MENU
Επιτυχημένη η παρουσία του Δ.Π.Θ. στην Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

Επιτυχημένη η παρουσία του Δ.Π.Θ. στην Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η συμμετοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  στην έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “BEYOND 2022”, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 29 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου  2022, στο Διεθνές  Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

‘Ένα περίπτερο ζωντανό και διαδραστικό, που μετατράπηκε σε χώρο βιωματικού εργαστηρίου, στελεχωμένο από μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας, υποψήφιους διδάκτορες, φοιτητικές ομάδες  και διοικητικό προσωπικό οι οποίοι  κατάφεραν  να  το κάνουν  πόλο έλξης για πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας παρουσίασε τις τρέχουσες ερευνητικές δράσεις, με επισκέπτες αλλά και ερευνητές να δείχνουν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς μέσα από τις αναλύσεις οστών, μπορούν να ανασυντεθούν  βιογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Παρουσιάστηκαν οι πρωτοποριακές μέθοδοι που εφαρμόζονται για τη μελέτη της διατροφής και του θηλασμού. Εντύπωση προκάλεσε το πλήθος των πληροφοριών που αντλούνται από την ανάλυση του αρχαίου DNA όπως η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για ασθένειες αλλά και τα χαρακτηριστικά του ατόμου, π.χ. το χρώμα των μαλλιών και των ματιών. Το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τεχνολογίες 3D, αξιοποιείται στην ψηφιακή ανάπλαση προσώπου, δίνοντας μορφή σε ανθρώπους που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος παρουσίασε ένα αναερόβιο σύστημα δύο σταδίων, το οποίο είχε ως στόχο την επεξεργασία αποβλήτων φρούτων και λαχανικών και αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος CEOMED (ENI CBC MED, 2014-2020), σχετικά με την προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας μέσω της διαχείρισης του οργανικού κλάσματος των αστικών απορριμμάτων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Στην πειραματική διάταξη δύο αντιδραστήρων παρουσιάστηκε η παραγωγή μεθανίου από απόβλητα φρούτων και λαχανικών.

Η  φορητή μονάδα συλλογής δεδομένων υπό μορφή τρέιλερ που μπορεί  να μεταφερθεί  στην περιοχή που έχει πληγεί από φυσική η τεχνολογική καταστροφή με ενεργειακή επάρκεια 7 ημερών περίπου, σχεδιασμένη από τα μέλη της ομάδας ICT του έργου ΚΕΔΙΑΚ, του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών, κέντρισε για μια φορά ακόμη το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ανάλογα με την ένταση και τα χαρακτηριστικά της φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής για την οποία χρειάζονται δεδομένα από το πεδίο, συλλέγονται δεδομένα από τους αισθητήρες της κινητής μονάδας και μεταδίδονται στην αίθουσα ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων του ΚΕΔΙΑΚ για χρήση ώστε να επιτευχθεί καλύτερη επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο και για την ενημέρωση με σκοπό την μείωση της αβεβαιότητας των σεναρίων της έντασης των επικινδυνοτήτων που οι ομάδες του ΚΕΔΙΑΚ έχουν δημιουργήσει για την συγκεκριμένη κατάσταση. 

Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν εκθέματα όπως Laser Scanner, ατμοσφαιρικός και μετεωρολογικός αισθητήρας, Γεωδαιτικός Σταθμός, Wims System, drone,  απεικόνιση του Dashbord με τις τιμές των παραμέτρων των αισθητήρων που είναι διαθέσιμοι στο πεδίο και ενδεικτικών χαρτών επικινδυνότητας των ομάδων του ΚΕΔΙΑΚ δια μέσου του webGIS server.

Την ανάπτυξη υψηλής εξειδίκευσης υποστηρικτικών δραστηριοτήτων για την συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των φυσικών υδατικών συστημάτων της ΑΜΘ, με την  αξιοποίηση νέων εργαλείων ανάλυσης που θα επιτρέψουν την ακριβέστερη υποστήριξη λήψης βέλτιστων αποφάσεων διαχείρισης, παρουσίασε η ομάδα του έργου eye4water,  κατά την συμμετοχή της στην έκθεση τεχνολογίας, που στοχεύει στη συμβολή της επίτευξης των στόχων της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) 2014-2020 της ΠΑΜΘ.
Η σύγχρονη ολοκληρωμένη παρακολούθηση με συνδυασμό ICT τεχνολογιών καλύπτει τα επιφανειακά νερά από τις πηγές των ποταμών Λασπία και Λίσσου μέχρι τις παράκτιες περιοχές τους και τα υπόγεια ύδατα ενθαρρύνοντας μάλιστα την συμμετοχή των πολιτών και των άμεσα ενδιαφερομένων.

H DMA (Democritus Mechatronics & Automation) είναι η φοιτητική ομάδα μηχανοτρονικής και αυτοματισμών του Δ.Π.Θ., η ομάδα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, από μία ομάδα 15 φοιτητών και έκτοτε δραστηριοποιείται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο εργαστήριο Μηχανοτρονικής και Αυτοματισμών Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων, περιλαμβάνοντας φοιτητές από όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής σχολής. Η ομάδα κατέκτησε την 9η θέση μεταξύ 53 πανεπιστημιακών ομάδων στον διαγωνισμό UAV Competition του συνεδρίου ICUAS 2022 στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, τον περασμένο Μάιο, με τις προσομοιώσεις σε επίπεδο λογισμικού της λειτουργίας του αυτόνομου UAV που σχεδιάζει.

Την περίοδο αυτή   σχεδιάζει ένα αναγνωριστικό - πυροσβεστικό αυτόνομο εναέριο όχημα (Drone), το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει και να ενημερώνει για εστίες φωτιάς.

Παράλληλα με το βασικό Project, η DMA σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΑΑΚ), κατασκευάζει και αναπτύσσει εκπαιδευτικά ρομπότ τα οποία θα διατεθούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της εισαγωγής της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα σχολεία.

Η Democritus Racing Team, η αγωνιστική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  με αντικείμενο τον σχεδιασμό και η κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου Formula, προσομοιώνοντας τη λειτουργία μίας αυτοκινητοβιομηχανίας σε μικρότερη κλίμακα, υποδέχτηκε και κέρδισε τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων.

Κατά την φετινή συμμετοχή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Θράκης συμμετείχε και στα open stages με  τις παρουσιάσεις :

“Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας Υποδομών και Δικτύων”  με ομιλητή τον Αν Καθηγητή Δημήτριο Δημητρίου.

"Επεξηγήσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια” με ομιλητή τον  Καθ. Λάζαρο Ηλιάδη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ.

“Λύση Ανοικτού Κώδικα - Σύστημα Ηλεκτρονικής Γραμματείας Πανεπιστημίων ”με ομιλητή τον Νικόλαο Κασαπίδη (Αν. Διευθυντή Δ/νσης  Μηχανογράφησης)

“H Ερευνητική Υποδομή Εφαρμογές Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων - FOODBIOMES ως εργαλείο ανάπτυξης του Αγρο-διατροφικού τομέα" με ομιλητή τον Καθηγητή  Ιωάννη Κουρκουτά καθώς  και από τις ομάδες φοιτητών της DMA “Πώς μία φοιτητική ομάδα από το Δ.Π.Θ. προσπαθεί να αλλάξει την πρόληψη των πυρκαγιών”  και της DRT “Shaping the new generation of engineers: the digital evolution of an electric formula student team”.

Σε κεντρικό  πάνελ, καλεσμένη από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) του  Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε η Αντιπρύτανης  Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, που αναφέρθηκε στα οφέλη  της λειτουργίας του κόμβου GR digiGOV-innoHUB, στην ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και των συνεργασιών της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικότερα του ΔΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη διοργάνωση της έκθεσης BEYOND, πραγματοποιήθηκε  στον χώρο της ΔΕΘ το διεθνές συνέδριο SafeThessaloniki 2022  όπου μέλη της ερευνητικής ομάδας ΚΕΔΙΑΚ συμμετείχαν με παρουσιάσεις 5 εργασιών η μία εκ των οποίων, με  συγγραφέα  τον Χρήστο Στεφανή, μεταδιδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής,  να κερδίζει  το βραβείο της καλύτερης εργασίας του συνεδρίου.

 

 

 

 

Από την Πρυτανεία

Κομοτηνή 03.10.2022

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789