Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας. Αν και η σύγχρονη γλωσσολογία πρεσβεύει ότι δεν υπάρχουν πλουσιότερες ή καλύτερες γλώσσες, στο ερώτημα αν αξίζει η ελληνική γλώσσα να έχει μια ιδιαίτερη ημέρα γιορτής, η απάντηση είναι θετική. Και αυτό επειδή είναι μια γλώσσα με αδιάλειπτη συνέχεια στον ίδιο γεωγραφικό χώρο για πάνω από 3.500 χρόνια, παρά τις σημαντικότατες μεταβολές της στις τέσσερις διαδοχικές, ανεξάρτητες φάσεις της‧ την αρχαία, ελληνιστική, μεσαιωνική και νέα. Επίσης, είναι μια γλώσσα με τεράστια γραμματεία, στην οποία από την αρχαιότητα διατυπώθηκε η επιστημονική, λογοτεχνική, φιλοσοφική και θεολογική σύλληψη και σκέψη και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των σύγχρονων επιστημών με τον σχηματισμό του απαραίτητου εννοιολογικού εξοπλισμού, από τον οποίο δανείζεται μέχρι σήμερα η διεθνής επιστημονική ορολογία. Ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, η Αγία Γραφή, η βυζαντινή υμνογραφία, η δημώδης ποίηση, η ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη είναι μόνο μερικά παραδείγματα γλωσσικής κληρονομιάς.
Ως Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας καταθέτουμε τούτη την ειδική μνεία για τη γλώσσα μας που γιορτάζει, τη γλώσσα μας που τιμούμε, μελετούμε στη συγχρονία και τη διαχρονία της, διαδίδουμε και επικεντρωνόμαστε στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία της. Κόντρα στις σειρήνες που μιλούν για φθορά και σταδιακή παρακμή, αγαπούμε την ποικιλία της, γεωγραφική και κοινωνική, και πιστεύουμε ότι ο απενοχοποιημένος ομιλητής, δηλαδή ο απαγκιστρωμένος από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είναι εκείνος που μπορεί να γίνει ο πλουσιότερος χρήστης της.
Αγάπα τη γλώσσα σου, λοιπόν, στην ολότητά της και μάθε να τη χρησιμοποιείς και να τη διδάσκεις όσο μπορείς καλύτερα και να μην ξεχνάς ποτέ ότι τη «γλώσσα σου έδωσαν ελληνική».