MENU
Επίσκεψη ομάδας Νορβηγών και Ελλήνων ειδικών στο πλαίσιο του έργου "Η συμβολή των Α.Π.Ε. στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δ.Π.Θ. – Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας-REUNI"
/ Κατηγορίες: Αρχική, Δελτία Τύπου

Επίσκεψη ομάδας Νορβηγών και Ελλήνων ειδικών στο πλαίσιο του έργου "Η συμβολή των Α.Π.Ε. στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δ.Π.Θ. – Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας-REUNI"

Με επικεφαλής τον π. Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) κ. Sjur Larsen (NMFA).

Τις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων στην Ξάνθη επισκέφθηκε στις 09/11/2018 ομάδα Νορβηγών και Ελλήνων ειδικών. με επικεφαλής τον π. Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) κ.  Sjur Larsen (NMFA). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Η συμβολή των Α.Π.Ε. στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δ.Π.Θ. – Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας-REUNI», που εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014». Η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την λειτουργία των εγκαταστάσεων του έργου από κοντά και να ξεναγηθεί στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, συνοδευόμενη από τον επιστημονικά υπεύθυνου του έργου Καθηγητή κ. Παντελή Ν. Μπότσαρη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Larsen, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο προκρίθηκε μεταξύ εξήντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Η Νορβηγία, ως χορηγός χώρα του χρηματοδοτικού μηχανισμού, τόνισε ο κ. Larsen, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξάπλωση και διάδοση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση της πορείας αντίστοιχων έργων.
Από την πλευρά του ο κ. Μπότσαρης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου τόσο για το ΔΠΘ όσο και για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπότσαρης, η Πράξη “REUNI” συμβάλλει στην υλοποίηση επιδεικτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και ειδικά στην απομακρυσμένη περιοχή της Θράκης δημιουργώντας πυλώνα πράσινης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, επιδιώκει την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μέσω της εξασφάλισης βέλτιστων συνθηκών θερμικής άνεσης με χρήση ΑΠΕ σε κτίρια κοινωνικής κατοικίας, όπως οι φοιτητικές εστίες. 
O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο 1.800.000€ και η διάρκεια υλοποίησης του ήταν 18 μήνες. Οι ενεργειακές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην «Κοινότητα» του Δ.Π.Θ. αφορούν την:
•    Θέρμανση χώρων με λέβητα βιομάζας ισχύος 1,15 MWth, ηλιοθερμικό σύστημα επίπεδων επιλεκτικών ηλιακών συλλεκτών καθαρής επιφάνειας 1714 m2 και σύστημα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ισχύος 276 KWth
•    Ψύξη χώρων με εγκατάσταση ψύκτη απορρόφησης ισχύος 316 ΚWc που τροφοδοτείται με θερμότητα από το ηλιοθερμικό πάρκο και καλύπτει τα ψυκτικά φορτία του Αμφιθεάτρου, ενώ όσον αφορά το Εστιατόριο της «Κοινότητας», τα θερμικά και ψυκτικά φορτία καλύπτονται από το σύστημα αβαθούς γεωθερμίας.
•    Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης όπου η κάλυψη σε θερμικά φορτία ΖΝΧ γίνεται από το υβριδικό σταθμό βιομάζας/ηλιακών συλλεκτών. 
•    Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 52 ΚWp και μικρής ανεμογεννήτριας καθέτου άξονα ισχύος 1ΚW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την μερική κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων της «κοινότητας».
Οι ενεργειακές παρεμβάσεις συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων της «Κοινότητας» τουλάχιστον κατά 50%, στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 κατά 23%, και στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 24%.
Παράλληλα με τους παραπάνω στόχους επιτυγχάνεται:
•    Βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων.
•    Μείωση του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, για ενεργειακές δαπάνες με δυνατότητα εναλλακτικής διαχείρισης των εξοικονομούμενων πόρων 
•    Βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηρίων, λόγω μείωσης των εκπεμπόμενων αερίων θερμοκηπίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.
•    Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών του Δ.Π.Θ., των πολιτών της Ξάνθης αλλά και όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε θέματα ΑΠΕ, ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων καθώς και της λειτουργίας κόμβου ενημέρωσης (info kiosk) εντός του campus του Πανεπιστημίου.


                                                                                                                                                                                                                                                                             Κομοτηνή 12/11/2018
                                                                                                                                                                                                                                                                      Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

 

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345