MENU
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ξεκίνησε το πρώτο Πρόγραμμα Καινοτομίας του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, DUTH Idea Accelerator.
/ Κατηγορίες: Αρχική, Δελτία Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ξεκίνησε το πρώτο Πρόγραμμα Καινοτομίας του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, DUTH Idea Accelerator.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τόσο φυσική όσο και εξ αποστάσεως, ξεκίνησε το πρώτο Πρόγραμμα Καινοτομίας του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, DUTH Idea Accelerator. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Κόμβο Καινοτομίας του ΔΠΘ με οργανωτικό υπεύθυνο και Innovation Enabler τη Mantis Beyond Innovation. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση”.

Το DUTH Idea Accelerator είναι ένα πρόγραμμα καινοτομίας για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και σχεδίων. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε με τέσσερα ολοήμερα εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια (Bootcamp Trainings), στα οποία παρευρέθηκαν πάνω από 100 συμμετέχοντες από την ακαδημαϊκή, ερευνητική και φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου. Όσον αφορά την ιδιότητα των συμμετεχόντων, το 70% αυτών ήταν προπτυχιακοί φοιτητές, ενώ σημαντικό ήταν το ποσοστό συμμετοχής υποψήφιων Διδακτόρων και των Μελών ΔΕΠ (12% συνολικά). Επιπλέον συμμετείχαν, σε ποσοστό 8%, απόφοιτοι του ΔΠΘ καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Τέλος, οι ερευνητές αντιστοιχούσαν στο 3% των συμμετεχόντων ενώ το υπόλοιπο 3% των συμμετεχόντων αφορούσε κατόχους διδακτορικού.

Όσον αφορά τη σχολή προέλευσης των συμμετεχόντων, με ποσοστό 30%, το μεγαλύτερο μέρος αυτών προερχόταν από την Πολυτεχνική Σχολή, ενώ ακολουθούσε η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με 18%. Εξαιρετικά σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή από τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Επιστημών Αγωγής (14%), από τη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (12%) και Σχολή Επιστημών Υγείας (11%). Τέλος, η Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών εκπροσωπήθηκε από έναν συμμετέχοντα.

Στόχος του τετραημέρου ήταν ο σχεδιασμός επιχειρηματικών ομάδων μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας, η γέννηση καινοτόμων ιδεών και η επεξεργασία τους για την ανάπτυξη τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Οι συμμετέχοντες μέσα από βιωματικά σεμινάρια και συμβουλευτική από τους Innovation Experts της Mantis Beyond Innovation, εξοικειώθηκαν με βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας και μεθοδολογικά εργαλεία (π.χ. Business Idea Canvas, Business Model Canvas) προκειμένου να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην επιχειρηματικότητα. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν  από τις 04 Απρίλιου έως τις 07 Απριλίου στην Επιχειρηματική Θερμοκοιτίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης «Thinc Thrace Incubator», που βρίσκεται στην Ξάνθη.

 

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν 25 επιχειρηματικές ομάδες και επιχειρηματικά σχέδια. Περισσότερες από τις μισές ομάδες (52%) ανέπτυξε μια καινοτόμα ιδέα στη θεματική Περιβάλλον και Ενέργεια (GreeTech), ενώ ακολούθησαν οι θεματικές Ιατρική και Βιολογία (HealthTech & BioTech) (24%).  Οι θεματικές ενότητες Αθλητισμός (SportsTech), Εκπαίδευση και Πολιτισμός (EduTech & CultTech) είχαν ποσοστό ενασχόλησης από 8% η καθεμία. Τέλος με τις θεματικές Επιστήμη της Πληροφορίας και Τεχνολογίας (ICT) και Νομική και Δίκαιο (RegTech) ασχολήθηκε μία μόνο ομάδα αντιστοίχως. Στο τέλος του τετραημέρου οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν (pitching) στους Innovation Experts αλλά και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες το επιχειρηματικό τους σχέδιο προκειμένου να αξιολογηθούν και να διεκδικήσουν τα έπαθλα του πρώτου από τους τρεις Κύκλους Αξιολόγησης.

Θα ακολουθήσει εξ’ αποστάσεως συμβουλευτική των ομάδων, με σκοπό τόσο την εξέλιξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου όσο και την προετοιμασία τους για την επόμενη δράση του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ, το DUTH Innovation Challenge.

Στην ομάδα έργου συμμετέχουν τα μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας: Αραμπατζής Γαρύφαλλος, Γκόγκας Περικλής, Γρηγορίου Μαρία, Κουρκουτάς Ιωάννης, Παπαδημητρίου Θεόφιλος, Τσίτσκαρη Ευστρατία, Φαρμάκης Φίλιππος, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μιχαλοπούλου Μαρία και εξωτερικούς συνεργάτες τον κ. Καραδιαμαντή  Διαμαντή και την κα  Μπερμπέρογλου Αναστασία.

 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο