεί ωστόσο σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακή ωριμότητα και ικανότητα, ανταγωνιστικότητα και πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες. Ο κόμβος #DigiAgriFood θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής στοχεύοντας στην προώθηση και διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας της Αγροδιατροφής με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις ΜμΕ και τον δημόσιο τομέα.

Καθώς ειδικεύεται στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες, το High Performance Computing και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ο κόμβος #DigiAgriFood πρόκειται να  συμβάλλει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027»,  δημιουργώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο και απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη των κοινών κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης, όπως αυτοί ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Συνολικά, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν πλήρως πέντε one-stop-shops και δέκα spots, καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του EDIH προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση αλληλεπίδραση με τις ομάδες-στόχους.

 

Από την Πρυτανεία

22.06.2022

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο