Επίσκεψη του Ρουμανικού Πανεπιστημίου PETROLEUM-GAS UNIVERSITY OF PLOIESTI
Επίσημη επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησε στις 18 και 19 Μαΐου 2017 αντιπροσωπεία του Ρουμανικού Πανεπιστημίου PETROLEUM-GAS UNIVERSITY OF PLOIESTI, αποτελούμενη από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Pascu Mihai COLOJA, και τρεις Καθηγητές, τους κ. Mihail MINESCU, κ. Iulian NISTOR και κ. Dragos Gabriel ZISOPOL. Ο τελευταίος είναι μέλος του ρουμανικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.
Κατά τη υποδοχή τους στο κτήριο διοίκησης του Δ.Π.Θ. ο Πρύτανης Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη Ρουμανία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, με την ουσιαστική συνεισφορά της ρουμανικής κυβέρνησης στην εκπαίδευση των φοιτητών μας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και συνεχίζεται σε πολλές άλλες κατευθύνσεις σήμερα, όπως με τα κοινά προγράμματα που σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε, κυρίως στο αντικείμενο της έρευνας στον τομέα των πετρελαίων, αλλά και στην αντισεισμική μηχανική, στην ανακατασκευή μοναστηριών και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Προγραμματίζουμε το μεταπτυχιακό να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 και τότε θα έχουμε έτοιμο τον φάκελο και για το προπτυχιακό. Το Σεπτέμβριο θα μεταβώ στη Ρουμανία, οπότε -βάσει προγράμματος- θα έχουμε ξεκινήσει ήδη το μεταπτυχιακό. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα ώστε τα θερινά σχολεία, γνωστότερα ως summer schools, να λειτουργήσουν ήδη από αυτό το καλοκαίρι. Δείχνουμε ότι τα δυο Πανεπιστήμια έχουν έρθει τόσο κοντά, που μπορούμε να βγάλουμε κοινούς αποφοίτους με κοινά διπλώματα. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι έρχεται ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχαμε κάνει πριν από έναν χρόνο και δεν σας κρύβω ότι έχουμε μείνει ενθουσιασμένοι από την φιλία και την φιλοξενία τους", τόνισε ο πρύτανης αναφορικά με τη διήμερη επίσκεψη των Ρουμάνων ακαδημαϊκών.
"Εκτός από το μεταπτυχιακό στα πετρέλαια, θα κάνουμε και πολλά ακόμη πράγματα με τη συνεργασία των δυο πανεπιστημίων, γιατί υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπου υπάρχουν ...πετρέλαια, υπάρχουν και χρήματα", απάντησε ο Καθηγητής κ. Dragos Gabriel Zisopol. Επιπλέον ο κ. Zisopol (Ζησόπουλος), Βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι δίπλα σας με την ιδιότητα του Προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Ρουμανία και την ιδιότητα του Βουλευτή. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, γιατί είμαι και ένας από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία για αυτήν την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι στο οποίο εργάζομαι πολλά χρόνια. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκπροσωπώ την ελληνική κοινότητα στο Κοινοβούλιο, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού. Μιας και κατέχω αυτές τις θέσεις, διευκόλυνα αυτήν την προσπάθεια και για αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι. Το πρωτόκολλο που υπογράψαμε και εμείς σαν Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας αλλά αυτό που υπογράφηκε ανάμεσα στα δυο Πανεπιστήμια, θα φέρει καλά αποτελέσματα που θα φανούν στο μέλλον. Θα υπάρξει ανταλλαγή φοιτητών, φοιτητικά προγράμματα, ένα Master το Φθινόπωρο που θα αφορά τους Ρουμάνους φοιτητές που θα έρθουν στην Ελλάδα και πολλά άλλα θέματα που θα παρουσιάσει ο κ. Πρύτανης. Ένα Master που θα αφορά τον τομέα του πετρελαίου και το φυσικό αέριο, τα οποία είναι «γνωστά» σε εμάς. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία ανάμεσα στο Δ.Π.Θ. και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Δημοκρίτειο θα εξασφαλίσει καθηγητές που θα βοηθήσουν την προετοιμασία των δικών μας καθηγητών (αυτών που διδάσκουν ελληνικά) στη Ρουμανία και στα πλαίσια αυτής της ανταλλαγής, θα μπορούν να γίνονται μετεκπαιδεύσεις στο πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι Καθηγητής Μ. Coloja, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ήρθαμε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιό σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τη πρόσκληση και την φιλοξενία. Θέλουμε να βάλουμε βάση στην αμοιβαία συνεργασία μας, με έμφαση τον τομέα του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα μηχανήματα, την επεξεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωλογία, και άλλες πολλές ειδικότητες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα Πανεπιστήμια και την οικονομία". Αναλύοντας το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος ο κ. Coloja συνέχισε: "είμαστε δεκτικοί σε όλες τις συνεργασίες, γι' αυτό και αποδεχθήκαμε να ξεκινήσουμε αυτό το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που είναι παρόμοιο με άλλα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουμε μαζί με Ιταλικά Πανεπιστήμια. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε και σε θερινά σχολεία, αλλά και σε προπτυχιακά προγράμματα".
Στο πλαίσιο της επίσκεψης η αποστολή, συνοδευόμενη από τον Πρύτανη και τους Αναπληρωτές Πρύτανη του Δ.Π.Θ., πραγματοποίησε επίσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Μαΐου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, χαιρέτισε θερμά την επίσκεψη των Ρουμάνων και ευχαριστώντας τους μεταξύ άλλων δήλωσε «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί για την περιοχή μας τον «φωτοδότη» του πολιτισμού, των επιστημών καθώς θα έλεγα τελευταία με μπροστάρη τη Διοίκηση είναι κι ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής μας στις Βαλκανικές χώρες! Στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών μαζί με το Πανεπιστήμιο του Ploiesti, όπως είπαν οι προλαλήσαντες, μας επισκέφτηκε σήμερα κι αναπτύσσεται από ό,τι βλέπετε μια άριστη συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων. Εμείς σαν Περιφέρεια τους ευχαριστούμε για ό,τι κάνουν και τους βεβαιώνουμε ότι για ό,τι χρειαστεί κι όπου μπορούμε θα είμαστε δίπλα τους! Συγχαρητήρια και πάλι πρώτα στη Διοίκηση και τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στον Πρύτανη και τους Καθηγητές, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από το Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.»
Στη συνάντηση παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Martin Salamon ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είμαστε εδώ μαζί με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Βουλευτή κ. Ζησόπουλο που είναι και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, λόγω της αδελφοποίησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι. Αυτή η αδελφοποίηση υπάρχει εδώ και τρία χρόνια και το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι, έχει μεγάλη παράδοση στο να δέχεται φοιτητές από την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Έχουν έρθει πολλοί φοιτητές από την Ελλάδα στο Πλοϊέστι και μάλιστα οι παλιοί φοιτητές έχουν γίνει η «βάση» των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων, γιατί έχουν και καλές αναμνήσεις από την Ρουμανία και κάποιοι έχουν κάνει και οικογένειες. Δηλαδή οι σχέσεις Ελλήνων – Ρουμάνων, υπάρχουν και σε προσωπικό και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.»
Η αποστολή του Ρουμάνικου Πανεπιστημίου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη, ενώ την επόμενη ημέρα ξεναγήθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Τμήμα) Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής παραβρέθηκε και στην τελετή έναρξης του 25ου Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή.