MENU
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

PostGraduate Studies

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των σκοπών και της γενικότερης αποστολής του. Τα τέλη φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Δ.Π.Θ. συγκριτικά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και τα Π.Μ.Σ. από άποψη επιστημονικού αντικειμένου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.  
Στο Δ.Π.Θ. λειτουργούν εξήντα δύο (62) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  εκ των οποίων τα δέκα (10) είναι χωρίς τέλη φοίτησης, καλύπτοντας ποικίλα επιστημονικά πεδία που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκπλήρωση της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής αποστολής του.   
Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  πέραν της εμβάθυνσης στη γνώση, της προώθησης της έρευνας και της εξειδίκευσης στα αντικείμενα των βασικών γνωστικών περιοχών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ., ενθαρρύνουν τη διεπιστημονικότητα και την προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων με τη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων του αλλά επιδιώκουν και την εξωστρέφεια με την ίδρυση Διακρατικών Π.Μ.Σ., Διιδρυματικών Π.Μ.Σ., Διατμηματικών Π.Μ.Σ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ίδρυσε και λειτουργεί ένα (1) Διακρατικό Π.Μ.Σ., έξι (6) Διιδρυματικά Π.Μ.Σ., τρία (3) Διατμηματικά Π.Μ.Σ. και πενήντα πέντε (55) Μονοτμηματικά Π.Μ.Σ., που οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.). 
Οι αντικειμενικοί στόχοι των Π.Μ.Σ. είναι οι ακόλουθοι:

-Η παροχή σύγχρονων γνώσεων υψηλής στάθμης στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των αντίστοιχων Π.Μ.Σ.

-Η υποστήριξη της έρευνας, εμπειρικής και θεωρητικής.

-Η στενή σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, των οργανισμών, της οικο¬νομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

-Η συνεργασία με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής.

-Η στενή και συστηματική συνεργασία μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων.

-Η προετοιμασία στελεχών ικανών να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

-Η παροχή ουσιαστικών και τυπικών προσόντων στους φοιτητές εκείνους, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είτε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος, είτε έχουν ως κύρια πηγή χρηματοδότησης την καταβολή τελών φοίτησης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Π.Μ.Σ., αναζητά και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως δωρεές, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα. Επίσης προωθεί την εφαρμογή συστήματος υποτροφιών με οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια καθώς και με το κριτήριο της απόδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 και της παρ. 7 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, στον δεύτερο κύκλο σπουδών και στον τρίτο κύκλο σπουδών, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη συγκρότηση, λειτουργία και διοικητική υποστήριξη της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) για την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Π.Μ.Σ. και των διδακτορικών σπουδών των Σχολών του Δ.Π.Θ., καθώς και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών αυτών.
Η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. με την αριθμ. 3/2/27.09.2018 απόφασή της (Β΄4733/23.10.2018) καθόρισε όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με την συγκρότηση και λειτουργία της εξαμελούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) των Σχολών του Δ.Π.Θ. και την κατάρτιση και επικαιροποίηση του Μητρώου Αξιολογητών.
Στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Θ. γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κανονισμός Μεταπτυχιακών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄

Δελτία Τύπου 8441

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β,΄ την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στην Καβάλα.

Τις προσφωνήσεις από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη και από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ταρχανίδη, ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Δημήτριο Μπαντέκα, ενώ στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος, Αν. Καθηγητής  κ. Νικόλαος Βορδός ανέγνωσε το Ψήφισμα, την Αναγόρευση και το Διδακτορικό Δίπλωμα και επέδωσε στον Μακαριώτατο τις μεβράνες. Η επίδοση των διασήμων και η αναγόρευση πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  Καθηγητή κ. Φώτιο Μάρη.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου «Ο κόσμος ως έκπληξη» προσέφερε μία αναλυτική θεολογική προσέγγιση της σχέσης ανθρώπου και φύσης, στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι η ύψιστη σημασία της ύλης για την Ορθόδοξη Εκκλησία προκύπτει από τη σάρκωση του Χριστού, δηλαδή τη θεία ενσάρκωση. Το γεγονός ότι «ο λόγος σάρξ εγένετο» κατέχει κεντρική θέση στην Αγία Γραφή, τη Θεολογία και τη λατρεία της Εκκλησίας, αποδεικνύοντας την αξία της ύλης στην Ορθοδοξία. Εξήγησε ότι η Ορθόδοξη Θεολογία αναγνωρίζει την ύλη ως δημιουργημένη από τον Θεό, και επομένως δεν την απορρίπτει ούτε την υπερτονίζει, αλλά την θεωρεί ως ένα μέσο που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο προς τον Θεό.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μία ιστορική αναδρομή στην ανθρώπινη προσέγγιση της ύλης και της φύσης, ξεκινώντας από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αναφέρθηκε στους Ίωνες φυσικούς φιλοσόφους του 6ου αιώνα π.Χ., οι οποίοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον κόσμο και τη φύση. Σημείωσε επίσης ότι μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος και ο Πλάτωνας θεωρούσαν δεδομένη την ύπαρξη του κόσμου και εστίαζαν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του. Ωστόσο, παρά την πρόοδο των επιστημών, ακόμη δεν έχουμε συμφωνήσει στην προέλευση του κόσμου ή τον τρόπο πλήρους λειτουργίας της φύσης.

Στο πλαίσιο της σχέσης μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον ρόλο των θρησκειών, σημειώνοντας ότι έχουν ευθύνη να προσφέρουν καθοδήγηση για τη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη. Εξήγησε ότι, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Θεός δεν μπορεί να αποδειχθεί με επιστημονικούς όρους, διότι αν μπορούσε, θα υπόκειτο σε ανθρώπινα μέτρα και δεν θα ήταν Θεός αλλά ένα είδωλο. Ο κόσμος, κατά την Ορθόδοξη θεολογία, δεν δημιουργήθηκε αυθόρμητα ή τυχαία, αλλά είναι δημιούργημα του Τριαδικού Θεού, που υπάρχει ως αγάπη και ελευθερία.

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο πώς η αντίληψη για τη δημιουργία του κόσμου έχει εξελιχθεί από τον Μεσαίωνα έως την περίοδο του Διαφωτισμού, επισημαίνοντας τη μετάβαση από τη θεοκρατία στην ανθρωποκρατία, την φιλοσοφία του Νίτσε και τελικά στον σύγχρονο «μετάνθρωπο» της τεχνολογίας.

Την τελετή αναγόρευσης του αρχιεπισκόπου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, εκπρόσωποι του κλήρου, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και τοπικών αρχών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πλήθος κόσμου.

 

Από την Πρυτανεία

Κομοτηνή 01.10.2024 

                                                         





Εκτύπωση

Επιλέξτε Τμήμα

Επιπλέον επιλογές