MENU
   Ανακοίνωση σχετικά με θέματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα
   / Κατηγορίες: Αρχική, Ανακοινώσεις

   Ανακοίνωση σχετικά με θέματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα

   Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενδιαφέρεται έμπρακτα και μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών/τριών του σε όλους τους τομείς της φοιτητικής ζωής με βάση τους διαθέσιμους πόρους.

    

   Το προηγούμενο διάστημα από τους συλλόγους:

   α) Φοιτητών Ξάνθης,

   β) Οικοτρόφων φοιτητών Ξάνθης,

   γ) Φοιτητών του ΠΤΔΕ Δημ. Γληνός,

   δ) Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας

   τέθηκε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, τα οποία αποσαφηνίζονται παρακάτω:

   1. Εισδοχή των πρωτοετών φοιτητών/τριών στις εστίες Κομοτηνής και Ξάνθης

   Η διανομή δωματίων στους/στις πρωτοετείς φοιτητές/τριες πραγματοποιείται μετά την υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων στέγασης βάσει των κριτηρίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης αποτελεί η ολοκλήρωση της εγγραφής στο ΔΠΘ η οποία εξασφαλίζει στους/στις νέους/ες φοιτητές/τριες πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΔΠΘ και πραγματοποιείται μετά  την αποστολή των πινάκων με τις ηλεκτρονικές εγγραφές από το ΥΠΑΙΘΑ.

   Tο τρέχον εξάμηνο, λόγω των έκτακτων και απρόβλεπτων συνθηκών που πλήττουν τη χώρα μας, το ΥΠΑΙΘΑ διαβίβασε τους πίνακες με τις ηλεκτρονικές εγγραφές στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. Η ολοκλήρωση της εγγραφής στο ΔΠΘ με την επικαιροποίηση προσωπικών στοιχείων και την αποστολή των δικαιολογητικών από τους/τις φοιτητές/τριες ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023. Παράλληλα, από τις 5 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2023 έγινε η υποβολή αιτήσεων στέγασης από υποψήφιους/ες δικαιούχους φοιτητές/τριες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 2023 και η παραλαβή των δωματίων ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου και  ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου.

   Στους πίνακες που ακολουθούν  παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

   Κομοτηνή:

   Ακ. έτος

   Αιτήθηκαν στέγαση (κατηγορία)

   Αιτήθηκαν στέγαση (αριθμός)

   Κλήθηκαν να παραλάβουν δωμάτιο (αριθμός)

   2023-2024

   Άνω του Β΄έτους:

   388 388

    

   Αετείς:

   103

   103

     Μεταπτυχιακοί 8 8

    

   Ξάνθη:

   Ακ. έτος

   Αιτήθηκαν στέγαση (κατηγορία)

   Αιτήθηκαν στέγαση (αριθμός)

   Κλήθηκαν να παραλάβουν δωμάτιο (αριθμός)

   2023-2024

   Άνω του Β΄έτους:

   318

   318

    

   Αετείς:

   31

   31

    

   2. Στέγαση δικαιούχων φοιτητών/τριών στην Αλεξανδρούπολη

   Στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν υπάρχουν εστίες αλλά οι δικαιούχοι φοιτητές/τριες διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, ο συνολικός αριθμός διαθέσιμων κλινών για το ακ. έτος 2023-2024 είναι μικρότερος λόγω της αύξησης των τιμών των ξενοδοχείων και της αδυναμίας του τακτικού προϋπολογισμού να διαθέσει μεγαλύτερη πίστωση. Το ΔΠΘ, μεριμνώντας σχετικά, έχει ήδη αιτηθεί προς το ΥΠΑΙΘΑ από τον Ιούλιο 2023 τη διάθεση έκτακτου κονδυλίου για τον σκοπό αυτό.

   3. Ανακαίνιση εστιών Ξάνθης

   Καθώς το ΔΠΘ μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών του σε ενδεδειγμένους και κατάλληλους χώρους προχωρεί στην εξ ολοκλήρου ανακατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος των φοιτητικών εστιών που βρίσκονται στα Κιμμέρια Ξάνθης αξιοποιώντας πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην ΠΔΕ) συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων δύο ευρώ και πενήντα τεσσάρων λεπτών (5.884.002,54€) με ΦΠΑ. Το έργο ανακατασκευής των φοιτητικών εστιών της Ξάνθης είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς το κτηριακό συγκρότημα ήταν σε κακή κατάσταση και η ανακαίνιση επιβεβλημένη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών/τριών μας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του ΔΠΘ το κτήριο Β2 των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2023 ενώ το κτήριο Β1 στα μέσα του 2024. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ανακαίνιση στο κτήριο Α2 μετά από τη μετακόμιση των φοιτητών/τριών που διαμένουν εκεί στο κτήριο Β2 κ.ο.κ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση όλων των κτηρίων (συνολικά 8) των φοιτητικών εστιών Κιμμερίων Ξάνθης, όπως έχει προγραμματιστεί.

   4. Κατάσταση εστιών Ξάνθης

   Την ευθύνη της συντήρησης των εστιών της Ξάνθης έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τα αιτήματα των οικότροφων φοιτητών τίθενται προς τον επόπτη συχνά προφορικά. Τα προβλήματα που εντοπίζονται σε δωμάτια (π.χ. βλάβες κ.λπ.) λύνονται μετά από επικοινωνία με τους υπευθύνους συντήρησης. Για το θέμα του φωτισμού που τέθηκε αυτό θα διευθετηθεί στο επόμενο διάστημα από το ΔΠΘ. Σε σχέση με την ενίσχυση της φύλαξης των εστιών το ζήτημα θα ζητηθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

   5. Δωρεάν μεταφορές

   Όπως έχει ήδη συζητηθεί και αναλυθεί από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος δεν είναι δυνατή η δωρεάν μεταφορά φοιτητών/τριών. Σε σχέση με τις μετακινήσεις της Πρακτικής Άσκησης το ΔΠΘ με πρωτοβουλία του πέτυχε οι φοιτητές/τριές του να έχουν πέραν της έκπτωσης που δικαιούνται, επιπλέον έκπτωση 25%. Εκτός αυτού για το θέμα αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης ή χορηγίας.

   6. Σίτιση στα εστιατόρια των εστιών

   Τα εστιατόρια των εστιών δεν λειτουργούν με ευθύνη του ΔΠΘ αλλά, όπως και οι εστίες με την ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σε σχέση με το πρόσφατο περιστατικό που αφορά το κομμάτι πλαστικού στο εστιατόριο στην Ξάνθη το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ενήμερο.

   7. Αιτήσεις σίτισης

   Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως τώρα για το ακαδ. έτος 2023-2024 για τη σίτιση των φοιτητών/τριών του ΔΠΘ είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των φοιτητών/τριών είναι αναγκαία προϋπόθεση έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η χρηματοδότηση και να συνεχίζεται απρόσκοπτα η σίτιση των φοιτητών/τριών.

    

   Από την Πρυτανεία του ΔΠΘ

    

   Εκτύπωση
   Αναζήτηση
   Αρχείο
   «Ιούνιος 2024»
   ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
   272829303112
   3456789
   10111213141516
   17
   181920212223
   24252627282930
   1234567