MENU
Εγκαίνια του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης [EasyDNNnews:IfExists:GalleryBackLink] [EasyDNNnewsLocalizedText:ViewInGallery] [EasyDNNnews:EndIf:GalleryBackLink]
/ [EasyDNNnewsLocalizedText:Categories]: [EasyDNNnews:Categories]

Εγκαίνια του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, στην Κομοτηνή (Π. Τσαλδάρη 1, κτίριο Β’)

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και  Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, στην Κομοτηνή (Π. Τσαλδάρη 1, κτίριο Β’)
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος κ. Vladimir Kochin, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexandr Shcherbakov, και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Χειρουργικής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κα. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Στρατού, καθώς και πλήθος Καθηγητών και φοιτητών του Ιδρύματος.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Καθηγήτρια Μαρία Δημάση, στο χαιρετισμό της δήλωσε πως στο Τμήμα γίνονται προσπάθειες και για τις τέσσερεις γλώσσες που διδάσκονται, με τη Ρωσική γλώσσα να επιλέγεται από το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Η κυρία Δημάση τόνισε πως οι συστηματικές προσπάθειες που οδήγησαν στην ίδρυση του παραρτήματος Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, ενώ το Ίδρυμα “Ρωσικός Κόσμος” έχει χρηματοδοτήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό το νέο Κέντρο. 
Ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, από το βήμα ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ιδρύματος “Ρώσικος Κόσμος” και την Πρόεδρο του Τμήματος κα. Δημάση για τη δημιουργία αυτού του νέου Κέντρου στους κόλπους του Πανεπιστημίου. “Είμαι βέβαιος ότι το Κέντρο θα συμβάλλει πολύ σημαντικά στη διάδοση της Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αλλά και στην αναβάθμιση τόσο του Τμήματος όσο και του Πανεπιστημίου γενικότερα”, τόνισε.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Alexandr Shcherbakov, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως η υποστήριξη και η διάδοση της Ρωσικής γλώσσας έχουν μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της παράδοσης της χώρας αλλά και την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Σήμερα, υπογράμμισε ακόμα ο κ. Πρόξενος, ενισχύεται ιδιαίτερα και η διαπανεπιστημιακή συνεργασία μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Ρωσίας. “Η υποστήριξη τέτοιων εκπαιδευτικών πυρήνων με ακαδημαϊκό κύρος αποτελεί επιτακτική ανάγκη τόσο για την περαιτέρω αναβάθμιση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας όσο και για την προσέλκυση δραστήριων νέων ανθρώπων για τους οποίους η γνώση της ρωσικής γλώσσας διευρύνει τους επαγγελματικούς αλλά και τους προσωπικούς ορίζοντες”, είπε καταλήγοντας ο κ. Shcherbakov.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Ρωσικός Κόσμος” κ. Vladimir Kochin, επαίνεσε το υψηλό επίπεδο των φοιτητών του Δ.Π.Θ. στη Ρωσική γλώσσα και τους προέτρεψε να συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια και εκδηλώσεις για τη Ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό. Ευχήθηκε επιτυχείς συνεργασίες μεταξύ των καθηγητών και των φοιτητών των δύο χωρών, και  ευχήθηκε να διατηρηθεί ο ίδιος ενθουσιασμός και το πάθος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών για τη ρωσική γλώσσα, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και τη μετάφραση.
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης που απηύθυνε χαιρετισμό, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Ρωσικό Κέντρο φιλοξενείται στην Κομοτηνή και έδωσε συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο και στο Ίδρυμα Ρωσικός Κόσμος, τους συντελεστές του εγχειρήματος, για το οποίο ανέφερε πως εκτός από την ακαδημαϊκή έχει και πρόσθετη αξία διότι οι ρωσόφονοι ομογενείς δίνουν ένα σημαντικό παρόν στην περιοχή. Έκλεισε δε το χαιρετισμό του ευχόμενος ένας από τους ουτοπικούς στόχους που θα υπηρετηθούν από το εγχείρημα αυτό να είναι η επικράτηση της διπλωματίας του πνεύματος και του πολιτισμού απέναντι στη διπλωματία των συμφερόντων.
Με τις παραδοσιακές στολές της Θράκης και της Ρωσίας που φορούσαν, με τα ελληνικά και ρωσικά τραγούδια που τραγούδησαν και με τα παραδοσιακά κεράσματα με τα οποία υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους, οι φοιτητές του Τμήματος που υποστηρίζουν το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού δημιούργησαν μια όμορφη και χαρούμενη ατμόσφαιρα για τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια.
Σκοπός του κέντρου είναι η διάδοση της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και τέχνης ως σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού, η υποστήριξη των προγραμμάτων εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, η δημιουργία προϋποθέσεων για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τα κλασικά και σύγχρονα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και τέχνης καθώς και τον πολυεθνικό πολιτισμό των λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ενημέρωση για τη σύγχρονη ζωή και την ιστορία της Ρωσίας, αλλά και η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών επαφών και ανταλλαγών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789