MENU
Aνοιχτή ομιλία του Καθηγητή του ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με θέμα «Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας»

Aνοιχτή ομιλία του Καθηγητή του ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με θέμα «Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας»

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το αμφιθέατρο από φοιτητές, καθηγητές, και κόσμο που έσπευσε όχι μόνο από τη Θράκη αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για να παρακολουθήσει την ανοιχτή ομιλία του Καθηγητή του ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με θέμα: «Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας», σε  εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία Giseppe Sciacca την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020  στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη.
Εκτός του κεντρικού Αμφιθεάτρου, γέμισαν το φουαγιέ και τα γειτονικά αμφιθέατρα όπου μέσα από οθόνες μεταδόθηκε ζωντανά η ομιλία του κυρίου Δασκαλάκη.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ακολουθώντας ένα γεμάτο πρόγραμμα ο κύριος Δασκαλάκης  επισκέφθηκε το κτίριο διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκη στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη Καθηγητή Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, τους Αντιπρυτάνεις Φώτη Μάρη και Ζωή Γαβριηλίδου καθώς  και με καθηγητές του Ιδρύματος που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του.
Ακολούθως ο κύριος Δασκαλάκης έκανε μια δίωρη επιστημονική διάλεξη στους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ξάνθη διάλεξη με θέμα: “Στατιστική Ανάλυση από Μεροληπτικά Δεδομένα και Μεροληψία στην Τεχνητή Νοημοσύνη”. Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τους φοιτητές και τους Καθηγητές για τις “Σύγχρονες Τάσεις στην Πληροφορική”, ενώ ακολούθησε η κεντρική ανοιχτή ομιλία του προς το κοινό. 
Κατά την κεντρική ομιλία χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης, και η κα Βίκυ Μπαφατάκη ενώ τον διακεκριμένο ομιλητή παρουσίασε ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, κ. Λάζαρος  Ηλιάδης ο οποίος εισήγαγε το κοινό στο θέμα της ομιλίας.


«Ο λόγος που είμαι εδώ είναι γιατί μου αρέσει να κοινωνώ την επιστήμη στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα σε μία καμπή της ανθρωπότητας που η τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία και όλοι να είμαστε συμμέτοχοι για τα πώς θα χρησιμοποιείται η τεχνολογία», ανέφερε ξεκινώντας ο κύριος Δασκαλάκης. «Οι αλγόριθμοι υπάρχουν παντού: στην επιστήμη, στα κοινωνικά δίκτυα, στην τέχνη και η χειραγώγηση τους μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.»
«Υπάρχουν συστήματα που θα μπορούν να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα, θέματα ηθικής, ζωής και θανάτου κ.α. Ο άνθρωπος καλείται να βάλλει το φραγμό ενώ θα πρέπει η ανθρωπότητα να είναι προσεκτική όταν απελευθερώνει κάτι πιο έξυπνο τους ίδιους τους ανθρώπους, αν και  το επίπεδο της “ εξυπνάδας” μιας υπολογιστικής μηχανής, το καθορίζει πάλι ο άνθρωπος
Σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση  της τεχνολογίας στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στις νέες τεχνολογίες καθώς είμαστε μετρίως παραγωγικοί. Πρόσθεσε ότι  θα πρέπει να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της μέσω των νέων τεχνολογιών σε τρείς βασικούς κλάδους, την Ναυσιπλοΐα, τον Τουρισμό και φυσικά τα αγρο-διατροφικά προϊόντα-πρωτογενή τομέα.

Παρακολουθήστε τη ομιλία του Καθηγητή  Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://www.livezone.gr/event/
 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Νοέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678