Βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνομάθειας από το Δ.Π.Θ.
Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνομάθειας παραδόθηκαν από το Δ.Π.Θ. την Πέμπτη 25 Μαΐου, σε περίπου 35 Ιεροδιδασκάλους και Ιεροδιδασκάλισσες οι οποίοι προετοιμάστηκαν και για τις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παρακολούθηση των μαθημάτων που έγιναν στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Πανεπιστημίου.
Η συνεργασία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος των ιεροδιδασκάλων που θέλησαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα η διοίκηση του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και τα μαθήματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο.
Κατά την απονομή των βεβαιώσεων, την οποία έκαναν ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Παρευξείνιων κ. Μαρία Δημάση, ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Ν. Αγγελούσης, ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης και ο Αναπλ. Πρύτανη κ. Χρήστος Κουκουρλής, τονίστηκε από τους ιεροδιδάσκαλους η σημασία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, που τους έδωσε και αφορμή να εμβαθύνουν σε αυτή.
“Ολοκληρώσαμε ένα κύκλο εκπαίδευσης των ιεροδιδασκάλων προσπαθώντας με εξελιγμένες μεθόδους, σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιώσουμε και να πιστοποιήσουμε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ώστε με τη σειρά τους να προσφέρουν και οι ίδιοι σε άτομα που είναι μεν Έλληνες πολίτες αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν φρόντισε να τους μάθει καλά την ελληνική γλώσσα” σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος θεωρεί υποχρέωση του Πανεπιστημίου να προσφέρει και σε αυτούς τους πολίτες, όπως σε όλες τις ομάδες πολιτών στη Θράκη.
“Ήταν μια εξαιρετική ομάδα εκπαιδευόμενων, που με ιδιαίτερο σεβασμό και προσπάθεια συμμετείχαν στα μαθήματα “σημείωσε η κ. Δημάση, η οποία τόνισε πως μέσω αυτών των μαθημάτων και οι καθηγητές εμπλούτισαν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, σε μια «διαδραστική» εμπειρία για όλους.
“Κάναμε το αίτημά μας, και βρήκαμε πολύ γρήγορα ανταπόκριση από το Πανεπιστήμιο”, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων κ. Μεμέτ Μουσταφά, που γεννήθηκε και ζει στα Άμφια, όπου διδάσκει στο τέμενος εδώ και 40 χρόνια, επισημαίνοντας πως τα μέλη του Συλλόγου επιθυμούσαν να μάθουν τα ελληνικά για να βοηθηθούν στην καθημερινότητά τους οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους . “Πας σε μια υπηρεσία, και αν δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα, δεν μπορείς να συνεννοηθείς ή θα κάνεις μια αίτηση και δεν μπορείς να γράψεις, ή κάποιος έρχεται σ’ ένα τέμενος και σε ρωτάει κάτι, μη ξέροντας τα ελληνικά πώς θα του απαντήσεις;” εξήγησε ο πρόεδρος των ιεροδιδασκάλων, τονίζοντας πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν πολύ αποδοτικό, χάρις στην εμπειρία και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από την κ. Δημάση.
Η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων, είναι δεδομένη και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.