Μέγεθος Γραμματοσειράς
Απόσταση σειράς
Απόσταση Γραμμάτων
MENU
Θέσεις της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων
/ Κατηγορίες: Αρχική, Ανακοινώσεις

Θέσεις της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην αριθ. 106/26-2-2024 έκτακτη συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο : «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο Λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων» και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  1. Η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τόσο με τους Κόμβους της Καβάλας, Δράμας όσο και με τα νέα Τμήματα Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής και Εργοθεραπείας δημιουργεί ένα από τα πληρέστερα σε επίπεδο σπουδών Πανεπιστήμιο. Συνάδει με την περιφερειακή συγκρότηση με σκοπό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αξιοποιώντας το σύνολο των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Είναι προφανές ότι έχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης από την Πολιτεία, τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης, όσο και με νέες πιστώσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, παράλληλα με την συνέχιση της σημαντικής ήδη χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας.
  2. Η ίδρυση μονοτμηματικής Σχολής και η αναδιάταξη των Τμημάτων των Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Σπουδών αποτελεί μια ουσιαστική πρόκληση για το ΔΠΘ καθώς και για το σύνολο των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην χώρας μας.
  3. Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων, η Σύγκλητος εκτιμά ότι αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τμήμα των προτάσεών της. Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν περισσότερα βήματα για την ουσιαστική ενδυνάμωση, την επίλυση κρίσιμων θεμάτων που χρονίζουν και την ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. Είναι αναγκαία η θέσπιση ενός νέου σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας που να περιορίζει ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και να απλοποιεί τις διαδικασίες. Η ενδυνάμωση των ελληνικών ΑΕΙ στο σύνολό τους ειδικά για τα περιφερειακά ιδρύματα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.
  4. Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των Παραρτημάτων μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, η Σύγκλητος συνεχίζει να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και θεωρεί ότι οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, για την ίδρυσή τους είναι αναγκαία η θέσπιση ενός σαφούς, αυστηρού και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, με αξίες και λογοδοσία, λαμβάνοντας υπόψιν επιστημονικούς, κοινωνικούς και χωροταξικούς παράγοντες.

 

 

                                                                                                

                                                                                     Ο Πρύτανης

 

                                                                          Καθηγητής Φώτιος Μάρης

 

Έγγραφα

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο