MENU
Σεμινάριο παρουσίαση του ερευνητικού έργου «Σύμπραξη για την ταχεία εκτίμηση βλαβών από σεισμό»
/ Κατηγορίες: Αρχική, Ανακοινώσεις

Σεμινάριο παρουσίαση του ερευνητικού έργου «Σύμπραξη για την ταχεία εκτίμηση βλαβών από σεισμό»

Το ερευνητικό έργο: “Σύμπραξη για την ταχεία εκτίμηση βλαβών από σεισμό” (Rapid Earthquake Damage Assessment Consortium – REDACt), πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Με βάση τα παραδοτέα και τα αποτελέσματά του, το έργο τιμήθηκε από την TESIM (Technical Support to the Implementation and Management of ENI CBC programs) ως “flagship project” (έργο Βέλτιστων Πρακτικών) μεταξύ περισσότερων από εκατό (100) διασυνοριακών έργων και παράλληλα αφιερώθηκε σε αυτό, το τρέχον μηνιαίο τεύχος του TESIM (https://tesim-enicbc.eu/voices/).

Το Έργο REDACt στοχεύει στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των υπηρεσιών και της ασφάλειας των πολιτών, καθώς επίσης και στην αύξηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας έναντι των σεισμών.

Τα αποτελέσματα του έργου REDACt συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξη υπηρεσιών στον σχεδιασμό πρόληψης καταστροφών από σεισμό, ετοιμότητας και απόκρισης αλλά και την υποστήριξη του κοινού με στόχο τη βελτιστοποίηση της ετοιμότητας και της απόκρισής του σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών εξαιτίας σεισμού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε πλατφόρμα (REDAS) και αναπτύχθηκε σύστημα για την ταχεία εκτίμηση βλαβών από σεισμό τόσο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, όσο και μέσω δημιουργίας σεισμικών σεναρίων, εναρμονίζοντας τις σχετικές μεθοδολογίες για την εκτίμηση των παραμέτρων ισχυρής κίνησης και των μοντέλων πρόβλεψης της σεισμικής κίνησης (GMPM) μεταξύ γειτονικών κρατών. Το τελικό προϊόν καταλήγει στη δημιουργία χαρτών σε κατάλληλη κλίμακα όπου, σε περίπτωση σεισμού, υποδεικνύονται οι περιοχές με τις μεγαλύτερες πιθανολογούμενες βλάβες στο κτηριακό απόθεμα εντός αστικού ιστού (σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου), αλλά επίσης και σε περιοχές εκτός αστικού ιστού μπορούν να προσδιοριστούν περιοχές με αυξημένες πιθανότητες αστοχιών γεωτεχνικού χαρακτήρα, όπως κατολισθήσεις και ρευστοποιήσεις, βοηθώντας σημαντικά στη λήψη ορθών αποφάσεων διαχείρισης της κρίσης και προτεραιοποίησης ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεισών. Σημειώνεται δε, οτι η ίδια πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει και σενάρια σεισμικής δράσης στο στάδιο της πρόληψης και της προετοιμασίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε αφενός εφαρμογή smartphone για επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, και αφετέρου, εκπαιδευτικός κόμβος (educational hub) για υποστήριξη δράσεων διάχυσης / ενημέρωσης υπηρεσιών και κοινού, όπως για το πού βρίσκονται οι κοντινότεροι χώροι καταφυγής, αλλά και με ποιους τρόπους συνιστάται να επικοινωνεί το κοινό μεταξύ του, κατά τη διάρκεια του σεισμού ή αμέσως μετά.

Τα αποτελέσματα του Έργου θα παρουσιαστούν στους δικαιούχους (στελέχη υπηρεσιών, επιστημονική κοινότητα, ενώσεις επαγγελματιών, κοινό), την Πέμπτη 15 Ιουνίου (ώρα 9:30π.μ. έως 3:00μ.μ.) σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο 4 του Κτηρίου Α στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πανεπιστημιούπολης Ξάνθης - Κιμμέρια του Δ.Π.Θ.

Έγγραφα

Εκτύπωση
Αναζήτηση
Αρχείο
«Ιανουάριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789