MENU

Υπηρεσίες προς τους φοιτητές

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας
/ Κατηγορίες: Παροχές

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.) είναι μια δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρική κρατική περίθαλψη με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Η Ε.Κ.Α.Α. δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, ούτε καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.
Προκειμένου να εκδοθεί η Ε.Κ.Α.Α., θα ελέγχεται το γεγονός ότι ο φοιτητής (προπτυχιακός , μεταπτυχιακός ή υποψήφιος διδάκτορας) δεν καλύπτεται από́ άλλον ασφαλιστικό́ φορέα, από́ τα στοιχεία του Μητρώου ανασφάλιστων Πολιτών που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Συγκεκριμένα στην παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38) αναφέρονται τα εξής:
«Στην αρχή της περίπτωσης α' της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4009/2011, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4452/2017 (Α' 17), πριν από τις λέξεις «Οι προπτυχιακοί» τίθεται το στοιχείο «αα)» και στο τέλος της υποπερίπτωσης αα' προστίθεται υποπερί¬πτωση ββ' ως εξής:
«ββ) Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.), κατ' εφαρμογή των Κανονισμών υπ' αριθμ. 883/2004 (ΕΕ L 166, 30.4.2004) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 και υπ' αριθμ. 987/2009 (ΕΕ L 284, 30.10.2009) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και η απόδοση των δαπανών που προκύπτουν, πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες των Ανώτατων Εκ¬παιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλη¬σιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.). Για το σκοπό αυτόν, οι αρ¬μόδιες υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων Πολιτών που τηρεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Υγείας, μπορεί να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης».
 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Ε.Κ.Α.Α.)

Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την ενδιαφερόμενο/η φοιτητή/τρια για έκδοση Ε.Κ.Α.Α. στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. 
Η αίτηση υπογράφεται από τον/την ίδιο/α και συνυπογράφεται από τον/την αρμόδιο/α υπάλληλο της Γραμματείας, ο/η οποίος/α είναι επιφορτισμένος/η με τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων της αίτησης και του δικαιώματος του/της φοιτητή/τριας έκδοσης Ε.Κ.Α.Α..
Ακολούθως η αίτηση διαβιβάζεται από τη Γραμματεία μέσω ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στο Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας για την έκδοση της κάρτας, μετά τον σχετικό έλεγχο της πληρότητας των στοιχείων της αίτησης.    
Βασική προϋπόθεση είναι ο/η φοιτητής/τρια να είναι ανασφάλιστος/η και να μην είναι ενταγμένος/η σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα.
Για τη χορήγηση της Ε.Κ.Α.Α. υποβάλλονται στη Γραμματεία των οικείων Τμημάτων τα κάτωθι δικαιολογητικά: 
1.    Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση 
2.    Το Α.Μ.Κ.Α. του φοιτητή/τριας
3.    Φωτοτυπία Αστυνομικής ταυτότητας (και οι δύο όψεις)
4.    Βεβαίωση συμμετοχής από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Δ.Π.Θ. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τη διάρκειά του.
5.    Σε περίπτωση μετακίνησης για άλλο λόγο, Υπ. Δήλωση (άρθρο 8 Ν. 1599/1986) για ποιο λόγο μετακινείται και αιτείται την Ε.Κ.Α.Α.

Η Ε.Κ.Α.Α. θα παραλαμβάνεται από τους/τις φοιτητές/τριες των Τμημάτων της Κομοτηνής από το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, όπου θα υπογράφουν ότι την παρέλαβαν. 
Οι φοιτητές/τριες των Τμημάτων των άλλων πόλεων (Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας) θα παραλαμβάνουν την Ε.Κ.Α.Α. από τη Γραμματεία του Τμήματός τους, όπου θα υπογράφουν ότι την παρέλαβαν. 
 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις Γραμματείς των Τμημάτων.
 


 

Έγγραφα

Εκτύπωση