MENU
Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δ.Π.Θ. και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δ.Π.Θ. και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης δεκαετούς διάρκειας προχώρησαν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  και το Ίδρυμα Νεότητας Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) με βασικό σκοπό την άμβλυνση των προβλημάτων του ισχύοντος νομικού πλαισίου της φοιτητικής μέριμνας προς όφελος των φοιτητών.

“Πρόκειται για το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας που προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια, μια συνεργασία  που έχει σαν στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των φοιτητών μας στις εστίες και της σίτισης στις λέσχες, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν να εκκινήσουν οι εργασίες στις φοιτητικές εστίες και λέσχες σίτισης Κομοτηνής και Ξάνθης", ανέφερε ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης  καλωσορίζοντας στην Κομοτηνή τα στελέχη του Ιδρύματος.

“Είναι ένα πρωτοπόρο εγχείρημα"  υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Δημήτριος Ζέρβας, συμπληρώνοντας ότι  "από το 2011 ξεκινάει το πρόβλημα, καθώς τότε ψηφίστηκε Νόμος ο οποίος δεν ξεκαθάριζε ποιες είναι οι σχέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τα πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εφτά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υπάρχει δυσκολία συνεργασίας με τα πανεπιστήμια". “Με το μνημόνιο αυτό είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι", πρόσθεσε ο κος Ζέρβας και τόνισε ότι "το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις που αφορούν την υλοποίηση μεγάλων έργων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για εστίες και εστιατόρια". Καταληκτικά, είπε πως αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να καταστεί παράδειγμα και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας.

Ο κ. Μανώλης Βαϊρακτάρης, διευθυντής εκπαιδευτικής μέριμνας και τεχνικών υπηρεσιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ  ανέλυσε  τους όρους που περιλαμβάνει η σύμβαση που έχουν να κάνουν με την “παρακολούθηση όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στους φοιτητές και ιδιαίτερα θέματα συντήρησης των εγκαταστάσεων. Άμεσα θα οριστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν αυτά τα θέματα, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα. Επίσης το μνημόνιο αυτό προβλέπει ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες για την πλήρη ανακαίνιση των εστιών και των λεσχών σίτισης σε Ξάνθη και Κομοτηνή". Παραδέχτηκε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις υποδομές σε πανεπιστήμια όλης της χώρας και ανέφερε "ξεκινάμε από το Δημοκρίτειο με σκοπό αυτό να το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα". 

"Είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Καλούμαστε να καλύψουμε συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών, τα οποία προέκυπταν κυρίως λόγω των κενών που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών", είπε ο Aντιπρύτανης Φώτης Μάρης. “Η Τεχνική Υπηρεσία του ΔΠΘ έχει αναλάβει τις μελέτες για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν  στα κτίρια δεκαετιών που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαθέτει τεχνική υπηρεσία μόνο στην Αθήνα. Ήδη έχει εκπονηθεί η μελέτη οικοδομικών για τις εστίες και τη λέσχη σίτισης στην Ξάνθη και εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες και οι μελέτες μηχανολογικών. Αναφορικά με τις δομές στην Κομοτηνή, αυτήν την περίοδο εκπονείται η μελέτη για τη λέσχη σίτισης”, με τον Αντιπρύτανη να εκφράζει την πεποίθηση ότι και αυτή θα είναι έτοιμη στις αρχές καλοκαιριού. “Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνει χρήση υλικών που θα συντελέσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων και στη μείωση του κόστους, λαμβάνοντας υπόψη και την προοπτική χρήσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.”

Ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος προβλέπεται να αγγίξει τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι η προγραμματική σύμβαση  προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής  όπου οι φοιτητές θα μπορούν να καταθέτουν προβλήματα και προτάσεις που θα τίθενται άμεσα υπόψη προς επίλυση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο Πανεπιστήμιο.

 

 

Κομοτηνή 10/01/2019

  Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Print