MENU
Το ΔΠΘ επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης

Το ΔΠΘ επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης

Στο Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης  πραγματοποίησε επίσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης,  με στόχο την ανάδειξη του έργου της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και την καταγραφή προτάσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα Ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Στην Αλεξανδρούπολη, από όπου άρχισε την περιοδεία του o κ. Χρήστος Ταραντίλης, έγινε δεκτός από τον  Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή Φώτιο  Μάρη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητή Γιώργο Μπρούφα, την Aντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Καθηγήτρια Μαρία Γρηγορίου, και την  Καθηγήτρια κα Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.

Ο κ. Ταραντίλης επισκέφθηκε το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους των δύο Τμημάτων, Καθηγητές Κωνσταντίνο Βαδικόλια, και Ιωάννη Τοκατλίδη αντίστοιχα, με μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές. Ενημερώθηκε για την έρευνα η οποία επιφέρει υψηλού επιπέδου αποτελέσματα που μπορούν να μετασχηματιστούν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Εξάλλου η έντονη ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ έως σήμερα   προσέφερε την δυνατότητα υπερσύγχρονου εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στοχεύοντας στο κοινωνικό όφελος.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εν συνεχεία και στην Ξάνθη όπου ο κ. Ταραντίλης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις της πανεπιστημιακής θερμοκοιτίδας Thinc, που ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την ανάπτυξη και επιτυχία εκκολαπτόμενων εταιρειών καινοτομίας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρέχοντας συμβουλευτική, νομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη, δικτύωση και προώθηση για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.

Παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου για τον ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο καινοτομίας DiGi AgriFood, στον οποίο το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος και συντονιστής στο θεματικό πεδίο της αγροδιατροφής.  Στόχος του κόμβου αποτελεί άλλωστε η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας και η πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τη στοχευμένη περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατήρηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας είχε ακόμη συνομιλίες με ερευνητές και Καθηγητές , μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο του Τμήματος ΗΜΜΥ

Καθηγητή κ. Γεώργιο Συρακούλη, την Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου τον Αναπληρ. Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιωάννη Δόκα και τον Αναπληρ. Καθηγητή του Τμήματος ΗΜΜΥ κ. Φίλιππο Φαρμάκη που παρουσίασαν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και με ιδρυτές εταιρειών τεχνοβλαστών του ΔΠΘ (spin-off).

Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά πανεπιστήμια, ιδίως μετά την ψήφιση των διατάξεων που καθόρισαν το θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, δηλαδή τις εταιρείες επιχειρηματικής αξιοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκε εντός ενός ερευνητικού ιδρύματος.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως η «Περιφερειακή Αριστεία» και το «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», συνέβαλε στη διατήρηση και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στη Θράκη -μια περιοχή με έντονο δημογραφικό πρόβλημα- πιστοποιώντας ότι η έρευνα και η καινοτομία δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον του πανεπιστημίου αλλά και συνολικά για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

 

 

Από την Πρυτανεία

09.02.2023

Print