MENU

Εκδηλώσεις

Με δύο νέα πρωτόκολλα συνεργασίας επέστρεψε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την Ρουμανία
/ Κατηγορίες: Εκδηλώσεις

Με δύο νέα πρωτόκολλα συνεργασίας επέστρεψε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την Ρουμανία

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διεύρυνε τις συνεργασίες του επιστρέφοντας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από την Ρουμανία με δύο νέα πρωτόκολλα συνεργασίας. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης , συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Παντελή Μπότσαρη και την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κα Μαρία Δημάση.

Τα Πρωτόκολλα συνεργασίας υπογράφηκαν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το Petroleum-Gas University of Ploiesti (Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Αερίου του Πλοϊέστι) και με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Τα δύο Πρωτόκολλα αναφέρονται σε κοινές δράσεις έρευνας, ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων και στη στήριξη που το Δ.Π.Θ. θα προσφέρει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στις κοινότητες των Ομογενών της Ρουμανίας αλλά και στη διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας και κουλτούρας σε κοινότητες Ρουμάνων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Δ.Π.Θ. χορηγεί σε Ομογενή πτυχιούχο Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου της Ρουμανίας υποτροφία για παρακολούθηση Π.Μ.Σ.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, Κοσμήτορες Σχολών του, καθώς και ο Υπουργός Μειονοτήτων της Ρουμανίας, δύο Υφυπουργοί Παιδείας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής. Την οργάνωση και το συντονισμό της συνάντησης διεκπεραίωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Ντράγκος Γκαμπιέλ Ζησόπουλος, Βουλευτής στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Με την ευκαιρία της μετάβασης στη Ρουμανία, η αποστολή του Δ.Π.Θ. επισκέφτηκε και το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών και τον Καθηγητή του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Tudor Dinu. Από τη συνάντηση προέκυψε το κοινό ενδιαφέρον για υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Η αποστολή του Δ.Π.Θ. έγινε δεκτή από τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρουμανία, κ. Γρηγόριο Βασιλοκωνσταντάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας του Πανεπιστημίου σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας, διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Ρουμανία και στήριξης της διδασκαλίας της ρουμανικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Ελλάδα.

Εκτύπωση
Ημερολόγιο
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345